Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2015 00:06

  Εναλλακτικές Πηγές Χρηματοδότησης

  Εναλλακτικές Πηγές Χρηματοδότησης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χλωρού

  Εάν κάποιος μικρομεσαίος είναι αρκετά γενναίος ώστε ακόμα να επιχειρεί στην Ελλάδα του 2015, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στις εμπορικές του σχέσεις είναι πιθανόν να εμπεριέχει κάποια από (ή και όλα) τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Οι προμηθευτές του στο εξωτερικό ζητούν προπληρωμή κάθε παραγγελίας προς αυτούς.

  • Οι μεγάλοι του πελάτες στο εσωτερικό αποπληρώνουν τα τιμολόγια που τους έχει εκδώσει με αρκετούς μήνες καθυστέρηση. Εάν ο πελάτης είναι δε το δημόσιο και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, οι καθυστερήσεις συχνά μετριόνται σε πολλαπλάσια του δωδεκάμηνου.

  • Οι τράπεζες αρνούνται, αδυνατούν ή καθυστερούν υπερβολικά να του εκταμιεύσουν δανειακά κεφάλαια κίνησης, ακόμα κι αν έχουν συμβατικά συμφωνήσει σε αυτό.

  Αν στα παραπάνω κανείς συμπεριλάβει τις πρόσθετες δυσκολίες και καθυστερήσεις στη μεταφορά χρημάτων λόγω capital controls, την δυστοκία στην έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες και τις επιπλέον επιβαρύνσεις στις χρηματορροές της εταιρείας από την προπληρωμή φόρων (που υπολογίζονται επί αμφίβολων μελλοντικών κερδών), τότε η εύλογη απορία για το πώς καταφέρνει και επιβιώνει η μέση ελληνική εταιρεία μέσα σε τέτοια απουσία ρευστότητας γίνεται … θαυμασμός για το κουράγιο, τις αντοχές και το τσαγανό του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

  Αυτοί οι μικρομεσαίοι που υπάρχουν ακόμα σήμερα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές τους μέσα στις σκληρότερες συνθήκες αγοράς που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Συνήθως, είναι αυτοί που στο ξεκίνημα της κρίσης είχαν τα πιο ‘νοικοκυρεμένα’ μαγαζιά, δεν πούλαγαν "αέρα” και σήμερα κατορθώνουν  να αντέχουν. Με τις τράπεζες όμως ουσιαστικά απούσες από τη παροχή ρευστότητας στην αγορά, η κατάσταση γίνεται πλέον εκρηκτική. Επιχειρηματίες που με περηφάνια και προσωπικές θυσίες κράτησαν όρθιες τις εταιρείες τους τα προηγούμενα χρόνια, καταλαβαίνουν ότι ακόμα και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες (όταν γίνει αυτό) δύσκολα θα κατευθυνθούν κεφάλαια προς αυτούς.

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το παράλληλο τραπεζικό σύστημα στο οποίο πρόσφατα (και ίσως κάπως άτσαλα αλλά μάλλον όχι άστοχα) αναφέρθηκε ο κος Δραγασάκης, θα έπρεπε λογικά να ευδοκιμεί. Την τάση για στροφή σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης πανευρωπαϊκά την περιγράφει γλαφυρά η έκθεση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα, με το 40% σχεδόν των συνολικών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού να βρίσκεται πλέον στην κυριότητά των εναλλακτικών. Κι αν κάποιος θα περίμενε πως η Ελλάδα, με τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό της σύστημα, θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: με την παντελή απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η Ελλάδα τίθεται για άλλη μία φορά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εξαιρέσεις και όχι στον προηγμένο μέσο όρο.

  Στην Ελλάδα του 2015 δεν λείπουν ούτε τα χρήματα, ούτε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να κινητοποιηθεί το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και να δώσει κάποια ρευστότητα στην αγορά. Θυμίζουμε ότι τα χρήματα που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε στρώματα, θυρίδες ή και θαμμένα σε χύτρες ασφαλείας σε κήπους πλησιάζουν τα €45 δισ. - ούτε ιδιαίτερα ασφαλής είναι η τρέχουσα τοποθέτησή τους, ούτε ιδιαίτερα αποδοτική. Αλλά και το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν τέτοιες χρηματοδοτήσεις υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αφού τα κάθε είδους funds και εναλλακτικά κεφάλαια καλύπτονται πια από ενιαία νομοθεσία πανευρωπαϊκά. Ευπρόσδεκτα θα είναι και τα όποια ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά το να ψάχνουμε πάντα για λύσεις που εισάγουμε και δεν παράγουμε εμείς δεν θα έπρεπε να μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. 

  Είναι λοιπόν στα χέρια της ίδιας της αγοράς να ανταποκριθεί σε αυτή την αδιαμφισβήτητη ανάγκη, να αυτό-οργανωθεί σε επενδυτικά σχήματα, να ψάξει τους βέλτιστους τρόπους ώστε να ενεργοποιήσει και να διοχετεύσει το χρήμα που τελεί εν υπνώσει σε εκείνους που παραγωγικά μπορούν να το αξιοποιήσουν. Και υπάρχουν οι δεξιότητες εκείνες στην αγορά, υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να διακρίνουν τον ικανό επιχειρηματία από το απατεώνα, να δομήσουν κατάλληλες χρηματοδοτήσεις και, διαφυλάσσοντας την ασφάλεια των κεφαλαίων, να βγάλουν ικανοποιητικές αποδόσεις για τους ιδιώτες επενδυτές που θα τους εμπιστευθούν. 

  Το ερώτημα λοιπόν είναι: πού είναι οι εναλλακτικοί χρηματοδότες που αυτή η αγορά έχει τόσο ανάγκη;

  * Νίκος Χλωρός - CNL Advisors AEED, CNL Capital EKES. H CNL Advisors AEEΔ και η CNL Capital ΕΚΕΣ είναι εταιρείες αδειοδοτημένες και εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων