00:05 02/10
Το "make or break" των τραπεζών
Μια "φρέσκια" τράπεζα περνά την πύλη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά από 17 ολόκληρα χρόνια δίνοντας έτσι έναν αέρα αισιοδοξίας στο τραπεζικό κλάδο. Η Optima Bank, που έχει κλείσει τέσσερα χρόνια...
Η υπέρμετρη αισιοδοξία που ξεχύθηκε ως χείμαρρος αγορών στις τραπεζικές μετοχές μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης κάλπης ήταν κατά πολλούς σαν η αγορά να προσπαθούσε βεβιασμένα να προεξοφλήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος από την αρπαγή της επενδυτικής βαθμίδας. Τώρα βλέπετε είναι "ευκολάκι", στο "τσεπάκι" μας την έχουμε. Οπότε γιατί να μην αγοράσουμε τις τραπεζικές μετοχές στο +16% και στο +20% ξεπερνώντας όμως έτσι τα 19 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών;
Το θέμα είναι όμως ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία το "ταβάνι" για το 2023 βρίσκεται κάπου στα 20 δισ. ευρώ ή ένα +5% από τα τελευταία υψηλά επίπεδα τιμών ενώ φυσικά πάντα ελλοχεύει και το ενδεχόμενο ενός υγιούς pullback για χάρη της διαμόρφωσης μιας πιο στιβαρής διαγραμματικής εικόνας ανοδικής συνέχειας. Ήδη πάντως η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει απωλέσει 1,36 δισ. ευρώ από την πρόσφατη κορυφή κλείνοντας την ώρα που γραφόταν το άρθρο το πρωί της Πέμπτης στα 17,66 δισ. ευρώ. Σημαντικό στοιχείο επίσης της όποιας ανοδικής υπερφόρτισης είναι και το γεγονός που φέρει τις τραπεζικές μετοχές να έχουν διανύσει από τον περασμένο Οκτώβριο έως και σήμερα ένα άλμα ανόδου που φτάνει από το +80% της Alpha Bank έως και το +180% της Πειραιώς. Πέρα όμως από τον υπόλοιπο χώρο που μπορούν να διανύσουν ανοδικά οι τράπεζες πριν από τη λήξη του 2023 καλό είναι να αναφερθεί ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν μας έρθει πάλι κάτι αναπάντεχο από την πίσω πόρτα των διεθνών αγορών τα ανοδικά επίπεδα για το 2024 θα τραβηχτούν πολύ υψηλότερα αφήνοντας έτσι και άλλο έδαφος στους μακροπρόθεσμους επενδυτές για να τρέξουν. Για αυτό ίσως και αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι μπαίνουν με τέτοια φόρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τραπεζικές μετοχικές αξίες. Έχουν αρχίσει όντως και βλέπουν πέρα από το 2024. Πάμε να δούμε τώρα τη διαγραμματική ανάλυση των τραπεζικών μετοχών δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο βραχυχρόνιο τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί στις επόμενες εβδομάδες.
Ξεκινάω με τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου φαίνεται στο διημερήσιο διάγραμμα τιμών να απελευθέρωσε με την ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας περιοχής αντίστασης των 1,50 ευρώ τις αγοραστικές δυνάμεις σπρώχνοντας με βία τη μετοχή προς το επόμενο επίπεδο των 1,75 με 1,70 ευρώ. Εκεί όμως δεν μπόρεσε παρά τους μεγάλους όγκους συναλλαγών να ρίξει προσπέραση έχοντας έτσι ως επακόλουθο την αποτύπωση στα δύο διαδοχικά candlesticks μιας μεγάλης άνω σκιάς αναχαίτισης των αγοραστικών ριπών. Τώρα μένει να δούμε τη συμπεριφορά της μετοχής πάνω στο επίπεδο των 1,50 ευρώ. Στο πιθανό θετικό σενάριο δημιουργίας μιας ισχυρής βάσης αγοραστών ανάμεσα στα 1,50 με 1,454 ευρώ θα καλλιεργήσει μια νέα ανοδική προσπάθεια κατάλυσης της περιοχής των 1,70 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που περάσει με στόμφο κάτω από τα 1,454 ευρώ θα προκληθεί μια μερική αστάθεια από τους "γρήγορους" που έχουν εγκλωβιστεί πάνω από τα 1,56 ευρώ.
Στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) φαίνεται χαρακτηριστικά το εφέ της περασμένης Δευτέρας με την τιμή της μετοχής να μη βρίσκει εμπόδιο μετά το ανοδικό χάσμα πάνω από την υπάρχουσα τοπική κορυφή των 5,528 ευρώ του περασμένου Φλεβάρη. Μάλιστα η αγοραστική δύναμη ήταν τέτοια που έφερε την τιμή της μετοχής ακόμα και στο μακρινό προπύργιο των 6,30 ευρώ αντιπροσωπεύοντας έτσι μια κεφαλαιοποίηση άνω των 5,75 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η μετοχή υπέπεσε σε διαγραμματική άμπωτη τραβώντας την τιμή χαμηλότερα των 6 ευρώ και προς το επίπεδο πιθανής στήριξης των 5,75 με 5,50 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία της μετοχής. Έτσι λοιπόν ενώ η διατήρηση του επιπέδου θα τη θέσει εκ νέου σε τροχιά ανόδου άνω των 6 ευρώ η καθοδική διάλυσή της θα αποτυπώσει ένα αρνητικό σχηματισμό "island" θέτοντας ως στόχο την επανεξέταση των 5,35 ευρώ.
Η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) είναι η μόνη από τις τέσσερις που έχει παραμένει ακόμα και τώρα να φλερτάρει με τα υψηλά των 2,80 ευρώ δείχνοντας έτσι τη διάθεση να μην εγκαταλείψει εύκολα την προσπάθεια ανοδικής τμήσης και κατεύθυνσης προς την πολύ ισχυρή περιοχή αντίστασης των 3 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση σε αυτά τα επίπεδα τιμών πλησιάζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση όμως που η μετοχή δηλώσει αδυναμία ανοδικής δραπέτευσης πάνω από τα 2,80 ευρώ θα πρέπει να αναμένουμε ένα καθοδικό retracement προς τα 2,62 με 2,58 ευρώ.
Τέλος, η Alpha Bank (ΑΛΦΑ) ναι μεν εκτοξεύτηκε πάνω από τον μέχρι πρότινος βραχνά αντίστασης των 1,23 ευρώ χτυπώντας τα 1,44 ευρώ αλλά παρ’ όλα αυτά υπολείπεται αρκετά σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσε τον περασμένο Φλεβάρη στα 1,5130 ευρώ. Μάλιστα στην πορεία των συνεδριάσεων κατέβηκε προς τα 1,35 ευρώ σχηματίζοντας έτσι στο διεβδομαδιαίο chart τιμών ένα πολύ ενδιαφέρον doji, "σπαθί" στη διάλεκτο των candlesticks, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για να μας αποκαλύψει τις όποιες διαθέσεις του. Το πλέον σημαντικό εδώ για το στρατόπεδο των Bulls είναι να μην περάσει η τιμή της μετοχής κάτω από τα 1,30 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών γιατί τότε θα αντικρίσει για ακόμα μια φορά τον προαναφερόμενο ως βραχνά των 1,23 ευρώ. Η μετοχή πάντως έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις τραπεζικές αξίες.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο