Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 00:05

  Πώς θα γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρ. Αθάνασιου Κελέμη

  Πώς θα γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας; Πώς θα προσελκύσουμε στην πράξη τις ξένες επενδύσεις; Πώς θα αγκαλιάσουμε την καινοτομία; Πώς θα μπούμε σταθερά και αταλάντευτα στον δρόμο της ανάπτυξης;

  Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις το διήμερο πολυσυνέδριο Capital+Vision 2017, που συνδιοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μαζί με την εφημερίδα "Κεφάλαιο” και την ιστοσελίδα "Capital.gr” στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα.

  Ούτε τα ερωτήματα, ούτε πολύ περισσότερο η απόφαση να συνδιοργανώσει το συγκεκριμένο συνέδριο είναι τυχαία για το Ελληνογερμανικό και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο καθώς από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, εδώ και 93 χρόνια, αγωνίζεται σταθερά και με επιμονή για την τόνωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

  Προσαρμόζοντας τις δράσεις μας στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία υλοποιήσαμε μόνο την τελευταία τριετία 900 περίπου επιχειρηματικές συναντήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της αγροτικής οικονομίας.

  Με συντονισμένες δράσεις, ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, το Επιμελητήριο μας χαράσσει νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία.

  Και τα επίσημα στοιχεία (Eurostat) δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά αδύναμης ανάπτυξης. Η Γερμανία υπήρξε το 2016 ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας με μερίδιο της τάξης του 9,8% στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών. Ο όγκος τους ενισχύθηκε το 2016 κατά 3,8%, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,2%, οι εισαγωγές κατά 4,1%.

  Ενθαρρυντική είναι και η εικόνα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία 4 χρόνια -αφού προηγήθηκε μεταξύ 2010 και 2012 μια καθίζηση της τάξης του 10%- βαίνουν αυξανόμενες.

  Αβίαστα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα πως η Γερμανία, οι γερμανικές και οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις σε όλη αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στάθηκαν όρθιες και δίπλα στην Ελλάδα.

  Και αυτό παρά το γεγονός ότι το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, δεν ευνοεί τις επενδύσεις, δεν συνδράμει τις εξαγωγές, κυνηγάει αντί να ενθαρρύνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πνίγει φορολογικά αντί να βοηθάει την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες.

  Όλα αυτά, αν άμεσα δεν αναστραφούν, θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης και το θετικό πρόσημο στους αντίστοιχους δείκτες θα παραμένει ασταθές και έωλο.

  Και επιτέλους, θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι δεν αρκούν μόνο τα λόγια για την προσέλκυση των επενδύσεων. Χρειάζονται και συγκεκριμένες πράξεις που θα πιστοποιούν την πολιτική βούληση. Σημαντικό είναι επίσης, να γίνουν πια πράξη οι μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στη γραφειοκρατία, θα επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης και θα κάνουν δικαιότερο και απλούστερο το φορολογικό σύστημα.

  Εμείς στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δεν εφησυχάζουμε και από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, αναζητούμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε νέες δράσεις. Έτσι, πριν από λίγες εβδομάδες σε συνεργασία με τα αντίστοιχα διμερή γερμανικά επιμελητήρια και με τις ελληνικές πρεσβείες σε 4 πόλεις της Ασίας, διοργανώσαμε με τη συμμετοχή ελληνικών εξαγωγικών εταιριών στοχευμένες διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η συνέχεια θα δοθεί με δύο νεότερες επιχειρηματικές αποστολές στην Ασία το 2018, τόσο στην Άπω Ανατολή όσο και στη Νοτιοανατολική Ασία, αποστολή σε τρεις μεγάλες αγορές της Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου.  

  Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας και στα πλαίσια ενίσχυσης της εξωστρέφειας είναι φυσικά η άρτια συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες εκθέσεις στη Γερμανία. Την περασμένη χρονιά, το 2016 συμμετείχαν σχεδόν 450 επιχειρήσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αριθμός αυτός χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνεται.

  Ταυτόχρονα, με τις συνέργειες και την υποστήριξη ελληνικών και γερμανικών  θεσμικών φορέων και ιδρυμάτων δίνουμε τον αγώνα κατά της ανεργίας με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία.

  * O Δρ. Αθάνασιος Κελέμης είναι  Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ