Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2015 08:23

  Προσοχή στις τζάμπα συμβουλές κ. Τσίπρα!

  Προσοχή στις τζάμπα συμβουλές κ. Τσίπρα!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θόδωρου Σκυλακάκη

  Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Wolfgang Münchau στους Financial Times, το οποίο αναπαράχθηκε ευρύτατα στην Ελλάδα, με τίτλο "Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να χάσει λέγοντας όχι στους πιστωτές της", αναρωτήθηκα και πάλι για την αξιοπιστία των όσων παρέχουν δωρεάν συμβουλές και θυμήθηκα την αθάνατη φράση (τίτλος βιβλίου) του Milton Freedman "There is no such thing as a free lunch". Μας δίνει λοιπόν τζάμπα την σοφή συμβουλή ο κ. Münchau να βγούμε από το ευρώ. Διαβάζοντας το ίδιο το άρθρο όμως είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος σοφός και αυτόκλητος σύμβουλός μας (που δεν ζει στην Ελλάδα ούτε έχει την περιουσία του εδώ), δεν ξέρει –ή δεν θέλει να ξέρει- μερικά από τα στοιχειώδη για την ελληνική υπόθεση.

  Κατά τον κ. Münchau η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση έναντι όλων των επίσημων πιστωτών ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κράτη και ESM, αλλά θα εξυπηρετεί όλα τα ιδιωτικά δάνειά της με τον στρατηγικό στόχο να ξαναβγεί στις αγορές. Μόνο που δεν μας εξηγεί με τι θα εξυπηρετεί τα ιδιωτικά της δάνεια, που είναι σχεδόν όλα σε ευρώ; Με δραχμές; Και τι ισοτιμία θα έχουν αυτές οι δραχμές; Δεν μας εξηγεί επίσης τι θα κάνει με τον προϋπολογισμό της ο οποίος είναι ελλειμματικός σήμερα; Έχει πλέον πρωτογενές έλλειμμα. Οι τόκοι του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα με τι θα πληρώνονται (που είναι μεγάλοι γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του χρέους προς τον επίσημο τομέα δεν πληρώνουμε για μερικά χρόνια τόκους); Με νέους φόρους ή με πληθωριστικές δραχμές;

  Επίσης θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα κοιτούν αμήχανα την ώρα που θα χάνουν τα λεφτά που έχουν δανείσει και δεν θα κινηθούν με βάση τους μηχανισμούς που διαθέτουν στην ΕΕ. Ξεχνά, ή θέλει να αγνοεί, ότι με βάση τις συνθήκες θα έχουν τη δυνατότητα (και το πολιτικό κίνητρο να την αξιοποιήσουν), να βάλουν "χέρι" στις ελληνικές καθαρές εισπράξεις από την ΕΕ που φτάνουν τα 4-5 δισ. ετησίως και ως επίπτωση στο ΑΕΠ (με βάση τον γνωστό μας κεϋνσιανό πολλαπλασιαστή), θα μας κοστίσουν, αν κοπούν, τουλάχιστον 10 δις ευρώ. Πως θα το κάνουν; Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια μπορούν να τα βάλουν σε πρόστιμα για παραβίαση των συνθηκών, πολύ περισσότερα δισ. μπορούν να τα πάρουν με βάση τον κανονισμό του ταμείου συνοχής σταματώντας εντελώς όλες του τις χρηματοδοτήσεις, όπως έκαναν για μια περίοδο με την Ουγγαρία. Άλλα μπορούν να πάρουν ενεργοποιώντας τους διάφορους ελέγχους και πρόστιμα που αφορούν τη διαχείρισή μας (κανείς δεν έχει μιλήσει στον κ. Münchau για τον κ. Χατζηγάκη). Αυτά χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν άλλα μέτρα πρωτόγνωρα εις βάρος της ελληνικής πλευράς, στα οποία δεν θα αναφερθώ εδώ.

  Επίσης θεωρεί ότι η ΕΚΤ, αφού θα την φεσώσουμε μεγαλοπρεπώς, υπάρχει πιθανότητα να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κρατά ακόμα αξιόλογο, σε σχέση με το ενεργητικό του, μέρος του ελληνικού χρέους; Ωσάν να πρόκειται για εναλλακτική ΜΚΟ που προεδρεύει ο σανδαλοφόρος σοφός Βέλγος που έχει φέρει η κ. Κωνταντοπούλου για να μας μιλήσει για το "επονείδιστο χρέος" και όχι μια πανευρωπαϊκή τράπεζα που διοικούν οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών έναντι των οποίων θα έχουμε μονομερώς αθετήσει τις συμβατικές μας υποχρεώσεις!

  Το ακόμα χειρότερο είναι η βεβαιότητα με την οποία ο κ. Münchau προβλέπει ότι μετά την έξοδο από το ευρώ "κανείς δεν θα φοβάται τον κίνδυνο υποτίμησης του νομίσματος". Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (αν υπάρχει μετά το μπάχαλο του Grexit), ή η όποια ελληνική κυβέρνηση, θα πείθει δηλαδή τις αγορές ότι θα διαχειριστεί αξιόπιστα το εθνικό νόμισμα και δεν θα τυπώσει πληθωριστικό χρήμα; Που το στηρίζει αυτό; Στην παροιμιώδη πίστη της αριστεράς στη δημοσιονομική πειθαρχία ή στην ιστορική παράδοση μη υποτιμήσεων και μη διολίσθησης του ελληνικού νομίσματος όταν βρισκόταν υπό την εξουσία του όποιου ελληνικού πολιτικού συστήματος;

  Δεν θα μπω σε περισσότερη ανάλυση, για το τι θα συμβεί στην οικονομία κατά τη μετάβαση από ένα σκληρό σε ένα μαλακό νόμισμα, τις συνέπειες της χρεοκοπίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που έχουν υποχρεώσεις σε ευρώ στο εξωτερικό κ.λπ.; Ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι αρκετός σήμερα.

  Αρκεί να επισημάνω ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί στην μεγάλη του πλειοψηφία παραμονή στο ευρώ όχι γιατί ξέρει με λεπτομέρεια τις οικονομικές συνέπειες των συμβουλών του κ. Münchau, αλλά γιατί έχει στοιχειώδες ένστικτο επιβίωσης.

  Δεν γνωρίζω αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας έχουν ανάλογα ένστικτα ώστε να αντιλαμβάνονται την αξία που έχουν οι "δωρεάν συμβουλές". Εμένα πάντως μου θυμίζουν μια σκηνή από ένα φίλμ με τον Χάρισον Φορντ ("Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία"), όπου ο ήρωας καλείται να πηδήξει σε ένα βάραθρο και να έχει πίστη ότι θα πέσει σε ένα αόρατο μονοπάτι που θα του επιτρέψει να περάσει σώος απέναντι για να βρει τελικά το άγιο δισκοπότηρο. Όσοι πηδούν στο βάραθρο σπανίως πέφτουν στο αόρατο  μονοπάτι. Για να συμβεί αυτό πρέπει να τους λένε Ιντιάνα Τζόουνς και να γυρίζουν ταινία. Συνηθέστερα πέφτουν και σπάζουν το σβέρκο τους (και το δικό μας στην προκειμένη περίπτωση). Αντίθετα το σβέρκο του αρθρογράφου, ό,τι κι αν συμβεί θα χαίρει άκρας υγείας και το πολύ-πολύ που μπορεί να πάθει είναι να αισθανθεί κάποια ένταση στους σχετικούς μυς καθώς θα παρακολουθεί τα βίαια σκαμπανεβάσματα του ευρώ για κάποιο διάστημα μετά το grexit. Με ένα καλό μασάζ θα του περάσει κι αυτό.

  * Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ