Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Απρ-2016 00:10

  H Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, η Ελλάδα θα τα καταφέρει;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρεβέκκας Πιτσίκα

  Είναι άραγε περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από αυτά που μας ενώνουν; Γιατί η Κύπρος κατάφερε να βγει από το μνημόνιο μέσα σε 3 χρόνια και η Ελλάδα 6 χρόνια μετά, σέρνεται στην ίδια ιστορία χωρίς αποτέλεσμα; 

  Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η χώρα μας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Κύπρο. Όμως ενώ είμαστε κοντά σε κουλτούρα, με ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα και κλάδο υπηρεσιών και σημαντική τουριστική βιομηχανία και οι δύο, η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει χάσει την αξιοπιστία της και φυσικά υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις, που προχώρησαν στη Μεγαλόνησο.

  Τα πράγματα είναι απλά. Οι Κύπριοι εφαρμόσανε ό,τι συμφωνήσανε. Υπογράψανε ένα μνημόνιο και υλοποίησαν τα μέτρα που περιελάμβανε. Και όλα αυτά μέσα σε τρία χρόνια, με μία σταθερή δημόσια και πολιτική διοίκηση και όχι καταφεύγοντας σε συνεχόμενες εκλογές και αλλαγές ηγεσίας. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις τηρώντας τις δεσμεύσεις και περνώντας το μήνυμα ότι για την κρίση δεν ευθύνονται η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι, αλλά τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Τον Μάρτιο, η Μεγαλόνησος βγήκε οριστικά από το μνημόνιο, έχοντας αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές, εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά της και σταθεροποιώντας το τραπεζικό της σύστημα. Και αυτό δεν έγινε με αύξηση των φόρων, αλλά, αντιθέτως, κόβοντας δημόσιες δαπάνες, παγώνοντας τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και προχωρώντας σε εξορθολογισμό των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας μέσα από μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

  Καλώς λοιπόν ο Peter Spiegel στους Financial Times, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο ως "υπόδειγμα μαθητή", αφού ξόδεψε μόνο 6,6 δισ. ευρώ από τα 9 που της προσέφερε το πρόγραμμα διάσωσης ενώ η οικονομία της χώρας ανέκαμψε ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν οι δανειστές. Χαρακτηριστική όμως ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών του, Χάρη Γεωργιάδη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση λάμβανε τέτοια μέτρα, που δεν επέτρεψε στο ΔΝΤ μέσα στην τριετία του μνημονίου να κάνει υποδείξεις και να ζητήσει μέτρα. Οσο για το ρυθμό ανάπτυξης το 2016, τα στοιχεία μιλάνε για ποσοστό που θα ξεπεράσει το 2%. 

  Με λίγα λόγια, η Κύπρος ακολούθησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αφήνοντας την Ελλάδα στη δική της "μοναξιά".

  Η χώρα μας έκανε και εξακολουθεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και να "καταδικάζει" τον εαυτό της. Εχει υπογράψει, από το 2010, τρία μνημόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρώνονται, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται και περνάνε, κάθε φορά, στην επόμενη συμφωνία ακόμη πιο επιβαρυντικά. Μάλιστα μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015, με τα τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή των capital controls και τις κλειστές τράπεζες όλοι πλέον περιμέναμε ότι με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο εφιάλτης θα τελείωνε. Δυστυχώς όμως η κατάσταση επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά και η ήδη επιβαρυμένη οικονομία δείχνει να μην έχει αντοχές αυτή τη φορά.

  Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει επιδοθεί σε νέες διαπραγματεύσεις, αδυνατεί να κλείσει την αξιολόγηση, ζητάει συνεχώς τη μία αναβολή μετά την άλλη από την τρόικα, δεν καταλήγει πουθενά με το ΔΝΤ και συνεχίζει τις ατέρμονες συζητήσεις σε εχθρικό περιβάλλον χωρίς αποτέλεσμα.

  Εν κατακλείδι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, υποστηρίζει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν τα μέτρα λιτότητας, δημιουργώντας πάλι τεταμένες σχέσεις μαζί τους και οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο για ακόμη μία φορά. 

  Είναι σαφές, πλέον ότι το κόστος της μη εφαρμογής των μέτρων όλο αυτό το διάστημα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της άμεσης εφαρμογής των μέτρων. Η κυβέρνηση γιατί αρνείται να το δει αυτό;

  Η επιβολή των νέων φόρων έχει ισοπεδώσει την ελληνική οικονομία, κάνοντας την ανάπτυξη να φαντάζει ως ουτοπία και διώχνοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις, εκτός Ελλάδας. Η πρόσφατη έρευνα της Endeavor, αποτυπώνει την κατάσταση. Το 39% των επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των capital controls. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα υπέρ και τα κατά της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Μάλιστα, το 15% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι έχει ήδη μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό. 

  Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει.

  Το παράδειγμα της Κύπρου μας διδάσκει απλά και μετρημένα πράγματα: συνέπεια σε ό,τι συμφωνούμε, ώστε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία, άμεση εφαρμογή των μέτρων –καθώς το κόστος από την καθυστέρηση της εφαρμογής είναι μεγαλύτερο από το κόστος της άμεσης εφαρμογής– σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, έμφαση σε μέτρα που να ευνοούν την ανάπτυξη, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά –για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την ιστορία και να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη ημέρα.

  * Η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι Πρόεδρος και CEO της PfB Group σε Ελλάδα και Κύπρο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ