Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 00:05

  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Τελικά δεν είναι λίγο να είσαι ψεύτης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Βούλτεψη

  Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιστρατεύσει όλες τις γνωστές πρακτικές και όλα τα αξιώματα της προπαγάνδας. Και εξηγούμαι αναφέροντας δύο από αυτά, τα σημαντικότερα:

  - Η τακτική του "μεγάλου ψέματος". Σύμφωνα με αυτή, ο λαός πιστεύει ευκολότερα ένα μεγάλο ψέμα από ένα μικρό ψέμα – διότι προφανώς όλοι λένε "τι στο καλό, τόσο μεγάλο ψέμα; Αλήθεια θα είναι!"

  - Η τακτική της πλημμυρίδας. Σύμφωνα με αυτή γίνονται τόσο πολλές δηλώσεις γύρω από το ίδιο θέμα, που ακόμη και αν είναι αντιφατικές ουδείς μπορεί να βρει το κουράγιο να τις συγκρίνει ή να τις θυμηθεί μία προς μία – οπότε κάθε φορά ανασύρεται η κατάλληλη για την περίπτωση, συνοδευόμενη με τη γνωστή φράση "δεν είπαμε αυτό, αλλά αυτό".

  Τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται μεγάλη προπαγανδιστική επιχείρηση, με ευρεία χρήση των παραπάνω προπαγανδιστικών πρακτικών.

  Παράδειγμα πρώτο: Η κυβέρνηση – συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Τζανακόπουλος– μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη στις ΗΠΑ υποστηρίζουν με κάθε ευκαιρία ότι αναβαθμίστηκε ο ρόλος της χώρας, η χώρα "επιστρέφει" μετά από "μια μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης" (Τζανακόπουλος), ο πρωθυπουργός δεν εισπράττει τα "χαστουκάκια" του Γιουνκέρ μεταξύ σοβαρού και αστείου και "είναι η πρώτη φορά που μας επισκέφθηκαν τόσοι πολλοί ηγέτες" (Καμμένος), "η χώρα ήταν ο παρίας, το μαύρο πρόβατο που οι ηγέτες μεγάλων και ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλανε να φωτογραφηθούνε δίπλα στους ηγέτες της χώρας" και "η χώρα άλλαξε κατηγορία" (Τσίπρας).

  Εδώ έχουμε να κάνουμε με το "μεγάλο ψέμα".

  Η αλήθεια είναι πως μόνο απομονωμένη δεν ήταν η χώρα επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Σαμαράς ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, από τις ΗΠΑ (πήγε δύο φορές) ως την Κίνα, από το Αζερμπαϊτζάν ως την Ουαλία και το Κατάρ, υπήρξε ο αρχιτέκτονας της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, συνάντησε όλους τους Ευρωπαίους και μη ηγέτες, από τη Μέρκελ και τον Ομπάμα ως τον Πούτιν και τον Ερντογάν. Και μας επισκέφθηκαν ξένοι ηγέτες από τον Ολάντ ως τον Κινέζο Πρόεδρο και τον Κινέζο πρωθυπουργό. Και βέβαια, η Ελλάδα είχε την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, οπότε από εδώ παρήλασαν οι πάντες. Είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί "διεθνώς απομονωμένη" μια χώρα που οργανώνει την προεδρία της ΕΕ;

  Προφανώς όχι. Αλλά (σκέφτονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ποιος τα θυμάται όλα αυτά;

  Παράδειγμα δεύτερο: Η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει τα ακόλουθα:

  - Στις 18 Οκτωβρίου έγραψε στο twitter: "Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά". 

  -Στις 25 Οκτωβρίου, στη Βουλή είπε: "Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γινόταν στο παρελθόν" και "Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. δολάρια. Πιστεύω ότι θα είναι κάτω από 800 – 700 εκατ.". 

  - Στις 27 Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών": Το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ. Αν υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα θα υπάρξουν μόνο για συγκεκριμένες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της ΕΑΒ.

  - Στις 27 Οκτωβρίου, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας: Το Κογκρέσο ενέκρινε για τα 123 αεροσκάφη ποσό 2,4 δισ. δολ. Το δικό μας "ταβάνι" είναι 1,1 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Αντί αορίστων ΑΩ, θα διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

  Δηλαδή, πότε μιλάνε για ευρώ και πότε για δολάρια μπλέκοντας τα νούμερα και τις ισοτιμίες, πότε λένε ότι υπάρχουν αντισταθμιστικά, πότε ότι δεν υπάρχουν και μετά ξανά ότι υπάρχουν και μετά ξανά ότι δεν υπάρχουν!

  Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πρόκληση σύγχυσης δια της προπαγανδιστικής πλημμυρίδας. Έτσι, όταν θα έλθει ο λογαριασμός και όταν θα ψάχνουμε τα αντισταθμιστικά, θα ανασύρουν κάθε φορά αντιστοίχως την ανάλογη δήλωση.

  Παράδειγμα τρίτο: Σχετικά με τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος και το προηγούμενο και επερχόμενο αλαλούμ, οι κυβερνητικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι εύκολη η κατηγοριοποίηση. Μιλώντας στις 23 Οκτωβρίου στον Αντέννα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως "δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα διασταύρωσης, όπως δεν υπήρχε στο σύνολο της επιδοματικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων για πολλά χρόνια".

  Ψέμα κι’ αυτό ελεεινό – δηλαδή "μεγάλο ψέμα".

  Η αλήθεια είναι πως όταν η κυβέρνηση Σαμαρά διένειμε το πλεόνασμα υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος (και χωρίς καμιά δήλωση νομιμοφροσύνης προς τους δανειστές, αλλά με σκέτη δήλωση), η τότε κυβέρνηση είχε καθίσει κάτω και είχε κάνει συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση. Έτσι, το κοινωνικό μέρισμα διενεμήθη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

  Οι δικαιούχοι έλαβαν από 647 ευρώ και τα χρήματα διανεμήθηκαν ως εξής:

  Το 47,9% ήσαν άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
  Το 35,6% ήσαν έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
  Το 4,5% ήσαν πολύτεκνοι.
  Το 9,7% ήσαν μονογονεϊκές οικογένειες.
  Το 4,6% ήσαν οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

  Επιπλέον, μέρος του κοινωνικού μερίσματος είχε δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, 35 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, 20 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων – τότε είχαν ασφαλιστεί οι ανασφάλιστοι, παρά το γεγονός ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιμένουν ότι έγινε επί των ημερών τους.

  Επιπλέον, το ποσό δεν ήταν ίδιο για όλους, καθώς προσδιορίστηκε στα 500 ευρώ ανά άτομο, το οποίο αυξανόταν σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Και δικαιούχοι ήσαν όσα νοικοκυριά είχαν ετήσιο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. 

  Δηλαδή, για μία τετραμελή οικογένεια, το όριο οριζόταν στις 10.000 ευρώ. 

  Ειδικά, για τους μακροχρόνια άνεργους, που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, το Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προέκυπτε, όταν τα εισοδήματα του μακροχρόνια ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια, μηδενίζονταν.

  Δηλαδή, δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος της "επαράτου" ήσαν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων είχε διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας είχαν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ.

  Συμπέρασμα: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαιώνουν τον Νόρμαν Μέιλερ που είχε πει: "Δεν είναι λίγο να είσαι απολύτως ψεύτης. Αν δεν λες ποτέ την αλήθεια, είσαι εξίσου ασφαλής με τον τίμιο άνθρωπο που δεν τολμάει ποτέ να πει ψέματα. Όταν σε πληροφορούν πως σήμερα ορκίζεσαι για το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που ομολόγησες χθες, σημειώνεις: Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό. Κι' αν έχουν καταγραφεί τα λεγόμενά σου, δηλώνεις ότι πρόκειται για χονδροειδή παρανόηση"...

  * Η κα Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων