Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Μαϊ-2014 21:30

  Νέο τοπίο στην πολιτική και νέο μοντέλο στην οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μαθιού 

  Οι εκλογές αυτές είχαν ηχηρότατα μηνύματα τόσο για τις ανάγκες της κοινωνίας που πρέπει να καλυφθούν από ένα πολιτικό τοπίο με σαφές όραμα, όσο και για ένα μοντέλο στην οικονομία που θα διασφαλίζει πραγματική ανάπτυξη ώστε να ανταποκριθούμε και στις ανάγκες της κοινωνίας με προτεραιότητα στην ανεργία.

  Το πρώτο μήνυμα το δείχνει ήδη η αποχή και η σύνθεση της τάσης του αποτελέσματος των εκλογών. 

  Το δεύτερο, η απάντηση του εκλογικού σώματος σε όσους συνέδεσαν τα προγράμματά τους με θετικά και εφαρμόσιμα νέα οράματα για την οικονομία. 

  Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ουδέποτε έμεινε αδιάφορη σε ό,τι εκφράζεται από τις εκλογικές διαδικασίες αλλά και στα πολιτικά καλέσματα των κυβερνήσεων σε νέα οράματα και κατευθύνσεις της οικονομίας. 

  Για να συμπέσει δε η κοινωνική βούληση με την πολιτική και με τις ανάγκες της οικονομίας, στη σημερινή φάση της εξόδου από την κρίση, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται σταθερότητα για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος που δικαιούται η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 

  Έδαφος που μπορεί και να ξανακερδηθεί και να αυξηθεί σε όφελος και της οικονομίας και του 27% των ανέργων και των άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων στη βιομηχανία που παρά την κρίση αγγίζουν τα 700.000 άτομα. 

  Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και ανταπόκριση της Ελλάδος στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για επιθετική πολιτική με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής παραγωγής μέσα και από την παραπέρα βιομηχανική ανάπτυξη. 

  Αναγκαία προϋπόθεση από εδώ και πέρα είναι η παρουσία της πολιτικής στην οικονομία μας να εκδηλώνεται μόνο ως πολιτική βούληση για κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων με στόχους, ορίζοντες και σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης. 

  Να τι πρέπει να κάνουμε αρχίζοντας από αύριο με πέντε σταθερά βήματα: 

  Πρώτο βήμα: Θωράκιση  της αξιοπιστίας της χώρας με τη σχηματοποίηση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να γνωρίζουν οι πιθανοί επενδυτές που και πως θα κινηθούν αν κάνουν δουλειές στην Ελλάδα. Κορυφαίας σημασίας στοιχείο για το κλίμα είναι να μην προσκρούει η δράση του επιχειρείν σε πολιτική ποινικοποίηση τόσο του κέρδους όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητας για σκοπιμότητες και δημιουργία εντυπώσεων. 

  Δεύτερον βήμα: Ρευστότητα στην αγορά τόσο από τους μηχανισμούς τραπεζικής πιστωτικής πολιτικής όσο και από τις δημόσιες επενδύσεις σε συνδυασμό με σταθερή για μια δεκαετία φορολογική πολιτική αναπτυξιακού χαρακτήρα και στόχων.

  Τρίτο βήμα: Μείωση των κρατικών τιμολογίων που συνδέονται κυρίως με την ενέργεια αλλά και τις υπηρεσίες ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Με το σημερινό κόστος ενεργείας δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για επενδύσεις ούτε για ανάπτυξη. 

  Τέταρτο βήμα: Κίνητρα για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία μέσα από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Πέμπτο βήμα: Ανάληψη από τους ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν με τις σημερινές εκλογές, «εκστρατείας» προς όλα τα κέντρα λήψεων αποφάσεων της Ευρώπης για συνειδητοποίηση της ανάγκης να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος στην Ελλάδα να δράσει και πάλι ισότιμα με τα άλλα κράτη - μέλη και μέσα από κοινά αναπτυξιακά προγράμματα. Ταυτόχρονα πλήρη συνειδητοποίηση των υποχρεώσεων της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις ιδιομορφίες της Ευρώπης του Νότου με πολιτική στήριξης και ισορροπιών και όχι με πολιτικές δύο ταχυτήτων.


  * Ο κ. Δημήτρης Μαθιός είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων