Η βόμβα ανόδου που ενεργοποιήθηκε μετά από 884 μέρες
Τετάρτη, 06-Αυγ-2025 00:07
Υπάρχουν τεχνικά setups που επαναλαμβάνονται σπάνια. Το συγκεκριμένο, που εμφανίστηκε μετά από 884 μέρες, έχει ιστορικό αποδόσεων που δεν περνά απαρατήρητο. Η αλγοριθμική διάσπαση που μόλις ενεργοποιήθηκε, έχει γράψει από +27% έως +59% στις προηγούμενες εμφανίσεις της.
Αναφέρομαι στη διαγραμματική αποτύπωση της μετοχής του ομίλου Fourlis (ΦΡΛΚ) που διαπραγματεύεται στα €4,70, αποτιμώντας τον με μόλις €250 εκατ., τη στιγμή που το θεμελιώδες επενδυτικό του story γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, πιο συγκεντρωμένο και – το κυριότερο – πιο υποτιμημένο στο ταμπλό.
Η Fourlis έχει χτίσει ένα στοχευμένο οικοσύστημα λιανικής, όπου IKEA, Intersport, Foot Locker και Holland & Barrett λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές αξιών πάνω σε κοινές υποδομές και υπηρεσίες logistics μέσω της θυγατέρας Trade Logistics. Πρόκειται για μια ισχυρή πλατφόρμα λειτουργικής κερδοφορίας και όχι ένα άθροισμα επιχειρήσεων που θα έκανε ένας "conglomerate” όμιλος. Ένας όμιλος δηλαδή που δραστηριοποιείται σε πολλαπλούς και συχνά άσχετους μεταξύ τους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα η GE (General Electric) που έχει δραστηριότητες από οικιακές συσκευές μέχρι αεροπορικές μηχανές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Εδώ πραγματικά μιλάμε για μηχανή παραγωγής εσόδων που δουλεύει με προσομοιωτή ακριβείας και αρχιτεκτονική συνεργειών που μετατρέπουν κάθε τετραγωνικό logistics σε λειτουργική κερδοφορία.
Τα οικονομικά μεγέθη άλλωστε λένε την αλήθεια. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities, οι αναμενόμενοι αριθμοί για το 2025 δείχνουν να είναι ξεκάθαροι: κύκλος εργασιών €590,3 εκατ. (+11,4% από το 2024), EBITDAaL (cash) στα €38,5 εκατ. (+21,5%), και EBIT στα €31,9 εκατ. (+19,5%). Με EPS που ανεβαίνει στα €0,40 και μέρισμα €0,17 (μερισματική απόδοση 4,3%), η Fourlis δεν προσφέρει απλώς ανάπτυξη, αλλά και σταθερές επιστροφές στους μετόχους της.
Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι η φθηνή αποτίμηση της αξίας του ομίλου. Στα τρέχοντα επίπεδα, η μετοχή διαπραγματεύεται σε 9,3x P/E για το 2025e και 5,1x EV/EBITDA, όταν ο αντίστοιχος διεθνής κλάδος κινείται κοντά στο 7x με 10x EV/EBITDA. Για παράδειγμα, η Dunelm Group (UK), ο επιτυχημένος βρετανικός homeware retailer, κινείται στο 8x με 9x EV/EBITDA και η Maisons du Monde (FR), η γαλλική specialty‑décor retailer, στο 7x με 8x EV/EBITDA.
Το discount αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο εξόφθαλμο αλλά και παράλογο, ενώ δεν δικαιολογείται ούτε από τον κλάδο, ούτε από το επίπεδο αποτελεσμάτων που παραδίδει η Fourlis.
Αν μάλιστα θέσουμε ως ορίζοντα το 2027, τότε η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ελκυστική, με τη Eurobank να προβλέπει πωλήσεις €697,9 εκατ., EBIT €43,2 εκατ., EPS €0,57 και μέρισμα €0,23 (5,8% yield). Αυτό σημαίνει ότι το P/E πέφτει σε 6,9x και το EV/EBITDA σε 3,7x, νούμερα που δεν βλέπουμε συχνά σε εταιρείες με τέτοιο operational footprint. Με απλά λόγια, η Fourlis θα αποτιμάται παραδόξως ως ένας όμιλος "στασιμότητας", την ίδια ώρα που θα συνεχίζει να "γράφει" διψήφια EBIT growth.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο όμιλος διατηρεί τον στόχο για €750 εκατ. τζίρο και €60 εκατ. EBITDA το 2027, παρά το γεγονός ότι η επένδυση στο Ελληνικό (30.000 τ.μ. retail space) δεν θα έχει πλήρως ωριμάσει. Στην ουσία, το ανοδικό σενάριο που ούτε καν αποτιμάται στην τωρινή τιμή της μετοχής, βρίσκεται ήδη στο πλάνο.
Λαμβάνοντας τώρα υπόψη τα στοιχεία που έχουμε (EBIT 2025e: €31,9 εκατ., καθαρό κέρδος €22,6 εκατ., μέρισμα yield 4,3%), η εύλογη αποτίμηση της Fourlis δεν μπορεί να είναι κάτω από τις 8x-8,5x EV/EBIT για την επόμενη χρήση, κάτι που σημαίνει τιμή-στόχο τα €6,00 με €6,20 ή μια άνοδο της τάξης του +35% με +40% από τις τωρινές τιμές.
Γενικά η Fourlis έχει σταματήσει να είναι "δυσκολοδιάβαστη” και πλέον μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο που ετοιμάζεται να απελευθερώσει την ορμή του. Η ανοδική ανατίμηση της μετοχής θα έρχεται από εδώ και πέρα συνεχόμενα και μέσα από κάθε συσσώρευση θετικών οικονομικών νέων που θα ανακοινώνονται σε κάθε τρίμηνο.
Παράλληλα, μεγάλη προσοχή θέλει και η διαγραμματική ανάλυση της μετοχής καθώς, όπως ανέφερα στην αρχή, έχω πάρει μια ένδειξη στις τελευταίες συνεδριάσεις που ιστορικά δίνει σημαντικές αποδόσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Έχουμε λοιπόν για πρώτη φορά μετά από 884 μέρες την ανοδική διάσπαση των αλγοριθμικών κλειστών Bollinger Bands που μετράνε τον εσωτερικό κινητό μέσο των Vwap της μετοχής.
Στην τελευταία δεκαετία, το φαινόμενο αυτό έχει λάβει χώρα άλλες τρείς φορές. Το Νοέμβριο του 2016, όπου η ανοδική κίνηση που ακολούθησε έδωσε ένα +59%, το Φεβρουάριο του 2019, όπου η μετοχή ανέβηκε ένα +27,60% και τον Απρίλιο του 2023 όπου επίσης η μετοχή ανέβηκε ένα +28%.
Στην τωρινή όμως κατάσταση, εάν η μετοχή δώσει ένα ποσοστό ανοδικής διαφυγής άνω του +20%, θα σπάσει την μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης "Q" στα €5,28. Μιλάμε για ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει τελείως τη μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής σε έντονα ανοδική θέτοντας ως στόχο τιμές >€6,40, προκαλώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ 15ετίας.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Το περιεχόμενο του άρθρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συμβουλή ή πρόταση ή προτροπή ή σύσταση ή πρόσκληση για την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε μετοχής ή επενδυτικού ή χρηματοοικονομικού προϊόντος που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη ή μη αγορά.