Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2015 00:08

  Εκλογή αρχηγού ΝΔ: Ποιον βολεύει η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος;

  Εκλογή αρχηγού ΝΔ: Ποιον βολεύει η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη

  Καμία οικονομική ή μεταρρυθμιστική πολιτική δε μπορεί να είναι ευσταθής και αποτελεσματική, όταν δεν εναρμονίζεται με το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και δε λαμβάνει υπόψη τις ευρύτερες διεθνείς ανακατατάξεις, που επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία, τις διεθνείς ισορροπίες και τις νέες συμμαχίες.

  Όχι μόνο τα κράτη αλλά και οι επιχειρήσεις -κυρίως οι πολυεθνικές- πάντα πίσω από το οικονομικό τους επιτελείο έχουν εγκεφάλους που μελετούν, αναλύουν και συχνά παρεμβαίνουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η δύναμη επιρροής των πολυεθνικών εταιρειών σε πολλές περιπτώσεις ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τα κράτη, καθιστώντας τις υποκείμενα διεθνούς πολιτικής.

  Με δεδομένο ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως οικονομική, στην Ελλάδα καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δημιουργηθεί ένα προηγμένο Εθνικό Κέντρο που να μελετά, να σκέφτεται και να συμβουλεύει στο πλαίσιο μιας από κοινού, διακομματικά και διαχρονικά συμφωνημένης Εθνικής Εξωτερικής και Αναπτυξιακής πολιτικής.

  Στην ευρύτερη περιφέρειά μας συντελούνται ραγδαίες ανακατατάξεις που θα προσδιορίσουν όχι μόνο την οικονομία μας, αλλά θα επηρεάσουν και την εθνική μας ασφάλεια. Η Ελληνική κυβέρνηση βαδίζει μέσα σ'αυτό το περιβάλλον χωρίς στρατηγική, βασιζόμενη σε μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 βουλευτών εκ των οποίων μάλιστα οι 3 είναι μουσουλμάνοι από τη Θράκη και άρα έχουν ειδικές αναφορές από τις οποίες εξαρτάται εν πολλοίς η εκλογή τους.

  Η έλλειψη εθνικού σχεδίου της κυβέρνησης φάνηκε ξεκάθαρα κατά την πρόσφατη Ευρωτουρκική Σύνοδο, όπου η Τουρκία προσήλθε προετοιμασμένη παίρνοντας όλα τα δυνατά ανταλλάγματα (επανέναρξη ενταξιακής διαπραγμάτευσης, 3 δις ευρώ χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης με ΕΕ κλπ.), την ώρα που η Ελληνική πλευρά δε μπόρεσε να περάσει κανένα σχεδόν μέτρο όπως η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή στο Αιγαίο, η δραστηριοποίηση της FRONTEX και στην Τουρκική επικράτεια ώστε να μη κινούνται ανεξέλεγκτα οι δουλέμποροι, Κέντρα Ταυτοποίησης - Hot Spots εντός της Τουρκίας, έμπρακτη εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης ώστε να μην καθίσταται η Ελλάδα "αποθήκη ανθρώπινων ψυχών".

  Η Ελλάδα έπρεπε στη σημερινή συγκυρία, να κεφαλαιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση, επιταχύνοντας την έξοδο της από την οικονομική κρίση. Αντ’αυτού πέφτει θύμα του κακού συστήματος εξουσίας, το οποίο αντί να ενώνει και να συντονίζει το σύνολο των υγειών δυνάμεων της πολιτικής, της αγοράς και της τεχνοκρατίας έχει απελευθερώσει όλες τις φυγόκεντρες δυνάμεις του οδηγώντας σε μια επικίνδυνη πολυδιάσπαση δυνάμεων.

  Αυτή την πολυδιάσπαση το ΠΑΣΟΚ τη βίωσε στην προηγούμενη φάση φτάνοντας στο όριο της επιβίωσης του.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να την αποφύγει με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (δημοψήφισμα, εκλογές Σεπτεμβρίου) με συνέπεια να συρρικνώσει τραγικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, να κλονίσει περαιτέρω την Εθνική οικονομία και να εξαντλήσει πολύ νωρίς τα πολιτικά του αποθέματα. 

  Η Νέα Δημοκρατία επέδειξε αξιοθαύμαστη εκλογική ανθεκτικότητα το Σεπτέμβριο. Ωστόσο τώρα επ' ευκαιρία της εκλογής αρχηγού, βιώνει μια περίεργη δοκιμασία, που η πιο αθώα εκδοχή μπορεί ίσως να την αποδώσει στην ανικανότητα και την ανοησία κάποιων, η πιο υποψιασμένη εκδοχή όμως αναμφίβολα οδηγεί στη σκοπιμότητα της διάλυσης η οποία πολιτικά για κάποιους είναι λιγότερο επώδυνη από τη διάσπαση ή την αποστασία. Δημιουργεί κενό χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία τύχη.

  Η γενικευμένη πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού είναι αναμφισβήτητα στην παρούσα συγκυρία το ιδανικό σημείο συνάντησης προσωπικών φιλοδοξιών-ματαιοδοξιών, ντόπιων οικονομικών συμφερόντων που υπερασπίζονται μανιωδώς τη δεσπόζουσα θέση τους ή ακόμα και κάποιων διεθνών κέντρων που σε ένα πολυδιασπασμένο σκηνικό ευκολότερα και χωρίς αντιστάσεις θα μπορούσαν να περάσουν ακραίες οικονομικές πολιτικές ή επώδυνους συμβιβασμούς ακόμα και σε εθνικά θέματα.

  Τούτων δοθέντων η άμεση εκλογή προέδρου στη ΝΔ καθίσταται εθνική αναγκαιότητα. Πρώτον, για να παραμείνει συμπαγής και ισχυρός ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει την ευθύνη αφού ανασυγκροτηθεί οργανωσιακά να προσφέρει μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεύτερον, για να αποκατασταθεί η ισορροπία και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, κάτι που εγγυάται τη σταθερότητα της Δημοκρατίας, την εθνική ασφάλεια και την εθνική συνεννόηση όπου αυτή απαιτείται.

  Για αυτούς τους λόγους η εκλογή αυτή θα πρέπει να γίνει με τον διαυγέστερο τρόπο και το ταχύτερο δυνατό.

  * Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδη, Δικηγόρος - Συνταγματολόγος, πρ. Υπουργός και Βουλευτής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ