Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 00:05

  ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Τα χειρότερα είναι πίσω για τα νερά!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Ηλεκτροπληξία χτύπησε τα νερά! Κάπως έτσι μπορεί να αποτυπωθεί με μία μικρή πρόταση το 2022 για τις εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης της χώρας, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εκτόξευσε τα έξοδα και των εταιρειών ύδρευσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της κερδοφορίας τους και φυσικά τον σημαντικό περιορισμό (ουσιαστικά μηδενισμό) του μερίσματος.

  Ωστόσο τα χειρότερα δείχνουν να είναι πίσω για τα νερά καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου υποχώρησαν σημαντικά μέσα στο α’ 5μηνο του 2023. Είναι σαφές ότι αγοράζεις μία μετοχή για τα μελλοντικά της κέρδη και όχι για τα παρελθοντικά. Εφόσον, λοιπόν, οι εταιρείες ύδρευσης δεν βγάλουν κανέναν άλλο "λαγό από το μανίκι τους" όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να κινηθούν ανοδικά τα κέρδη τους άρα και οι μετοχές τους.

  Οι εταιρείες ύδρευσης ανήκουν στις εταιρείες κοινής ωφέλειας που χαρακτηρίζονται από αμυντικά χαρακτηριστικά και δεν αναμένεται να έχουν ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ωστόσο, για την ώρα, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι χειρότερο να συμβεί σε τέτοιου είδους εταιρείες μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Άρα, διά της ατόπου απαγωγής, τα καλύτερα είναι μπροστά.

  Οι εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ παρά τη δραματική συρρίκνωση του ισολογισμού τους διαθέτουν ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα. Ειδικότερα, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ταμείο 322 εκατ. ευρώ ή 3,03 ευρώ ανά μετοχή (49,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης) ενώ η ΕΥΑΘ 71,5 εκατ. ευρώ ή 1,97 ευρώ ανά μετοχή (60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης). Η μερισματική απόδοση των δύο εταιρειών τα τελευταία 10 χρόνια συγκλίνει καθώς ανέρχεται περί του 5,5% (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το 2022).

  Σαφέστατα το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, ωστόσο οι εταιρείες πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι οι εκάστοτε κυβερνήσεις να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστη τις εν λόγω εταιρείες προς τέρψη των ακροατηρίων τους! Οι εισηγμένες εταιρείες οφείλουν να επιβραβεύουν τους μετόχους τους οι οποίοι έχουν αγοράσει τις μετοχές και περιμένουν να ωφεληθούν είτε με κεφαλαιακά κέρδη είτε από τη διανομή μερισμάτων ή και από τα δύο. Τέλος, αναμένουμε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα είναι βασισμένο στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (RAB), παρόμοιο δηλαδή με το ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας.

  Μην ξεχνάτε: Είναι καλύτερα να παραμένει επενδεδυμένος σε τέτοιου αντικειμένου εταιρείες από το να προσπαθεί ο επενδυτής να βρει το κατάλληλο σημείο εισόδου για να προχωρήσει στην επένδυση. Η επανεπένδυση του μερίσματος έχει αποδειχθεί χρυσοφόρα κότα ειδικά στις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

  ΕΥΔΑΠ: Η αντιστροφή των προβλέψεων έφερε το θετικό αποτέλεσμα

  Η συνολική κατανάλωση το 2022 για την ΕΥΔΑΠ παρουσίασε μείωση -4,4% έναντι του 2021, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν την κατανάλωση και του νερού ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και τη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στατιστικά επικράτησαν χαμηλότερες θερμοκρασίες οι οποίες οδήγησαν με τη σειρά τους σε ελαφρύ περιορισμό της κατανάλωσης.

  Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν 54% ως απόρροια του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε αρνητικές προβλέψεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου, τις οποίες και ενίσχυσαν τα αποτελέσματα με τα καθαρά κέρδη να οριστικοποιούνται στα 5 εκατ. ευρώ έναντι 31 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Εάν δεν είχαν λογιστικοποιηθεί οι παραπάνω προβλέψεις το τελικό αποτέλεσμα και για τη ΕΥΔΑΠ θα ήταν ζημιογόνο!

  Οι ελεύθερες ταμιακές ροές της ΕΥΔΑΠ, διαμορφώθηκαν στα -79,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,5 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως λόγω της εκταμίευσης των 157 εκατ. ευρώ προς την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ για την οριστική διευθέτηση του επιπλέον κόστους του αδιύλιστου νερού ετών 2013-2020 για το οποίο είχε σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ θα προτείνει στην τακτική Γ.Σ. διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2022.

  Τέλος, η αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ διαμορφώνεται στις 8,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022 με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, ενώ, εφόσον επανέλθουν τα νούμερα του 2021, ο αντίστοιχος δείκτης μπορεί να περιορισθεί στις 2,4 φορές τα EBITDA καθώς ο δανεισμός της παραμένει μηδενικός! 

  πιν

   

  ΕΥΑΘ: Ισχυρή ταμειακή θέση παρά την κρίση

  Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει να έχει επιβαρύνει περισσότερο την ΕΥΑΘ καθώς όλα τα υπόλοιπα κόστη σημείωσαν σχετικά μικρές μεταβολές και μάλιστα η αύξηση στα έξοδα προσωπικού αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη συρρίκνωση των λοιπών κοστών/προβλέψεων και αποσβέσεων. Η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 79% σε σχέση με το 2021 επιβάρυνε κατά 13,5 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα χρήσης 2022, οδηγώντας τα καθαρά αποτελέσματα σε ζημιές ύψους 4 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μία άσκηση που εκπόνησε η εταιρεία, εφόσον υπολογισθούν τα αποτελέσματα του 2022 με τη μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 και όλα τα υπόλοιπα όπως πραγματοποιήθηκαν το 2022, τότε τα μικτά κέρδη θα ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ που δημοσίευσε η εταιρεία το 2022. Έτσι, τα μικτά κέρδη θα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2021 μόλις κατά 15% με το υπόλοιπο να οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πληθωρισμό!

  Τέλος, η αποτίμηση της ΕΥΑΘ διαμορφώνεται στις 57 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022 (μόλις 878 χιλ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA) με βάση τον δείκτη EV/EBITDA. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα λειτουργικά κέρδη EBITDA επανέλθουν στα επίπεδα του 2021 τότε ο δείκτης EV/EBITDA μπορεί να διαμορφωθεί μόλις στις 1,4 φορές τα EBITDA.

  ΠΙΝ

   

  Σε φθίνουσα πορεία η ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ;

  Αυτό που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή την περίοδο όχι μόνο τους απανταχού επενδυτές αλλά και τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών είναι αν θα έρθει τελικά ύφεση ή η οικονομία των ΗΠΑ απλώς θα επιβραδύνει την ανάπτυξή της. Πολλές φορές οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και όχι πραγματική ύφεση. Δηλαδή ένα αρνητικό πρόσημο με μερικές μονάδες βάσης για ένα μόλις τρίμηνο δεν θα ονομασθεί ύφεση όσο η ανεργία παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα ή ακόμη και λίγο υψηλότερα.

  Δεδομένης, λοιπόν, της παραπάνω ανησυχίας, στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, οι 107 ανέφεραν τον όρο "ύφεση" αριθμός ο οποίος είναι υψηλότερος του 5ετούς (77) και του 10ετούς μέσου όρου (59) στο σύνολο των 500 που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500.

  Σε κλαδικό επίπεδο, οι τομείς των χρηματοοικονομικών (30) και των βιομηχανικών (22) έχουν τον υψηλότερο αριθμό εταιρειών S&P 500 που ανέφεραν τη λέξη "ύφεση" στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά έχουν οι κλάδοι χρηματοοικονομικών (44%) και Ακίνητης Περιουσίας (37%).

  Υπενθυμίζεται ότι το β’ τρίμηνο του 2022 ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που είχαν αναφέρει τη λέξη "ύφεση" στις τηλεδιασκέψεις τους ήταν 238 ενώ από τότε υπάρχει μία ξεκάθαρη πτωτική πορεία. 

  Η "ύφεση" στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023 είναι 27% χαμηλότερη από τον αριθμό στο δ’ τρίμηνο του 2022 (147), 42% χαμηλότερη από τον αριθμό στο γ’ τρίμηνο του 2022 (184) και 55% κάτω από τον αριθμό το β’ τρίμηνο του 2022 (238). 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 13 εταιρείες του S&P 500 αναφέρθηκαν στο ανώτατο όριο του χρέους (debt ceiling) όπου τόσο απασχολεί την επενδυτική κοινότητα το τελευταίο διάστημα. Τέλος, το εκτιμώμενο P/E για τον S&P 500 διαμορφώνεται στο 18,3 έναντι 18,6 και 17,3 του 5ετούς και 10ετούς μέσου όρου αντίστοιχα. 

  pin

   

  Ατζέντα (30/05/23 - 04/06/23)

  Οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου ΜΟΗ, LAMDA και Epsilon Net στο επίκεντρο

  Σήμερα Τρίτη οι Motor Oil και Epsilon Net ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, οι Βιοχάλκο, Cenergy, Ideal Holdings και MERMEREN KOMBINAT AD PRILEP έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Απρίλιο. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Απρίλιο. Την Τετάρτη η Lamda Development ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, οι μετοχές της Πλαστικά Θράκης (0,19 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2022, οι Έλτον Χημικά και ΣΙΔΜΑ έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ., ενώ η Ελστατ ανακοινώνει το κύκλο εργασιών για το λιανικό εμπόριο του Μαρτίου. Την Πέμπτη έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Μυτιληναίος και ΣΙΔΜΑ ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανεργία για τον μήνα Απρίλιο. Την Παρασκευή έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Premia Properties και Μεντιτέρρα.

  Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ την Παρασκευή

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη τόσο σε Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ για τον Μάιο. Την Τετάρτη ανακοινώνεται στη Γερμανία ο πληθωρισμός και η ανεργία για τον Μάιο ενώ νωρίς το απόγευμα δημοσιεύονται οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα και μετά το κλείσιμο της Wall Street η Salesforce (Dow Jones) ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα. Την Πέμπτη τα ξημερώματα ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI ενώ λίγο αργότερα είναι η σειρά της Μεγάλης Βρετανίας να ανακοινώσει τον ίδιο δείκτη καθώς και η ευρωζώνη τον πληθωρισμό του Μαΐου. Την ίδια ημέρα νωρίς το απόγευμα ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για το Μάιο στις ΗΠΑ ο οποίος έρχεται μία ημέρα νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα καθώς και ο βιομηχανικός δείκτης PMI από το ινστιτούτο ISM με βάση τα στοιχεία του Μαΐου. Την Παρασκευή το απόγευμα δημοσιεύεται στις ΗΠΑ ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για το Μάιο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

  * Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ