Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουν-2016 00:06

  Μπορεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος να φέρει την ανάπτυξη;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρεβέκκας Πιτσίκα  

  Διαβάζοντας τα παρακάτω και σε μια πρώτη ανάγνωση, ο νέος αναπτυξιακός νόμος φαίνεται να κινείται στο σωστό πλαίσιο, καθώς περιλαμβάνει: Ενίσχυση του κλάδου της τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών και της αγροδιατροφικής  αλυσίδας, τόνωση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για τη συγκράτηση της φυγής των νέων επιστημόνων και παγιοποίηση φορολογικού συντελεστή στο ύψος που ισχύει κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής και για 12 έτη.

  Το ερώτημα είναι, κατά πόσο θα υλοποιηθούν όλα αυτά, από μια κυβέρνηση που αλλάζει πορεία πλεύσης ανά ημέρα και που αποδεδειγμένα κάνει ό,τι έχει δεσμευτεί να μην κάνει – και το ανάποδο. Ακόμα και η πολυπόθητη αξιολόγηση ακόμα δεν έχει κλείσει, παρά τα όσα αλλεπάλληλα ψηφίζει η κυβέρνηση   -μια κυβέρνηση που λέει μόνο "ναι", ξεχνώντας εν μια νυχτί όχι μόνο τις κόκκινες αλλά κάθε χρώματος και απόχρωσης γραμμές! 

  Παρακολουθώντας κανείς τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, αντιλαμβάνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του δεν έχουν καμία επίγνωση της πραγματικής οικονομίας και των νόμων της αγοράς. Η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις του Eurogroup και έχει αποδεχτεί μάλιστα και τον αυτόματο "κόφτη" δαπανών για την υπογραφή της συμφωνίας, αποδεικνύοντας περίτρανα την έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών προς την χώρα μας. 

  Έτσι λοιπόν, πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός με ποιον τρόπο θα πείσει για επενδύσεις, μέσα σε μια φοροκαταιγίδα, που πλήττει την υπάρχουσα επιχειρηματικότητα – εκτός και αν ο στόχος είναι πραγματικές μεν αλλά "φωτογραφικές" δε επενδύσεις – επενδύσεις της απολύτου επιλογής της παρούσας κυβέρνησης.

  Με ποιον ακριβώς τρόπο πρόκειται να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας; Όταν μάλιστα ο βασικός άξονας όλων όσων έχει δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση είναι φόροι και πάλι φόροι για να μπουν έσοδα στα κρατικά ταμεία; Και τι σημαίνει αυτό; Εμμεσες περικοπές, μείωση της καταναλωτικής και της αγοραστικής δύναμης που μεταφράζεται σε αύξηση της ανεργίας. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε ύφεση, απώλεια εσόδων για τις επιχειρήσεις και άρα περικοπές προσωπικού και φτωχοποίηση του πληθυσμού. Οι φόροι δεν σημαίνουν απαραίτητα εισπράξεις, ιδιαίτερα μετά από 6 χρόνια κρίσης και 3 μνημόνια. Σημαίνουν όμως αποτροπή των επενδύσεων. Και η κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή.

  Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη του Αμερικανού τραπεζίτη Charles H.Dallara, για τη χώρα μας με την οποία ταυτίζομαι απόλυτα, "Παρά τα συγκεκριμένα μειονεκτήματα του σημερινού περιβάλλοντος, η Ελλάδα είναι μια οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Δεν υπάρχει το τέλειο περιβάλλον για επενδύσεις και οι επενδυτές δε ζητούν τελειότητα. Αυτό που περιμένουν είναι κυβέρνηση και επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να εργάζονται μαζί, και όχι ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν υπάρχει λόγος κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις σαν εχθρό. Πρέπει να είναι συνέταιροι αν θέλουν να πετύχουν". 

  Ο κ. Dallara, ωστόσο, θα συνιστούσε στον Αλέξη Τσίπρα "Να προσεγγίσει την επιχειρηματική κοινότητα, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον και μια στρατηγική με προσανατολισμό την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ως το βασικό μονοπάτι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

  Ας μη γελιόμαστε, πολλές φορές το έχω ξαναπεί, ότι οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το κλειδί. Καλά είναι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να κινηθεί κάπως η αγορά, όμως δεν αρκούν. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν, ως δια μαγείας. Σχεδόν δύο δεκαετίες στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού ξέρω καλά πώς δημιουργούνται. Με έναν και μοναδικό τρόπο. Με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Προς πια κατεύθυνση όμως; 

  Διασφαλίζοντας ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα: 
  -    Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων; 
  -    Θέλει η Ελλάδα να είναι ελκυστικό μέρος για τις πολυεθνικές και οι ξένοι επενδυτές να φέρνουν την επιχείρησή τους εδώ; 
  -    Την προβληματίζει το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας;
  -    Την προβληματίζει το γεγονός ότι τα "λουκέτα" στην αγορά αυξάνουν, μη αντέχοντας την δυσβάσταχτη φορολογία;

  Ως Ελληνίδα πολίτης και κάτοικος αυτής της χώρας, θα χαρώ πραγματικά, ο νέος αναπτυξιακός νόμος να λειτουργήσει για την αγορά και να αρχίσει η χώρα μας να βγαίνει από το βαθύ τέλμα στο οποία έχει βρεθεί ξανά μετά τα γεγονότα του προηγούμενου καλοκαιριού. Ως γνώστης όμως της αγοράς, φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και πολύ σύντομα θα κληθούμε να λάβουμε και άλλα μέτρα, με οδυνηρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες, σε μια χώρα που οδηγείται στην φτωχοποίηση. Σε μια χώρα που υποφέρει κάτω από "μια πολιτική με ταξικό πρόσημο".   

  * Ρεβέκκα Πιτσίκα - Πρόεδρος και CEO της PfB Group σε Ελλάδα και Κύπρο

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ