Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Αυγ-2017 08:35

  Η "μπαρουτοκαπνισμένη" κ. Ρένα Δούρου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Απ' όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρήλασαν από τις τηλεοράσεις, σχολιάζοντας την τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική, συγκρατώ τη Ρένα Δούρου. Νομίζω, συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ για τη "διαχείριση κρίσεων". Όπου η διαχείριση κρίσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η "διαχείριση των εντυπώσεων"... Εξηγούμαι.

  Η Περιφερειάρχης εμφανίστηκε ενώπιον των Ελλήνων με ένα μίνι τηλεοπτικό διάγγελμα και με καθυστέρηση σχεδόν 48 ωρών, αφού δηλαδή είχε δημιουργηθεί στο διαδίκτυο ολόκληρο κίνημα για τον "εξαφανισμένο πρωθυπουργό" που συνέχιζε απτόητος τις διακοπές του και που δήθεν συντόνιζε τις προσπάθειες κατάσβεσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αόρατους υπουργούς. Η καθυστέρηση δεν είναι τυχαία. Είναι σύμπτωμα του καθεστωτισμού και της αλαζονείας που δημιουργεί η εξουσία.

  Αλλά η δήλωσή της είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική και για το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την άσκηση της εξουσίας. Αν ο κ. Τσίπρας, μετά τα "χρόνια πολλά σε όσους ξεκουράζονται", έσπευσε τελικά στο σημείο της καταστροφής και διαβεβαίωσε (ψευδώς) ότι η καμένη έκταση είναι περιορισμένη, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη (ευτυχώς) τους πυροσβέστες για το τιτάνιο έργο τους, η κ. Δούρου- στη δήλωσή της στις 14 Αυγούστου, ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη και απειλούσε να κάψει το σύμπαν, περιορίστηκε να ζητήσει τη σιωπή μας. Και μάλιστα σιγή ασυρμάτου...

  Ακόμα και η σκηνική της παρουσία ήταν εξαιρετικά φροντισμένη. Η δήλωση-διάγγελμα έγινε από το Σέσι Γραμματικού. Καθόλου τυχαία... Εκεί ξεκίνησε η φοβερή φωτιά του 2009 που ενέπνευσε τον κ. Τσίπρα να αποφανθεί οτι τελικά η ζημιά στον Κάλαμο και τον Βαρνάβα είναι "περιορισμένη"... Ανοίγει δρόμους η Περιφερειάρχης.

  Επιμελώς ατημέλητη, αμακιγιάριστη φυσικά, λίγο κουρασμένη και με μια ελαφριά οργή στο μέταλλο της φωνής, η κ. Δούρου κοίταξε αποφασιστικά την κάμερα της ΕΡΤ και βρήκε τη λύση για τα καμένα. Η σιωπή... Σταματήστε να ποστάρετε, μας είπε, σταματήστε να ανεβάζετε tweets.

  Είναι εντυπωσιακό ότι στο διάγγελμά της η κ. Δούρου δεν θεώρησε σημαντικό να δώσει την παραμικρή πληροφορία για τη φωτιά, που εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Δηλαδή στη μία και μοναδική (εξ όσων γνωρίζω) παρέμβασή της, όσο η φωτιά έκαιγε, η Περιφερειάρχης δεν θεώρησε σημαντικό να πληροφορήσει τον κόσμο για τη φωτιά. Πόσα είναι τα μέτωπα, αν κινδυνεύουν οικισμοί, αν ΄ςχει τεθεί κάποιο κομμάτι υπό έλεγχο. Όχι. Ζήτηαε σιωπή... και απλά πρόσθεσε ότι "έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις" (a propos, αναζωπυρώσεις έχουμε όταν σβήσει η φωτιά...).

  Τόσο αποκαλυπτική. Αλλά ακόμα και αυτής της τόσο φειδωλής ενημέρωσης είχε προηγηθεί φυσικά το μείζον. Το σημαντικό: Ότι δηλαδή η κ. Δούρου "ενημερώνεται άμεσα από το συντονιστικό για το έργο της πυρόσβεσης" (νιώθεις, όσο να 'ναι, μια ανακούφιση).

  Κατά τα λοιπά η παρέμβαση της κ. Δούρου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια δραματική έκκληση. Έκκληση να σταματήσουν τα δελτία Τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα. Να επικρατήσει σιωπή. Γιατί; Από σεβασμό, λέει, στους συμπολίτες μας που έχασαν βιος δεκαετιών και στους πυροσβέστες. Γιατί όμως το να εκδίδεις δελτία Τύπου, να ανεβάζεις tweets και να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, στον εξαφανισμένο πρωθυπουργό και στους αόρατους υπουργούς για το σχέδιο δράσης κατά της φωτιάς συνιστά έλλειψη σεβασμού στους συμπολίτες μας που έχασαν το βιος τους, δεν μας το εξήγησε η κ. Δούρου.

  Ίσως η εξήγηση να βρίσκεται όμως στην επόμενη παράγραφο. Εκεί όπου η κ. Δούρου μάς ενημερώνει ότι "δυόμισι χρόνια τώρα την τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους έμπειροι αξιωματικοί και της έμαθαν τη σιγή ασυρμάτου. Όταν επιχειρούμε, σιωπούμε". Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο να της είχαν μάθει πώς αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές οι έμπειροι αξιωματικοί, αλλα και η σιγή ασυρμάτου δεν είναι λίγο. Μάθε τέχνη κι άσ' τηνε..

  Σε κάθε περίπτωση, δεν θα διαφωνήσουμε. Όταν επιχειρείς, δεν ποστάρεις. Θα ήταν και κωμικό. Αλλά οι άλλοι, που δεν επιχειρούν και που βλέπουν ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και, καλώς ή κακώς, θεωρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, γιατί να σιωπήσουν; Μόνο για να μην ταράξουν τον ύπνο της κ. Δούρου. Άλλο λόγο δεν βλέπω...

  ΥΓ1: Υπάρχει βέβαια και η ηθική διάσταση. Η κ. Δούρου φαντασιώνεται ότι δίνει μόνη μάχη με τις φλόγες, ενώ οι άλλοι γράφουν δελτία Τύπου "από ξαπλώστρες στα νησιά και κλιματιζόμενα κομματικά γραφεία". Γεγονός που δεν εμπόδισε την μπαρουτοκαπνισμένη περιφερειάρχη να εκδώσει την επομένη μακροσκελές δελτίο Τύπου, όπου αναφέρει αναλυτικά τη δράση της υπηρεσίας της στη μάχη κατά της φωτιάς. Όπου σημειώνει τη μεταφορά με ειδικές πλατφόρμες χωματουργικών μηχανημάτων του στρατού, καθώς και τη διανομή με τη βοήθεια προσκόπων -αν και όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου δεν έχει εκ του νόμου υποχρέωση...( sic)- τροφίμων και νερού σε 500 πυροσβέστες...

  ΥΓ2: Παραμένει η απορία μου για την άλλη αναφορά της κ. Δούρου. Εκεί όπου επισημαίνει ότι ακόμα κι αν είχαμε πόρισμα για τον εμπρησμό (sic), αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σκεπή για τους συμπολίτες μας που έχασαν τα σπίτια τους. Σωστό. Μόνο που ο καβγάς δεν έγινε για τα αίτια, ακόμα άγνωστα, της πυρκαγιάς, αλλά για τον τρόπο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού... Και όταν υπάρξει πόρισμα, σίγουρα ναι, δεν θα είναι παρηγοριά για όσους έχασαν τα σπίτια τους. (Εκτός αν φταίει η ΔΕΗ από την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι πολίτες αποζημιώσεις). Πάντως, όταν υπάρξει πόρισμα, και αν δεν προκύψει ότι τη φωτιά την έβαλαν κακοποιά στοιχεία με στόχο την πολιτική ανωμαλία... ας φροντίσει να στείλει το πόρισμα στους κ. Τόσκα και Κοντονή που διαβάζουν πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ