Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2015 00:28

  "Εμπιστοσύνη", "ίδια ευθύνη" και πραξικόπημα

  "Εμπιστοσύνη", "ίδια ευθύνη" και πραξικόπημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Τσαμουργκέλη

  "H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ. Στο πλαίσιο αυτό έχει βασική σημασία η ανάληψη ιδίας ευθύνης από τις ελληνικές αρχές, τις δε δεσμεύσεις πολιτικής πρέπει να ακολουθήσει η επιτυχής υλοποίησή τους."

  Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Μια πρώτη παράγραφος που αναδεικνύει και συγκροτείται από δύο έννοιες. Την "εμπιστοσύνη" και την "ανάληψη ίδιας ευθύνης"(ownership) της κυβέρνησης έναντι του προγράμματος. Με άλλα λόγια στο προαπαιτούμενο να πιστέψει η κυβέρνηση σε αυτό το πρόγραμμα και να το εφαρμόσει με τρόπο που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων ότι το υλοποιεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνάδει με τη θεωρία του "πραξικοπήματος" που δυναμικά εισήλθε στη ζωή μας από την κυβερνητική πλειοψηφία ως δικαιολογία για την αποδοχή των γενικών όρων της συμφωνίας. Εξάλλου και μόνο η έννοια της λέξης "πραξικόπημα" αποδεικνύει την αντίφαση. Υπενθυμίζουμε ότι ευρέως, "Πραξικόπημα καλείται η βίαια και αιφνιδιαστική συνωμοτική πράξη που έχει σκοπό τη μεταβολή του πολιτεύματος προς όφελος της πολιτικής και στρατιωτικής κάστας μιας χώρας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα πραξικοπήματα έχουν σκοπό την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος και τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Διακρίνεται σε πολιτικό ή στρατιωτικό, ενώ υπάρχει και ο όρος συνταγματικό πραξικόπημα."

  Από τη συμφωνία (δηλαδή την αποδοχή και από τα δύο μέρη της δήλωσης), δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στο πολίτευμα, ούτε περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών. Αντίθετα προβλέπεται διεύρυνση των δικαιωμάτων τους με περιορισμό των δικαιωμάτων του κράτους και των κομμάτων στη ζωή μας, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην παράγραφο της δήλωσης, "σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την ελληνική διοίκηση και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου ύστερα από συζητήσεις με τους θεσμούς."

  Επιπλέον προβλέπεται επέμβαση στις υποχρεώσεις των πολιτών και των φορέων έναντι του δημοσίου (φοροδιαφυγή, απεγκλωβισμό από τον έλεγχο της οικονομίας από ειδικά συμφέροντα, συντεχνίες κλπ) που υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.. δεν υπάρχει κανείς που να τολμά να εγείρει διαφωνία. 

  Σαφέστατα η χρήση της λέξης πραξικόπημα δε συνάδει με την ουσία της συμφωνίας ενώ παραπέμπει στις γενικόλογες, πομπώδεις υπερβολές που καταφεύγουν λαϊκιστικοί φορείς για την υπέρβαση της αναφοράς στο συγκεκριμένο. Επιπλέον καμία σχέση με "εμπιστοσύνη" και "ανάληψη ίδιας ευθύνης" δεν έχουν δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των συμφωνηθέντων μέτρων. 

  Επιτέλους, αυτή συμφωνία είναι η μόνη που έχουμε και η τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται για να μη πτωχεύσει η χώρα παραμένοντας στον ευρωπαϊκό αστερισμό. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτή, να συσπειρωθούμε  και να προσπαθήσουμε για την πλήρη, ταχεία και επιτυχή εφαρμογή των προβλέψεων της έτσι ώστε να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό, επιταχύνοντας την αποκατάσταση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής πολιτών και επιχειρήσεων. Οι επιλογές των προσώπων που σε κυβερνητικό επίπεδο θα κληθούν να αναλάβουν "ίδια ευθύνη" και να αποκαταστήσουν την "εμπιστοσύνη" είναι καίρια και κομβική. Όπως αντίστοιχα καίρια και κομβική είναι και η απαραίτητη σύμπραξη του συνόλου των παραγωγικών φορέων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρηματιών και του συνόλου των πολιτών σε αυτή την κοινή και τελευταία προσπάθεια-ευκαιρία για τη σωτηρία και την προοπτική της χώρας. 

  Επιτέλους, σε αυτή την περιπέτεια, είμαστε όλοι μαζί… Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους…

  * Ο κ.  Τσαμουργκέλης διδάσκει Διεθνή Οικονομικά στο Παν/μιο του Αιγαίου. Έχει διατελέσει διευθύνων στέλεχος εταιρειών στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Διδάκτωρ Παν/μιου της Οξφόρδης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ