Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Νοε-2016 00:16

  Αντιστρέφοντας το brain drain σε brain gain

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Ξυπολυτά 

  Ακόμα μία θλιβερή πρωτιά έρχεται να προστεθεί στη χώρα μας! Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την απασχόληση των πτυχιούχων της. 

  Βασική αιτία του τραγικού αυτού φαινομένου είναι το γεγονός, ότι η νέα γενιά μολονότι έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης, έρχεται αντιμέτωπη με τη μείωση της ζήτησης επιστημονικού δυναμικού και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 οι κενές θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν 50.000 και σύμφωνα με τις στατιστικές, τον Ιούλιο του 2016 οι θέσεις αυτές μειώθηκαν σε μόλις 15.000! Αποτέλεσμα αυτού είναι, ότι μόλις το 49,9% των πτυχιούχων της τελευταίας τριετίας έχουν εργασιακή απασχόληση, με συνέπεια όχι μόνο τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά παράλληλα μεγάλο μέρος των νέων και πτυχιούχων Ελλήνων να έχει φύγει για το εξωτερικό ή να σχεδιάζει να φύγει. Πρόκειται για ηλικίες μεταξύ 25 έως και 29 ετών, δηλαδή για το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο κομμάτι του κοινωνικού μας ιστού.

  Η αιτία του φαινομένου, είναι ο συνεχώς μειούμενος ρυθμός ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας, που έρχεται ως απόρροια της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. Παράλληλα, παραδοσιακοί κλάδοι της οικονομίας μας όπως ο εμπορικός και ο κατασκευαστικός, λόγω των συνθηκών, μειώνουν τη ζήτησή τους σε ανθρώπινο δυναμικό. Με δύο λόγια υπάρχει μεγάλη ζήτηση απασχόλησης, αλλά η προσφορά εργασίας είναι σε χαμηλά επίπεδα με συνέπεια τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ακολούθως το λεγόμενο brain drain.

  Σύμφωνα με σειρά μελετών, από το 2008 μέχρι το 2016, οι "μετανάστες μας" έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες "πατρίδες" τους, ενώ η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ) άτομα. 

  Όμως, αναρωτιέται κανείς, πως μέσα στη γενικότερη ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια οικονομική συγκυρία, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν ποσοστά απασχόλησης πτυχιούχων που προσεγγίζουν έως και το 96,9%; 

  Η απάντηση βρίσκεται στο παραγωγικό τους μοντέλο και στον τρόπο που προσεγγίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον ιδιωτικό τομέα εν γένει, ενώ την ίδια ώρα είναι και φιλικές ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

  Δυστυχώς, η αντιπολιτευτική ρητορική που ακολούθησε η Αριστερά (και όχι μόνο), τα τελευταία χρόνια, με την εναντίωσή της σε κάθε μορφή επένδυσης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας , η οποία φυσικά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έφερε την χώρα σε αναπτυξιακό τέλμα. Σε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι σημερινοί τους εταίροι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όχι μόνο δημιουργούσαν για μικροπολιτικούς λόγους κοινοβουλευτικά εμπόδια σε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά επηρέαζαν και τη λαϊκή βούληση εκμεταλλευόμενοι το συναίσθημα. 

  Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και η εφαρμογή ενός νέου και δυναμικού παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, δεν είναι απλά προϋπόθεση για να αποκτήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη. 

  Για να μπορέσουμε όμως να τους προσελκύσουμε πίσω πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε κάθε πρόταση πρέπει να κατατεθεί. Ενδεικτικά παραθέτω μια σειρά από σκέψεις και προτάσεις που έχω δεχτεί από σειρά φίλων νέο-μεταναστών:

  * Να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για μια πενταετία, όσων επιστρέφουν στη πατρίδα και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις.
  * Να δοθούν ειδικοί όροι και κίνητρα στους ξένους επενδυτές να προσλαμβάνουν ως ανώτατα στελέχη και έλληνες τους εξωτερικού.
  * Να δοθεί η δυνατότητα αγοράς χρόνων ασφάλισης για όσους επιστρέφουν.
  * Να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις στον αναπτυξιακό για  όσους επιστρέφουν για να ανοίξουν την εταιρία τους στην Ελλάδα.
  * Να στελεχώνεται η δημόσια διοίκηση, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, αλλά με ειδική μοριοδότηση  για όσους θέλουν να επαναπατριστούν.
  * Να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για στρατιωτικά θέματα.
  * Να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις οικογένειες των επαναπατρισμένων πχ. σχολεία για  τα παιδιά που δεν παρακολουθούσαν ελληνικό σχολείο κτλ.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι εθνική μας υποχρέωση να δώσουμε λύση στους εκατοντάδες νέους και νέες επιστήμονες που φεύγουν από τη χώρα, μία χώρα που επί σειρά ετών έπεσε θύμα λαϊκιστών που δαιμονοποίησαν κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα και κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, μόνο και μόνο για να έρθουν στην εξουσία. 

  * Ο κ. Βασίλης Ι. Ξυπολυτάς είναι ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, από τo Harvard University, από το Kings College και από το Coventry Business School. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Τέλος εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης στο Δήμο Κηφισιάς (Αντιδήμαρχος κτλ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ