Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2013 07:44

  Μετοχές που ξεχώρισαν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Παζόπουλου 

  Η χρονιά στάθηκε γενναιόδωρη για τους επενδυτές του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, παρουσιάζοντας ασταμάτητη ανοδική πορεία από το 2009.  Αναπόφευκτα αναδύεται ο προβληματισμός κατά πόσο θα συνεχιστεί ή αν θα έχουμε απότομο γκρέμισμα των αγορών ή έστω μία ήπια υποχώρηση.

  Κάποιες ιδέες για ευκαιρίες θα πούμε σίγουρα με το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά για την ώρα θα κάνουνε μια συνοπτική παρουσίαση των εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναλύσαμε το 2013 (με αλφαβητική σειρά):

  Cameco

  Αντικειμενικές δυσκολίες εμποδίζουν τα ορυχεία ουρανίου να ανταποκριθούν γρήγορα σε αιφνίδιες αυξήσεις στη ζήτηση. Μια νέα εγκατάσταση μπορεί να πάρει 7 έως 10 έτη για να κάνει τις πρώτες εξορύξεις. 

  Σήμερα, η τιμή του ουρανίου είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Πόσο καιρό θα πάρει για να ξανανέβει σε υψηλότερες τιμές κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η ομοιότητα που έχει με την περίπτωση του πετρελαίου, δεν γίνεται να μην μας προβληματίσει. Η τιμή του ήταν τόσο  χαμηλή για πολύ καιρό, έτσι ώστε δεν συνέφερε να γίνουν ούτε νέες εξορύξεις, ούτε εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων. Μόλις ανέβηκε όμως η ζήτηση, η τιμή εκτοξεύτηκε.

  Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, είναι η Cameco. Παρά την δύσκολη συγκυρία λόγω της χαμηλής τιμής του ουρανίου, η εταιρεία παραμένει κερδοφόρα.

  Edwards Lifesciences

  Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.  Οι έρευνες  διαπιστώνουν ότι μεταξύ 2010 και 2030 το πραγματικό συνολικό ιατρικό κόστος της καρδιαγγειακής νόσου αναμένεται να τριπλασιαστεί.

  Η ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο  της θεραπείας καρδιολογικών προβλημάτων, είναι η Edwards Lifesciences. Από τεχνητές βαλβίδες στην καρδιά μέχρι τους προληπτικούς ελέγχους. Λογικό είναι να περιμένουμε να καρπωθεί μεγάλο μέρος των επιπλέον εσόδων που θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

  Ezcorp

  Οι απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μπορούν να στηριχτούν σε ένα κλάδο που θα ευνοηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης ύφεσης. Τα ενεχυροδανειστήρια.

  Η EZcorp είναι μια αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων με 1.000 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ αλλά και παρουσία στον Καναδά και το Μεξικό. Το 2011, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η EZCORP επιλέχτηκε ανάμεσα στις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες, ενώ πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στην Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι θετικές και τα χρέη της καλύπτονται πολλαπλάσια από τα περιουσιακά της στοιχεία, κάτι σπάνιο για εταιρία του χρηματοοικονομικού κλάδου.

  Δεν πρόκειται για παραδοσιακά ενεχυροδανειστήρια. Είναι εξελιγμένα καταστήματα που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα προσφέρουν προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες, για να βοηθήσουν τους πελάτες να ελέγχουν τις δαπάνες τους, βραχυπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια κτλ.

  Female Health

  Η Female Health κατασκευάζει γυναικεία προφυλακτικά και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι επενδυτές σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, μοναδικό προϊόν, υψηλή ρευστότητα και κερδοφορία, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

  Το μερίδιο από την παγκόσμια αγορά είναι λιγότερο από 0,5%. Η περίπτωση να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες και αντικαταστήσει, έστω και σε μικρό βαθμό, το ανδρικό προφυλακτικό, εκτοξεύει τις προσδοκίες. 

  Η εταιρεία είναι μικρή, σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές προφυλακτικών. Ωστόσο παρουσιάζει υψηλό περιθώριο κέρδους, καθόλου χρέη και μερισματική απόδοση 3%.

  Inovio

  Ένας κλάδος που εξελίσσεται ραγδαία, δίνει τις πιο μεγάλες συγκινήσεις, γρήγορα κέρδη, αλλά και σημαντικό ρίσκο, είναι της βιοτεχνολογίας.

  Η Inovio είναι η πιο πολλά υποσχόμενη εταιρία, στον χώρο των DNA εμβολίων που φιλοδοξεί να σπάσει τα όρια των συμβατικών φαρμάκων. Ερευνά και δημιουργεί την νέα γενιά εμβολίων που στηρίζεται στην ανοσοθεραπεία.

  Αν οι έρευνες της καταλήξουν σε επιτυχία η τιμή θα εκτοξευτεί. Μέχρι στιγμής τα προϊόντα της έχουν εγκριθεί για κτηνιατρική χρήση. Στο παρελθόν, όταν η θετική προσδοκία είχε κορυφωθεί για την εταιρία, η τιμή της μετοχής ήταν 20 φορές παραπάνω από την σημερινή τιμή της.

  Nuance

  Η διάθεση του iPhone 4 ήταν ορόσημο, γιατί σηματοδότησε την διείσδυση της προηγμένης τεχνολογίας φωνής στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η εφαρμογή κατανοεί την ανθρώπινη γλώσσα και ανταποκρίνεται ανάλογα.

  Η μεγάλη μου απογοήτευση για την χρονιά που τελειώνει, ήταν η Nuance, ο κυρίαρχος του κλάδου. Κάποια  προβλήματα που είχε πίστευα πως θα ξεπεραστούν. Αντίθετα οι προσδοκίες φαίνεται να έχουν διαψευστεί για την ώρα, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής που έχει χάσει αρκετά από την αρχή του έτους.

  Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Εκτός από τα κλασικά smartphones, όλες οι νέες συσκευές που αναμένεται να βγουν, δηλαδή τα iWatch ή τα Google γυαλιά, έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό να εκτελούν τις εντολές με την φωνή.  Αναγκαστικά, γιατί είναι πολύ μικρά για να πληκτρολογηθούν σε αυτά εντολές. Είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι μέσα σε πέντε χρόνια, όλες οι  τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, GPS, κονσόλες παιχνιδιών, θα πωλούνται με αυτήν την τεχνολογική διευκόλυνση.

  Soda Stream

  Μια εταιρία από το Ισραήλ, η Soda Stream, έχει φέρει την επανάσταση στη βιομηχανία ανθρακούχων ποτών. Φτιάχνει κομψά δοχεία που μοιάζουν με ένα απλό οικιακό μίξερ. Αυτές οι συσκευές μετατρέπουν το απλό νερό βρύσης, σε αναψυκτικό σε λίγα λεπτά της ώρας. Οι καταναλωτές δημιουργούν κανονικά ανθρακούχα ποτά στο σπίτι. Εύκολα, οικονομικά, με μεγάλη ποικιλία.

  Έχουν μόνο το 1% του μεριδίου αγοράς των ΗΠΑ και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες, γιατί και η αγορά που απευθύνονται είναι τεράστια.

  Stevia First

  Η καθημερινή διατροφή που βασίζεται σε γλυκαντικές ουσίες δημιουργεί τζίρο δισεκατομμυρίων. Όμως η κατανάλωση της έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Η λύση που φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη εταιριών και καταναλωτών είναι το φυτό στέβια, γιατί περιέχει μια ουσία η οποία έχει εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ίδια την ζάχαρη.

  Η Stevia First είναι μια μικρή γεωργική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ασχολείται με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την ανάπτυξη προϊόντων με βάση τη στέβια. Φιλοδοξία της είναι βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας.

  Η μετοχή της Stevia First που κατηγορήθηκα σε ορισμένα σχόλια το καλοκαίρι, πως δήθεν παρασέρνω τους αναγνώστες του capital να χάσουν τα χρήματα τους… σχεδόν διπλασίασε την τιμή της!

  Με την ευκαιρία να επαναλάβω: κάθε ανάλυση εταιρίας δίνεται σαν παράδειγμα  για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στις μεγάλες ξένες αγορές. 

  Μονότονα αναφέρω και θα συνεχίζω να αναφέρω, πως η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

  Westinghouse Air Brake

  Σε κάποιες βιομηχανίες γίνεται να προβλέψεις τα μελλοντικά κέρδη με αρκετή ασφάλεια, γιατί έχουν κλεισμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Η Wabtec είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

  Κατασκευάζει και πουλάει από βαγόνια, ανταλλακτικά και ατμομηχανές, μέχρι συστήματα για σιδηροδρόμους που βελτιώνουν την  παραγωγικότητα των μεταφορών. Οι πελάτες της έχουν συνήθως κρατική εγγύηση.

  Κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των σιδηροδρόμων που όχι μόνο είναι σε φάση ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η αύξηση των μεγεθών της δεν εξαρτιέται από τις ευμετάβλητες  προτιμήσεις των καταναλωτών. Η άνοδος δύσκολα θα επηρεαστεί ακόμα και σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας.

  - Επειδή είναι το τελευταίο άρθρο για φέτος, σας εύχομαι, έστω και λίγο πρόωρα, υγεία, επιτυχίες και ένα δημιουργικό 2014...

  * Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι αναλυτής ξένων αγορών.
   
  Λεπτομέρειες για τις παραπάνω εταιρίες και περισσότερες αναλύσεις, θα βρείτε συγκεντρωμένα  στον ειδικό χώρο του capital για τα blog, στο 
  http://ependytes.capitalblogs.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων