Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιαν-2015 09:46

  Περί "ζουρνά" και λοιπών μυθευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νικήτα Κακλαμάνη 

  Ενώ βαδίζουμε στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται το «νταούλι και τον ζουρνά» ή το πως θα λάβουμε χρηματική υποστήριξη από τους... BRICS ή στο πως η χώρα μας θα «κόψει» 100 δισεκατομμύρια ευρώ, το παγκόσμιο σύστημα και οι υπερδυνάμεις κλονίζονται από την παγκόσμια αστάθεια και ανασφάλεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το «όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

  Πόσες τοποθετήσεις μείζονος γεω-οικονομικού περιεχομένου χωράνε στην προηγούμενη παράγραφο; Με μία πρόχειρη ματιά η προηγούμενη παράγραφος εμπεριέχει τέσσερις κορυφαίες τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κάθε μία από αυτές μπορούν να αλλάξουν άρδην τη ζωή των Ελλήνων… προς το χειρότερο. Εξηγούμαστε:

  * «Ζουρνάς κλπ»: Μόνο ειρωνικό ήταν το γεγονός πως ώρες μετά τη δήλωση αυτή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ η Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν, του κατακτητή της Κριμαίας και του πιο ισχυρού ανθρώπου του πλανήτη για το 2014, άρχιζε να χορεύει στους ρυθμούς όχι της μπαλαλάικας αλλά των «αγορών». Το ερώτημα φυσικά για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που μία υπερδύναμη και μάλιστα ανερχόμενη δυσκολεύεται τόσο πολύ να αντιμετωπίσει μία επίθεση των αγορών και των τιμών του πετρελαίου παραμένει αναπάντητο.

  * Οικονομική υποστήριξη από τους BRICS: Να ενημερώσουμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως πράγματι οι BRICS έχουν αρχίσει να δημιουργούν δομές αντί-ΔΝΤ και αντι-Παγκοσμίου Τράπεζας ΑΛΛΑ: Ο κύριος οικονομικός παράγοντας είναι η Κίνα που θα συμμετάσχει με το 41% των κεφαλαίων στον οργανισμό δανειοδότησης. Το πρόβλημα όμως είναι πως η Κίνα «είναι μακριά» και εμείς δεν θεωρούμε πως θα πρέπει να έχουμε τη μοίρα της Αλβανίας του Χότζα όταν αποφάσισε να συνταχτεί με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης ποιος ακριβώς είπε στον ΣΥΡΙΖΑ πως οι BRICS για να δώσουν τα λεφτά τους δεν θα ζητήσουν ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ πως δεν θα τα χάσουν και πως δεν θα απαιτήσουν κάποιου είδους ΜΝΗΜΟΝΙΟ το οποίο να εγγυάται πως θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως θα πάρουν λεφτά από κάπου χωρίς κανέναν έλεγχο και υποχρέωση… εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον πλανήτη.

  * «Κόψιμο» χρήματος: H Ελλάδα όσο βρίσκεται στο ΕΥΡΩ δεν μπορεί να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια τέτοιου βεληνεκούς. Αυτό στην ουσία αποτελεί casus belli όχι για τη Γερμανία αλλά και για όλους εκείνους που μας δανείζουν από το υστέρημά τους. Να τους ενημερώσουμε επιπλέον ότι ακόμα και να πηγαίναμε στη δραχμή, το νόμισμά μας θα ήταν συνδεδεμένο με το ΕΥΡΩ οπότε πάλι τα περιθώρια κινήσεων τέτοιου τύπου θα ήταν περιορισμένα. Μόνο η έξοδος από το ΕΥΡΩ και η έξοδος ΚΑΙ από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας έδινε πλήρη νομισματική ανεξαρτησία για τέτοιου είδους κινήσεις.

  Όμως σε έναν κόσμο άκρως ανταγωνιστικό, όπου ακόμα και η Ελβετία προχωράει σε κινήσεις χωρίς καμία ενημέρωση προς άλλες χώρες, που ο πετρελαϊκός πόλεμος μαίνεται και ανά πάσα στιγμή η τιμή του βαρελιού όσο γρήγορα έπεσε μπορεί να σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, και με μία υποβόσκουσα γεωπολιτική κρίση τεραστίων διαστάσεων, πως μπορεί κάποιος να κάνει τον Δον Κιχώτη και να κυνηγάει ανεμόμυλους;

  * Το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής: Ναι οι χώρες της νοτίου Αμερικής έχουν λαούς σκληρούς, υπερήφανους και κυρίως φίλους προς την χώρα και τον πολιτισμό μας. Έχει λαούς επαναστατικούς με ιστορία αντίστασης και θυσιών. Όμως κανείς από αυτούς τους λαούς δεν θέλησε να αυτοκτονήσει και κυρίως κανείς από αυτούς τους λαούς δεν ζει στο οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο της χώρας μας. Κανένας από αυτούς τους λαούς δεν έχει μπει σε ένα κοινό νόμισμα με τον γείτονά του. Κανένας από αυτούς τους λαούς δεν ζει σε μία Κοινή Αγορά με τον γείτονά του. Κανένας από αυτούς του λαούς δεν έχει ένα τόσο σκληρό νόμισμά και κανένας από αυτούς τους λαούς δεν έχει παραδώσει μέρος της οικονομικής του ανεξαρτησίας σε έναν υπερεθνικό οργανισμό όπως αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος κανένας από τους λαούς αυτούς δεν ζει σε ένα περιβάλλον στο οποίο δρα μία… Τουρκία, ένα Ισλαμικό Κράτος, που διαλύονται κρατικοί οργανισμοί όπως η Λιβύη, το Ιράκ και Συρία, ή που να βρίσκεται στο κέντρο μία περιοχής στην οποία παίζεται το γεωπολιτικό παίγνιο της νέας παγκόσμιας ισορροπίας για τον 21ο αιώνα.

  Με άλλα λόγια η Αργεντινή ακόμα και εάν ακολουθεί μία πιο ανεξάρτητη στάση είναι σε θέση να το κάνει διότι ΔΕΝ βρίσκεται εν τω μέσω μίας τεράστιας γεωπολιτικής κρίσης, οι πράξεις της σε τελική ανάλυση επηρεάζουν κάποια «αρπακτικά funds» και όχι άλλους λαούς (το χρέος μας πλέον είναι απέναντι σε κράτη) και ΔΕΝ αποτελεί μέλος ενός τόσο μοναδικού στα ανθρώπινα χρονικά οργανισμού όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το να αποφασίσουμε να μοιάσουμε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής εξ ορισμού σημαίνει και αλλαγή γεωπολιτικού υποδείγματος… αυτό μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή απλά θα συμβεί… κατά λάθος;

  Ανακεφαλαιώνουμε: H Ελλάδα δεν είναι γεωπολιτικό και οικονομικό μέγεθος συγκρίσιμο με τη Ρωσία άρα το πάθημα της Μόσχας μάλλον πρέπει να μας γίνει μάθημα. Οι BRICS πέραν του ότι βρίσκονται σε ένα πρώιμο επίπεδο οργάνωσης, θα απαιτήσουν τις ΙΔΙΕΣ εξασφαλίσεις με τους δυτικούς αφού πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν τους περισσεύουν, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάγκη της Ρωσίας για βοήθεια από την Κίνα. 

  «Κόψιμο» χρήματος υπονοεί την έξοδο της Ελλάδας ΚΑΙ από την Ευρωπαϊκή Ένωση κίνηση η οποία ακόμα και ένα είχε κάποια οικονομική λογική, δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα σε μία περίοδο όπως η σημερινή με τους κινδύνους που μας περιβάλλουν. Το παράδειγμα δε της Λατινικής Αμερικής μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί ως άσκηση επί χάρτου αφού η Ελλάδα τόσο σε οικονομικό μέγεθος όσο και ως περίπτωση ΔΕΝ είναι δυνατόν να συγκριθεί με καμία από τις φίλες χώρες της νοτίου Αμερικής.

  Με άλλα λόγια καλό θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να εξετάσει για ακόμα μία φορά τη ρητορική της αλλά κυρίως καλό θα ήταν να αρχίσει να αρθρώνει αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίους δεν έχουν να κάνουν με έκθεση ιδεών και αγαθών προθέσεων για το μέλλον της χώρας αλλά με την εκλογή μίας κυβέρνησης που θα καταφέρει το μέγιστο δυνατό σε έναν κόσμο ο οποίος δυστυχώς κινείται από το κακό στο χειρότερο.

  * Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης είναι Υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων