Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2015 00:06

  Κι όμως, υπάρχει ζωή χωρίς τραπεζικό σύστημα!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Λέκκα

  Μετά από επτά συνεχή χρόνια με σταθερά μειούμενες πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα, η υπόσχεση για "χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας" κοντεύει να καταντήσει τόσο γραφική όσο εκείνη για "πάταξη της φοροδιαφυγής".  Όλοι επιχειρηματολογούν για την άμεση ανάγκη διοχέτευσης κεφαλαίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθούν -έστω μερικώς- τα τεράστια κενά που έχει δημιουργήσει η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών. Οι περισσότεροι όμως μένουν σε ευχολόγια ή σε μεγαλόπνοα σχέδια επί χάρτου. 

  Η αγορά όμως δεν περιμένει, ούτε ανέχεται επί μακρόν το κενό. Αναζητά και βρίσκει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της. Μια τέτοια λύση αποτελούν οι Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ). Πρόκειται για ειδικού τύπου Ανώνυμες Εταιρίες, εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες έχουν ως σκοπό τους την επένδυση σε μικρομεσαίες μη εισηγμένες εταιρίες, είτε μέσω μετοχών είτε μέσω ομολόγων. Σίγουρα όταν ο νομοθέτης προέβλεπε τη δημιουργία των ΕΚΕΣ, δεν τις φανταζόταν ως πιθανά υποκατάστατα του τραπεζικού συστήματος, αλλά τελικά η χρησιμότητα κάθε χρηματοοικονομικού εργαλείου καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων πραγματικών αναγκών είναι:

  α) Μικρομεσαία εταιρία παραγωγής καταναλωτικών αγαθών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις προς τους βασικούς της πελάτες εάν τους προσφέρει πολύμηνη πίστωση, όμως δεν έχει τη διαπραγματευτική δύναμη να απαιτήσει κάτι αντίστοιχο από τους δικούς της προμηθευτές.

  β) Εισαγωγική εταιρία εμπορίας μηχανημάτων αδυνατεί να δεχθεί παραγγελία Έλληνα πελάτη της, γιατί ο ξένος προμηθευτής απαιτεί να εξοφληθεί πριν τη φόρτωση του μηχανήματος.

  γ) Μεταποιητική εταιρία μπορεί να πετύχει volume discount 15% στο κόστος πρώτων υλών της εάν τις παραγγέλνει ανά εξάμηνο κι όχι ανά μήνα. 

  Σε αναρίθμητες περιπτώσεις σαν τις παραπάνω, η απουσία τραπεζικού συστήματος φαίνεται να περιορίζει εξαιρετικά τις διαθέσιμες επιλογές μιας μικρομεσαίας επιχείρησης: είτε θα αυτοχρηματοδοτεί τις ανάγκες της (για πόσο ακόμα θα το κατορθώνει;), είτε θα χάνει καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες (ανάπτυξη πωλήσεων, νέους πελάτες, χαμηλότερα κόστη παραγωγής, κοκ). 

  Κι όμως, για μια ανώνυμη εταιρία υπάρχει κι άλλη εναλλακτική: η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου βραχυχρόνιας διάρκειας, το οποίο θα αγοραστεί από μια ΕΚΕΣ. Έτσι η εταιρία λαμβάνει άμεσα τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρώσει τους προμηθευτές της και υποχρεούται να αποπληρώσει το ομόλογο μετά από ένα διάστημα, όταν εξοφληθεί κι αυτή με τη σειρά της από τους πελάτες της. Με τον τρόπο αυτό, μια ΕΚΕΣ μπορεί να προσφέρει πολύτιμα κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες εταιρίες. Χωρίς υποχρεώσεις για υπεραισιόδοξα business plan, αμφισβητούμενες αποτιμήσεις κι απρόσκλητους συνεταίρους, χωρίς προσημειώσεις ακινήτων ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις άσχετες με το παραγωγικό αντικείμενο της εταιρίας, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με κόστη που επιτρέπουν στη μικρομεσαία επιχείρηση να κρατήσει για την ίδια τα περισσότερα οφέλη από τη χρηματοδοτούμενη ευκαιρία. Και με αντισυμβαλλόμενο μια ελληνική επενδυτική εταιρία, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων εποπτικών αρχών, στηριζόμενη αμιγώς σε ιδιωτικά κεφάλαια και σε στελέχη με γνώση της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

  Ίσως να ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, όμως το παραπάνω μοντέλο υπάρχει ήδη και λειτουργεί διοχετεύοντας πραγματικά κεφάλαια σε πραγματικές εταιρίες. Σίγουρα, ούτε στην καλύτερη των περιπτώσεων δε θα μπορέσουν οι ΕΚΕΣ από μόνες τους να καλύψουν το τεράστιο κενό χρηματοδότησης των μικρομεσαίων εταιριών. Όμως, ακόμα και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες με τραπεζικό σύστημα πολύ πιο ισχυρό από το ελληνικό, υπάρχει σημαντική παρουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης που να συνδυάζουν ευελιξία, ταχύτητα κι επαγγελματισμό. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται τέτοιες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης περισσότερο από ποτέ και η αγορά αρχίζει επιτέλους να τις προσφέρει.

  * Ο κ. Παναγιώτης Λέκκας είναι Πρόεδρος ΔΣ της CNL Capital ΕΚΕΣ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ