Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 00:05

  Το μεγάλο άνοιγμα στην Ινδία και το ένα "βλέμμα" απόσταση από τη κορυφή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Κάτι μεγάλο φαίνεται να ετοιμάζεται στη μετοχή της βιομηχανίας αλουμινίου Alumil (ΑΛΜΥ) με την τριμηνιαία διαγραμματική ανάλυση να δίνει σημάδια απαρχής ισχυρής ανοδικής κίνησης μετά και τη διαμόρφωση ενός πολύ δυναμικού βατήρα αγοραστών στην περιοχή που εκτείνεται από τις αρχές του 2023 πάνω από τα 2 με 2,08 ευρώ. Σε μια ζώνη συναλλαγών όπου έχει "μαζευτεί"  ήδη κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών μετοχών του ομίλου.

  Ουσιαστικά η επόμενη σημαντική αντίσταση στο μεσοπρόθεσμο τοπίο εντοπίζεται στο επίπεδο των 3,40 ευρώ ή ένα +40% από το χθεσινό κλείσιμο. Η δε ένταση που περικλείει ο ταλαντωτής του όγκου των συναλλαγών των αγοραστών προσφέρει σημαντικούς πόντους ακόμα και για την είσοδο της τιμής της  μετοχής μέσα στο εύρος διακύμανσης που είχε διαμορφωθεί το 2007, ανάμεσα στα 3,40 με 4,20 ευρώ.

  Και δεν είναι μόνο η διαγραμματική ανάλυση που παρουσιάζεται ως χορηγός μιας τέτοιας κίνησης αλλά και τα πολύ καλά θεμελιώδη του ομίλου. Το 2007 λοιπόν η μετοχή είχε χτυπήσει ιστορικό υψηλό στα... 6,20 ευρώ όταν όμως η τότε Alumil ήταν σχεδόν η μισή από τη σημερινή. Για τους στατιστικούς τύπους  ο όμιλος τότε έκανε κύκλο εργασιών στα 243,7 εκατ. ευρώ ενώ τώρα έχει ξεπεράσει τα 402 εκατ. ευρώ ή μια εν γένει διαφορά που φτάνει το 65%. Επίσης, τα τότε λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν στα 24,7 εκατ. ευρώ ενώ τώρα σύμφωνα με τη χρήση του 2022 χτυπάει τα πρωτοφανή επίπεδα των 56,5 εκατ. ευρώ ή ένα +128%. Παράλληλα η τότε καθαρή κερδοφορία μόλις που περνούσε τα 10 εκατ. ευρώ ενώ τώρα εντοπίζεται στα 27,7 εκατ. ευρώ ή ένα συγκριτικά εκρηκτικό +170,8%.

  Ο όμιλος το 2022 κατάγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του και όμως παραδόξως βρίσκεται στο 1/3 της μετοχικής αξίας που είχε το 2007. Θα μου πείτε άλλες εποχές τότε αλλά... η αγορά δεν διατηρεί χρονικούς συναισθηματισμούς ούτε στέκεται σε σημεία του παρελθόντος και όταν θα έρθει η ώρα θα περάσει σαν οδοστρωτήρας τριπλασιάζοντας πιθανότατα το απίστευτα φθηνό  P/E (price-to-earnings) ratio του 3,9. Ένα "βλέμμα" απόσταση από ένα μεγάλο επενδυτικό Fund  χωρίζει τη μετοχή από την κορυφή.

  Η Alumil έχει κάνει άλματα τα  τελευταία χρόνια "σπέρνοντας" με την παρουσία της και την κορυφαία τεχνογνωσία της στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου σε σημεία κλειδιά του παγκόσμιου χάρτη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο όμιλος έχει ένα από τα πλέον ισχυρά διεθνή δίκτυα πωλήσεων σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως με 32 θυγατρικές σε όλο το κόσμο και 12 εργοστάσια σε 6 χώρες.

  Η Alumil λοιπόν έχει αρχίσει και "θερίζει" τους κόπους της κατασκευαστικής δικτύωσης που πότιζε για  χρόνια στην Ινδία.

  Το κύμα εσόδων που θα έρθει από την κολοσσιαία αυτή αγορά είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την εικόνα των μεγεθών του ομίλου. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μιλάει ακόμα και για δεκαπλασιασμό τζίρου από την εν λόγω επικράτεια αν και λόγω των τεράστιων προοπτικών που φαίνονται σε αυτή τη χώρα οι προβλέψεις μπορεί να γίνουν ακόμα πιο εκρηκτικές. Ήδη ο όμιλος βλέποντας το γιγάντιο νούμερο του προϋπολογισμού  των κατασκευαστικών  έργων, στα οποία μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάνει επεκτατικές αναπτυξιακές κινήσεις. Προχώρησε στην ενοικίαση μιας καινούργιας μεγάλης αποθήκης ενώ εκεί που ήταν συγκεντρωμένος σε δύο πολιτείες τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ινδία.

  Χαρακτηριστικό στοιχείο της χαοτικής άνθησης που μπορεί να προσφέρει η εν λόγω αγορά είναι η τελευταία ανάθεση έργου στην Alumil για 25.000 διαμερίσματα οικιστικής χρήσης σε συγκροτήματα πύργων  στο Mumbai. Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε αναλάβει και στο εμβληματικό  "Jayabheri The Peak” στο Hyderabad της Ινδίας, όπου αποτελείται από 3 πύργους 29 ορόφων ο καθένας με τους 2 από αυτούς να ενώνονται μέσω αερογέφυρας.

  Το μεγάλο ατού όμως της Alumil είναι το "πράσινο" αλουμίνιο με πολύ μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Η Alumil είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως, που έχει λάβει την πιστοποίηση "OK Recycled” της TÜV AUSTRIA για την παραγωγή πρώτης ύλης από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο που χρησιμοποιείται σε όλα τα προφίλ των αρχιτεκτονικών συστημάτων της.

  Σε μια εποχή που το περιβαλλοντικό διακύβευμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και το "πράσινο" μέλλον επιτάσσει την ύπαρξη του "πράσινου" ανακυκλωμένου αλουμινίου στις νέες μεγάλες κατασκευές  με την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται όλο και πιο αυστηρή και τους καταναλωτές να στρέφονται σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καταλαβαίνει κανείς στο πόσο προσοδοφόρα μπορεί να αποβούν στα επόμενα χρόνια τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει ο όμιλος της Alumil.

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ