00:05 02/10
Το "make or break" των τραπεζών
Μια "φρέσκια" τράπεζα περνά την πύλη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά από 17 ολόκληρα χρόνια δίνοντας έτσι έναν αέρα αισιοδοξίας στο τραπεζικό κλάδο. Η Optima Bank, που έχει κλείσει τέσσερα χρόνια...
Οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία ο όμιλος της Ολυμπιακής Τεχνικής (ΟΛΥΜΠ) και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε για το 2022 παρέχουν ουσιαστικά τις ανοδικές περγαμηνές στην τιμή της μετοχής ώστε να δώσει μια μεσοπρόθεσμη απόδοση της τάξεως του +82% με +100% από το χθεσινό κλείσιμο των 2,37 ευρώ.
Οι λόγοι που θα μπορούσαμε να εκθέσουμε για μια τέτοια απόδοση είναι κυρίως οι εξής:
Πρώτον τα ίδια κεφάλαια αποδιδόμενα στους μετόχους της Ολυμπιακής Τεχνικής είναι στα 175,98 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 4,325 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό είναι στα 96,4 εκατ. ευρώ. Οπότε σε μια πιθανή απόφαση προαιρετικής δημόσιας πρότασης με στόχο την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών η τιμή θα έπαιζε από τα 4,30 έως και τα 4,50 ευρώ ή μια εκρηκτική άνοδο έως και +90%. Λέμε αν, μιας που η μετοχή είναι αρκετά συγκεντρωμένη. Το έχουμε δει στο Πλαίσιο και είναι πολύ πιθανό να το ξαναδούμε.
Δεύτερον ο όμιλος είχε στα τέλη του 2022 καθαρό ταμείο 12,33 εκατ. ευρώ όπου αν συμπληρώσουμε τα 19 εκατ. ευρώ που αναλογούν στον όμιλο από το ποσό που αναμένεται να αποδεσμευτεί προς τα τέλη Ιουλίου από το escrow account, μέρους του τιμήματος για την πώληση του Πόρτο Καρράς, φτάνει στα 31,33 εκατ. ευρώ που δίνει 0,77 ευρώ ανά μετοχή. Μέσα σε αυτά θα μπορούσαμε να βάλουμε άλλα 2 εκατ. ευρώ που αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προστεθεί από την πώληση της βίλας στη Βούλα. Συνολικά λοιπόν τα 0,82 ευρώ από τα 2,72 ευρώ είναι καθαρό ταμείο.
Τρίτον, ο στόλος των 7 containers όπου έχει συμμετοχή στην ιδιοκτησία από το 15% στα 6 μικρά έως και 85% στο μεγάλο χωρητικότητας 9784 TEU. Η επένδυση αυτή είναι τόσο επιτυχημένη που μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ο όμιλος πλήρωσε για τη συμμετοχή στα 6 μικρά πλοία το ποσό των 6,026 εκατ. δολαρίων και στα 9 τρίμηνα έχει ήδη εισπράξει μερίσματα αξίας 6,322 εκατ. δολαρίων καταλαβαίνει κανείς τι θα γίνει στη συνέχεια. Εδώ λοιπόν πέρα από τη γρήγορη απόσβεση της αγοραίας αξίας συμμετοχής στα πλοία, η ουσία είναι ότι ο όμιλος στο κομμάτι αυτό της ναυτιλίας μπορεί με τις προδιαγεγραμμένες αλλαγές προς τα άνω των ναυλοσυμφώνων να φέρει ετήσια έσοδα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 27,5 εκατ. δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου θα εισπράξουν το ποσό των 100 εκατ. ευρώ μόνο από την υπάρχουσα συμμετοχή χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο.
Τέταρτον, το τίμημα των 19,8 εκατ. ευρώ για την αγορά αστικών ακινήτων κατ' εντολή της Intrum Hellas που αφορούν χαρτοφυλάκιο 186 οριζόντιων ιδιοκτησιών σε 83 ακίνητα ευρισκόμενα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος (80% διαμερίσματα, 10% γραφεία και 10% οικόπεδα) με το 60% να είναι στην Αττική είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποδώσει σημαντικά κέρδη είτε από τη μεταπώληση είτε από την ενοικίαση των εν λόγω ακινήτων.
Πέμπτον, η αγορά μέσω ενυπόθηκων κόκκινων δανείων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ ακινήτων που περιλαμβάνει τη βίλα που αναφέραμε και τα 7 στρέμματα (35% κάλυψη) στα Πηγαδάκια Βούλας. Εκεί λοιπόν ο όμιλος θα χτίσει 9 χιλ. τ.μ. υπερπολυτελείς μεζονέτες και πολυκατοικίες με επιπλέον επένδυση 18 εκατ. ευρώ που δίνει συνολικό κόστος 28,75 εκατ. ευρώ. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησης των διαμερισμάτων υπολογίζεται στα 8-9 χιλ./τ.μ. που δίνει μια υπεραξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Έκτον, το κατασκευαστικό κομμάτι οδηγείται σε λύση οπότε θα πάψει να "ρουφάει" κερδοφορία από τον όμιλο, ενώ για το 2023 αναμένονται εισπράξεις: από το Δημόσιο 2,2 εκατ. ευρώ ως bonus έγκαιρης παράδοσης έργου και 650 χιλ. ευρώ από παλιότερα επίδικα έργα. Επίσης με την παράδοση του έργου στη Ρουμανία αναμένεται η είσπραξη τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ που πολύ πιθανότατα να φτάσει έως και το 1,5 εκατ. ευρώ.
Έβδομον, ο όμιλος προχώρησε πρόσφατα σε μια έξυπνη επένδυση αγοράζοντας ελικόπτερο αξίας 1,935 εκατ. ευρώ το οποίο το έχει ενοικιάσει για 7 έτη σε εταιρεία διαχείρισης ιπτάμενων μεταφορικών μέσων εισπράττοντας κάθε έτος 194 χιλ. ευρώ ή 10% απόδοση.
Ό όγδοος λόγος είναι ότι ο όμιλος με 50,885 εκατ. ευρώ ρευστότητα λαμβάνει μέρος ενεργά σε πλειστηριασμούς ακινήτων κυνηγώντας σημαντικές υπεραξίες. Κάτι ανάλογο έπραξε και στην αγορά τριώροφου κτιρίου καταστημάτων και δύο υπογείων ορόφων συνολικής επιφάνειας 4.267 τ.μ. επί οικοπέδου εκτάσεως 4.570 τ.μ, που βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου προσφέροντας το ποσό των 2,512 εκατ. ευρώ που αποσκοπεί σε ετήσια απόδοση 10% μέσω των ενοικίων.
Και τέλος ο ένατος και δέκατος λόγος έχει να κάνει με τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής.
Στη μεν πρώτη που έχει να κάνει με το μηνιαίο chart τιμών η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής έχει διασπάσει με σημαντικό όγκο συναλλαγών την αντίσταση στα 2,25 ευρώ δίνοντας ως πρώτο στόχο την περιοχή των 2,70 ευρώ όπου έγραφε η μετοχή το 2019. Πάνω από εκεί η μετοχή δεν έχει καμία σημαντική αντίσταση έως τα 3,30 ευρώ ή ένα +45% από την περιοχή διάσπασης των 2,25 ευρώ.
Φυσικά ουδεμία σχέση έχει ο σημερινός απολύτως καθαρός και κερδοφόρος όμιλος με τον τότε όμιλο του 2019 όπου είχε συσσωρευμένες ζημιές -103,67 εκατ. ευρώ.
Για το μακροπρόθεσμο τριμηνιαίο chart η κατάσταση είναι έτοιμη να ξεφύγει από κάθε διαγραμματικό έλεγχο μιας που η τιμή της μετοχής μετά από την ανοδική καταστρατήγηση των 2,40 ευρώ αλλάζει τελείως κατηγορία ξεφεύγοντας από το πτωτικό κατεστημένο που ήταν για πάνω από 5480 μέρες όπου είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 90 εκατ. μετοχές. Προσοχή όμως γιατί η αλλαγή κατηγορίας οδηγεί σε ένα τεράστιο ανοδικό γήπεδο όπου μπορεί να φτάσει σε βάθος τριετίας έως και τα 6,40 ευρώ.
Το 2023 πάντως θα χαρακτηριστεί για την Ολυμπιακή Τεχνική ως χρονιά των ιστορικών ρεκόρ από πλευράς επιδόσεων.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής