Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουν-2023 00:01

  Οι τέσσερις δυνάμεις της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Οι τέσσερις γίγαντες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που συγκεντρώνουν μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 20 δισ. ευρώ έδωσαν στον μήνα που πέρασε μια καλή μετοχική απόδοση που κυμάνθηκε έως και το +26,70% βοηθώντας έτσι με τη βαρύτητά τους τα μέγιστα στο σκαρφάλωμα του Γενικού Δείκτη στις 1.218 μονάδες ή ένα +12,30% από το προηγούμενο μηνιαίο κλείσιμο του Απρίλη που ήταν στις 1.085 μονάδες. Οι τέσσερις αυτοί όμιλοι έχουν τη δύναμη λοιπόν να κινούν το 20% της αγοράς μέσω της συμμετοχής τους στον Γενικό Δείκτη, ενώ με τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους έχουν συνεισφέρει σε τζίρο για τον μήνα Μάιο πάνω από 820 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για τον ΟΤΕ που έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 6,21 δισ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ με κεφαλαιοποίηση στα 5,80 δισ. ευρώ, το Μυτιληναίο με 4,21 δισ. ευρώ και τη ΔΕΗ με 3,78 δισ. ευρώ.

  Προχωρώντας, τώρα, στη διεξοδική διαγραμματική ανάλυση ξεκινάμε με τη μετοχή του ΟΤΕ που δείχνει στους τελευταίους μήνες να "υποφέρει" μην μπορώντας μέχρι τώρα να ακολουθήσει όπως ακολουθούσε άλλοτε την άνοδο της αγοράς. Μάλιστα υστερεί χαρακτηριστικά σε κάθε ανοδικό ξεπέταγμα και ας απέχει από τα υψηλά του 2023 κατά ένα -9,3% και από τα υψηλά του 2022 ένα -28,5%. Υπάρχει όμως μια θετική αλλαγή που έχει λάβει χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις και έχει να κάνει με τη φυγή της μετοχής πάνω από το όριο των 13,80 ευρώ που την ταλάνιζε συνεχώς για πάνω από 65 μέρες. Τώρα το μεγάλο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η ανοδική διάσπαση του πολύ ισχυρού μακροχρόνιου πλαγιοκαθοδικού καναλιού "W" στα 14,54 με 14,60 ευρώ. Μια περιοχή που συμπωματικά αποτελούσε για πάνω από 150 μέρες ζώνη σημαντικής στήριξης στις όποιες ρευστοποιήσεις. Ανοδική λοιπόν καταστρατήγηση των 14,60 ευρώ θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για μια επέλαση της μετοχής προς το πολύ σημαίνων επίπεδο των 16 ευρώ ή ένα +11% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Ενδιαφέρουσα ως προς τη στοίχιση με την πλευρά των "δυνατών" θα ήταν και η διάτρηση των Keltner Channel στα 14,82 ευρώ περίπου. Είναι ένα στοιχείο που στατιστικά στην τεχνική ανάλυση αν επιβεβαιωθεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα σημάνει και την αλλαγή της κύριας τάσης από πτωτική σε ανοδική. Τελευταία φορά που η μετοχή τα προσπέρασε καθοδικά ήταν στα 16,22 ευρώ φτάνοντας στη συνέχεια της πτώσης έως και τα 12,57 ευρώ.

  πιν


  Η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά την καθοριστική ανοδική απόδραση πάνω από τη γραμμή πτωτικής πίεσης "Q" στα 14 ευρώ και τη μετέπειτα καταστρατήγηση της βάσης των πωλητών στην περιοχή των 15,25 ευρώ έχει απλώσει τον ανοδικό της σχεδιασμό έως την αντίσταση των 17,30 ευρώ που έρχεται από το… 2010. Στο πολύ βραχυχρόνιο τοπίο συλλαμβάνουμε τη μετοχή να πραγματοποιεί ένα υγιές pullback προς τη ζώνη στήριξης των 16 με 15,80 ευρώ εν αναμονή και των διανομών προς τους μετόχους του που τα δικαιώματά τους θα αποκοπούν για το μεν μέρισμα των 0,70 ευρώ ανά μετοχή στις 6 Ιουνίου, ενώ για την επιστροφή κεφαλαίου των 0,45 ευρώ ανά μετοχή στις 19 Ιουνίου. Συνολικά δηλαδή 1,15 ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 7,2%. Ο ΟΠΑΠ πάντως μας έχει μάθει να συνεχίζει την ανοδική του τάση έστω και μεσοπρόθεσμα, παρά την αφαίρεση των διανομών του. Έτσι ο διαγραμματικός στόχος των 17,30 ευρώ παραμένει στο επενδυτικό μας πλάνο.

  πιν


  Η μετοχή του Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ) έχει έναν διακαή πόθο. Να αλλάξει το ανοδικό "look" και να γίνει πιο trendy φορώντας το 3 μπροστά από την τιμή. Πλέον μετά και το ανοδικό χάσμα που προκλήθηκε την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην εκπλήρωση του σχεδίου της. Το ανώτερο νούμερο που έχει γράψει, που αποτελεί παρεμπιπτόντως και νέο ιστορικό υψηλό, είναι τα 29,80 ευρώ. Με την έλευση του καλοκαιριού τα 30 ευρώ θα έλκουν όλο και πιο πολύ τη μετοχή με τελικό αποτέλεσμα τη διέλευσή της πάνω από εκεί δίνοντας έτσι ως επόμενο διαγραμματικό στόχο το επίπεδο των 34 ευρώ ή ένα +16%. Το σημείο προσοχής σε ένα πιθανό πισωγύρισμα της μετοχής εντοπίζεται στα 28,40 με 28 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Μυτιληναίος θα κάνει αποκοπή δικαιώματος μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή στις 27 Ιουνίου.

  πιν


  Το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ανοδικά η μετοχή της ΔΕΗ διαλύοντας στο διάβα της το για πάνω από 440 μέρες τείχος αντίστασης των 8,20 ευρώ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της εκρηκτικότητας της κίνησης ήταν η αρπαγή των 9 ευρώ δίχως σχεδόν καθόλου "μάχη". Αύτανδρο έφυγε αυτό το διαγραμματικό επίπεδο αντίστασης που έχει και πολύ μεγάλη σημασία καθώς εδώ πραγματοποιήθηκε και η τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη ΔΕΗ να σηκώνει τότε το ιστορικό ποσό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο των 1,35 δισ. ευρώ. Έτσι όπως φαίνεται τώρα στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών το εν εξελίξει candlestick με τον μεγάλο όγκο συναλλαγών που εμπεριέχει στο εσωτερικό του είναι ικανό στο επόμενο χρονικό διάστημα να δώσει τιμές μέσα στο εύρος των 10,34 με 10,50 ευρώ. Για να έχουμε σημαντική αλλαγή στο υπάρχον ανοδικό σενάριο θα πρέπει η μετοχή να περάσει με φόρα κάτω από τα 9,20 ευρώ.    

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ