Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Νοε-2017 08:45

  Συλλάβετε τα σύννεφα...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνούμε θύματα και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες. Τα φαινόμενα αυτά αναδεικνύουν την τραγική έλλειψη υποδομών  και υποτυπώδους, έστω, κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας, η οποία αφού, με την έλευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εδέχθη την πρώτη πληγή των Φαραώ, 3.000 χρόνια μετά τα γεγονότα της "Εξόδου" του Μωυσή και του λαού του Ισραήλ από την Αίγυπτο... νομοτελειακά, συνεχίζει να δέχεται και τις υπόλοιπες... τη μία μετά την άλλη!

  Το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή της Μάνδρας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, ήταν, απ' ό,τι απεδείχθη, τοπικό! Φάνηκε όμως αρκετό, για να προκαλέσει την τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική, τα τελευταία 60 χρόνια, όσον αφορά τουλάχιστον στον αριθμό των θυμάτων... Φανταστείτε να μην ήταν και τοπικό!

  Η εξέλιξη της ανείπωτης αυτής τραγωδίας έδειξε ουσιαστικά, για μια ακόμη φορά, πως υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός της κρατικής μηχανής και της ίδιας της κυβέρνησης. Η προετοιμασία ήταν ανύπαρκτη, παρόλο που τα συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν προαναγγελθεί και τα ανέμεναν...

  Κι όμως η γνωστή και μη εξαιρετέα κυρία Ρένα Δούρου, κολλητή και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, που κάποτε είχε θητεύσει και ως η εξ απορρήτων δεσποινίς παρατρεχάμενη... του ωραίου Άκη, τον Απρίλιο του 2014 είχε ισχυριστεί πως της αρκούσαν μόνο 6 μήνες για έναν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στο Λεκανοπέδιο.

  Ας θυμηθούμε τι είχε με θράσος δηλώσει τότε: "Όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός των "νυν" περιφερειακών αρχόντων (εννοούσε τον Γιάννη Σγουρό), είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό, όπου χάθηκε μία ζωή και καταστράφηκε το βιος πολλών πολιτών...

  Αφού, κυρία Ρένα μας, χρειάζονταν μόνο έξι μήνες, τι έγινε τρία χρόνια μετά, τώρα που θρηνούμε 16 ζωές, που μπορεί να ξεπεράσουν και τις 20; Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, πριν μόλις από λίγες ημέρες είχε συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και κατέληξε ότι οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Μάνδρα, Μέγαρα κ.λπ.), ήταν απόλυτα έτοιμες, με επαρκές προσωπικό και μηχανήματα, ώστε να ανταποκριθούν στην όποια πρόκληση. 

  Τι συνέβη τελικά, κυρία Δούρου, με το μεγάλο στόμα; Αν και ο δήμος Μάνδρας ζητούσε από την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει με αντιπλημμυρικά έργα ακριβώς στα ρέματα που προκάλεσαν την καταστροφή και τον θάνατο 16 μέχρι σήμερα ανθρώπων, δεν υπήρξε απολύτως καμία ανταπόκριση από την Περιφέρεια που ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας...

  Η Ρένα Δούρου μπορεί να ψελλίζει δικαιολογίες και κακίες, και να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τις όποιες ευθύνες προκύψουν, που της αναλογούν, καταθέτοντας και αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Όμως οι θεατρινισμοί της αυτοί δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση μεταξύ των πληγέντων κατοίκων και μόνο γέλια τούς προκαλούν, μέσα στη θλίψη τους. 

  Η αναζήτηση των ευθυνών επικεντρώνεται -θέλει, δεν θέλει- η απίθανη αυτή περιφερειάρχης στα αντιπλημμυρικά έργα στον δήμο Μάνδρας και συγκεκριμένα στην εκτροπή των χειμάρρων, που τελικά σκόρπισαν την καταστροφή και τον θάνατο, και που δεν έγιναν ποτέ παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν έτοιμη από το 2015, εγκρίθηκε πριν δύο χρόνια και ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η κατά προτεραιότητα εκτέλεση του έργου δεδομένης της επικινδυνότητας των δύο εκεί χειμάρρων...

  Η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου είναι δεδομένο πως ανήκει στην Περιφέρεια, που όμως δεν έδειξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον, παρόλο που τον Νοέμβριο του 2015 είχε δηλώσει στην  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής πως τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα, που ήταν απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα... blame game που ανακύπτει με κάθε νέα κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την εγκληματική απραγία τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. 

  Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά... είχε πει η κυρία Ρένα Δούρου, αλλά αμέσως μόλις στρογγυλοκάθισε στη χρυσή καρέκλα, τα ξέχασε όλα. Σιγά μην ασχολιόταν με τόσο βαρετά και ανούσια πράγματα! Προείχε άλλωστε η "τακτοποίηση" συγγενών, φίλων και γνωστών σε θέσεις που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν ονειρευτεί!  Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, τον Απρίλιο του 2014 πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου και εξελέγη, η Ρένα Δούρου, με την απίστευτη ελαφρότητα που αντιμετώπιζε τα τεκταινόμενα, έβλεπε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής ως κάτι το ιδιαίτερα εύκολο και απλό!

  Ας μην το ψάχνουμε και πολύ... Είναι οφθαλμοφανές πως πρόκειται για αριστερή υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής των τεράστιων πολιτικών ευθυνών που τη βαραίνουν!

  Στα μάτια του κόσμου, βαρύνεται με ένα έγκλημα που έχει κατά βασιν πολιτικό πρόσημο. Οι ευθύνες της Ρένας Δούρου έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών...

  Υπάρχουν, αξιότιμη κυρία της Περιφέρειας, πολλά ερωτήματα που καλό θα ήταν να απαντούσατε, όπως πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχετε ολοκληρώσει στα τρία χρόνια της θητείας σας στη Δυτική Αττική και στην υπόλοιπη Αττική, πόσα χρήματα έχετε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν... και αρκετές άλλες.

  Ποιος όμως, φταίει τελικά, για ότι συνέβη στη Δυτική Αττική; Ο Θεός, ο καιρός; Η τύχη; Η κακιά στιγμή; Ποιος διάολε;

  Όχι, φίλες και φίλοι δεν φταίνε ούτε οι διαβόλοι ούτε οι τριβόλοι... Φταίνε όλοι αυτοί οι τραγικοί πολιτικάντηδες, που έδιναν τα τελευταία 50-70 χρόνια "άδειες οικοδομής" για μερικά ψηφαλάκια, μπαζώνοντας και εξαφανίζοντας τα ρέματα, και οι άλλοι... οι απίθανοι κοινωνικοί κομπάρσοι, οι..."π ρ ω τ ο φ ο ρ ή τ ες", που κυβερνώντας μας τα τελευταία δύο χρόνια, ξεθεμελίωσαν και ισοπέδωσαν, σε ελάχιστο χρόνο, ό,τι υγιές είχε ακόμα απομείνει... για την "κωλοκαρέκλα" που καθίζουν τα χοντρά τους τα οπίσθια.

  Αθήνα - πρωτεύουσα της Ελλάδας εν έτει 2017: 

  -Άνθρωποι αρπάζονται μέσα από τα κρεβάτια τους από... τα λασπόνερα! 

  -16 έως 20 συμπολίτες μας νεκροί...

  -Οι "επιζήσαντες" της "γκαντεμιάς" της "1ης και τελευταίας φοράς Αριστεράς", χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο... στον δρόμο, με τη βροχή να κάνει πάρτι στις βρεγμένες πλάτες τους!

  ...και ο Αλέξης, ο "ελικοπτεράκιας" και ο λοιπός συρφετός, άφαντοι!!! 

  Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν πήγαν στις πληγείσες περιοχές... ούτε καν για να ψαρέψουν ψηφαλάκια! 

  Σιγά μη και λάσπωναν τα λουστρίνια τους... Και αύριο και μεθαύριο και μετά από μία εβδομάδα... και πάλι μέρα είναι! Μια βόλτα με το ελικόπτερο... και μια αχνιστή τυρόπιτα στο χέρι θα λύσει το θέμα... επικοινωνιακά, και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

  Έτσι δεν είναι, ή μήπως πάλι σας αδικώ;

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων