Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 09:47

  Αποδόσεις της μόχλευσης ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη 

  Την 1η Φεβρουαρίου 2012 έγραψα στο Capital.gr  το άρθρο με τίτλο “Επενδυτική Στρατηγική σε Ομόλογα”. Σκοπός του άρθρου ήταν να αναδείξω τις μεγάλες αποδόσεις που επιτυγχάνονταν τότε, την εποχή της κρίσης, με ή χωρίς τη μόχλευση των ομολόγων. 

  Η μεγάλη διαφορά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων, που συνδυάζοντο με την ύφεση της οικονομίας καθώς και τον επαπειλούμενο τότε τραπεζικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτέλεσαν τότε τις αιτίες της πρότασής μας. Έχουμε σήμερα κάθε λόγο να συνεχίσουμε να προβλέπουμε ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τα επόμενα δύο χρόνια η μεγάλη διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων έστω και σε μικρότερο βαθμό ενώ ο  τραπεζικός κίνδυνος μειώνεται με τα stress tests που διαπιστώνουν το ακριβές πρόβλημα.

  Στη συνέχεια δίνονται οι πρέπουσες λύσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Προτείνω στους επενδυτές, που πιστεύουν ότι έχουν την καταλληλότητα ως προς το προφίλ για να επενδύσουν σε τέτοια προϊόντα, να συζητήσουν με τους επενδυτικούς τους συμβούλους για εφαρμογή αυτής της στρατηγικής καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για την δική τους περίπτωση.

  Παρακάτω βλέπετε το διάγραμμα αυτού του ομολόγου της ABN AMRO, τόσο σε τιμή όσο και σε απόδοση. Είχε εκδοθεί στις 27/4/2011 στην τιμή 99,131% με απόδοση κατά την έκδοση 6,37%. Την  1/2/2012, ημερομηνία του τότε άρθρου μου, έδινε απόδοση 7,33% και σήμερα 23/6/2014 δίνει απόδοση 4,20% και έχει μέση τιμή 113,5%.

  Δηλαδή, σε 1,5 χρόνο έχει απόδοση 14% από υπεραξία και 14% από τόκους, σύνολο 28% από μία επένδυση μάλλον συντηρητική χωρίς μόχλευση σε ομόλογα. Με μόχλευση δύο φορές η απόδοση διπλασιάζεται (περίπου).

  Οι αποδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ