Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2016 00:06

  Στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Ξυπολυτά 

  Για μια ακόμα φορά, κατατέθηκε ένας μη υλοποιήσιμος κρατικός προϋπολογισμός από την Κυβέρνηση του Σύριζα. Διαβάζοντάς τον, εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται, ότι είναι διάτρητος και έχει προβλέψεις υπεραισιόδοξες και μη ρεαλιστικές. Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σοβαρά κενά σε δυο σημεία.

  1ον. Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 2,7% το 2017, ενώ παράλληλα, επιτέλους, παραδέχεται ότι το 2016 θα κλείσουμε με ύφεση.

  2ον . Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,80% του ΑΕΠ το 2017.

  Πιο συγκεκριμένα, στις πιο πάνω προβλέψεις προκύπτουν τα εξής προβλήματα.

  Στο πρώτο σημείο, η Κυβέρνηση προβλέπει 2,7% ανάπτυξη, στηριζόμενη σε μια υπόθεση εργασίας ότι θα υπάρξει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, όταν την ίδια στιγμή επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα 3,3 δισ. ευρώ. Επίσης στην ίδια υπόθεση εργασίας προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2017 κατά 9,1%, όταν καθημερινά υποθηκεύει την αξιοπιστία της χώρας και τορπιλίζει στην πράξη τις αποκρατικοποιήσεις. Παίρνοντας υπ΄ όψιν τα παραπάνω δεδομένα, είναι ολοφάνερο ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% είναι έωλες εξαγγελίες, στην προσπάθειά της να κερδίσει πολιτικό χρόνο, σε μια οικονομία όλο και περαιτέρω επιβαρυμένη.

  Το δεύτερο σημείο υπεραισιοδοξίας είναι αυτό της πρόβλεψης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,80 δισ. το 2017. Η κυβέρνηση για το 2016, έχει πάρει 5 δισ. ευρώ μέτρα για να πετύχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος μόνο 900 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 παίρνει άλλα 3,3 δισ. ευρώ νέα μέτρα.

  Την ίδια στιγμή η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ενώ για το 2016 είχαμε εκτόξευση των φορολογικών οφειλών προς το κράτος που ξεπερνάνε τα 90 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ! Η αδυναμία είσπραξης των φόρων σε συνδυασμό με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη, καθιστούν εντελώς αδύνατες τις προβλέψεις για αύξηση των κρατικών  εσόδων.

  Για κακή τύχη της χώρας μας, η κυβέρνηση της αριστεράς απέδειξε ότι δεν γνωρίζει πως λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, ενώ αδυνατεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία πλούτου.

  Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση, δυτικά σκεπτόμενη, φιλελεύθερη και αξιόπιστη απέναντι στη διεθνή κοινότητα.  Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και θα προχωρήσει σε σταθερή μείωση της φορολογίας.

  * Ο κ. Βασίλης Ι. Ξυπολυτάς είναι Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας. 

  Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, από τo Harvard University, από το Kings College και από το Coventry Business School. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Τέλος εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης στο Δήμο Κηφισιάς (αντιδήμαρχος κτλ)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ