Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Μαϊ-2023 00:05

    Η Aegean προβάρει το 10, η φθηνή εις το τετράγωνο ElvalHalcor και ο σπρίντερ Fourlis

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Μετά τα 8,70 ευρώ που ήταν και τα ιστορικά υψηλά για την Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) τι άλλο μπορούμε στη διαγραμματική ανάλυση να βάλουμε μπροστά για να σταματήσει την ανοδική της πτήση; Τα 9 ευρώ; Τα έσπασε. Μήπως τα 10 ευρώ που είναι και στρογγυλό νούμερο; Μάλλον και αυτό, έτσι όπως δείχνει το πρώτο τρίμηνο του 2023 με τον κύκλο εργασιών στα 229,1 εκατ. ευρώ να είναι 33% πάνω σε σχέση με εκείνο του 2019, ετοιμάζεται να προσκυνήσει. Και δεν είναι μόνο τα έσοδα που διέπρεψαν, καθώς ο όμιλος πέτυχε σε ένα παραδοσιακά ασθενές πρώτο τρίμηνο να φέρει θετικό EBITDA της τάξεως των 19,3 εκατ. ευρώ, ενώ εκεί που κλείνει στόματα είναι στις ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές που ξεπέρασαν τα 138 εκατ. ευρώ, από τις υψηλότερες επιδόσεις των προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στα 591,1 εκατ. ευρώ από τα 527,9 που είχε στα τέλη του 2022, μετά μάλιστα και την αποπληρωμή δανεισμού ύψους 68,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση βλέπει ισχυρή ζήτηση και κρατήσεις επιχειρώντας με 76 αεροπλάνα και προσφέροντας 18 εκατ. θέσεις (2 εκατ. παραπάνω από το 2022 και 800 χιλ. παραπάνω από το 2019) σε ένα δίκτυο που καλύπτει 46 χώρες.  Η δυναμική λοιπόν αυτή που αρχίζει και αποτυπώνεται και στη γωνία ανόδου στο διεβδομαδιαίο chart τιμών ωθεί τη μετοχή να αρχίζει να προβάρει διψήφιο νούμερο στην τιμή της.

    Διάγραμμα Aegean

    Κάποιοι φαίνεται βιάστηκαν να εκτιμήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023 της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) "φιλοδωρώντας" τη μετοχή της με ένα -5,6% στα 1,684 ευρώ κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης μιας που την αμέσως επόμενη μέρα και υπό το πρίσμα μιας πιο ενδελεχής εξέτασης των πραγμάτων δημιουργήθηκαν αντίρροπες δυνάμεις αναίρεσης κλείνοντας στα 1,754 ευρώ με άνοδο +4,16%. Παρά λοιπόν τη μείωση της καθαρής κερδοφορίας που οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις αυξομειώσεις στις τιμές των μετάλλων και τα μετρίως αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα οι επενδυτές βάστηξαν στο χέρι την ισχυρή οργανική κερδοφορία a-EBITDA που απεικονίζει καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του ομίλου  και τη μείωση του καθαρού δανεισμού της κατά 60,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο που είχε στα τέλη του 2022. Τα υπόλοιπα τα έριξαν στο τραπέζι ως μη καλά φύλλα αξιολόγησης του ομίλου.

    Μάλιστα όσο και αν μας προϊδέαζε η διοίκηση στην παρουσίαση που έκανε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ότι το περσινό πρώτο τρίμηνο δύσκολα θα μπορούσε να το φτάσει λόγω της τότε περιστασιακής ξέφρενης ζήτησης κατάφερε τελικά να φέρει περισσότερες πωλήσεις στα 930,52 εκατ. ευρώ από 923,575 εκατ. ευρώ το 2022, με το a-EBIT, παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αλλεπάλληλων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων δανεισμού, να διαμορφώνεται με  μικρή πτώση στα 51,628 εκατ. ευρώ από τα 58,267 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αγοραστές βέβαια έχουν τον λόγο να το πάνε και δέκα βήματα παραπέρα καθώς η σύγκριση των μεγεθών ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με αυτό του 2023 είναι σαν να συγκρίνεις την ΑΕΚ με τον Καμπανιακό. Όντως εδώ πέφτουμε στο εξής παράδοξο με τη τιμή της μετοχής να είχε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ένα μέσο όρο (Vwap)  στα 2,14 ευρώ με την ανώτερη τιμή να αποτυπώνεται στα 2,67 ευρώ ενώ τώρα βρίσκεται μόλις στα 1,75 ευρώ με ένα discount 22%. Κοινώς δηλαδή η τωρινή τιμή της ElvalHalcor, που παρεμπιπτόντως βρίσκεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία, είναι ήδη πολύ φθηνή και το φθηνό έχει μηδενικές πιθανότητες σε έναν τέτοιο όμιλο να γίνει φθηνό εις στο τετράγωνο πράγμα που σημαίνει ότι το περιθώριο ανόδου είναι -σε αυτό ειδικότερα το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο- πολλαπλάσιο από αυτό της πτώσης. Τεχνικά τώρα η μετοχή δείχνει να ετοιμάζεται να περάσει στην άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού "C” που ξεκινάει από τα 1,82 ευρώ και εκτείνεται έως τα 2,10 ευρώ.

    Διάγραμμα ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

    Κλείνω με τον όμιλο Fourlis (ΦΡΛΚ), που προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις  να κρύψει τις διαθέσεις του  πίσω από τη μικρή στάση που πραγματοποιεί η μετοχή στο όριο των 4 με 4,10 ευρώ. Κομματάκι  δύσκολο όμως καθώς η δυναμική της κίνησης που ετοιμάζεται μετά και την ανοδική διάλυση του τεράστιου καθοδικού στροφέα "M”  δεν μπορεί να συγκρατηθεί ή καλύτερα να συγκαλυφθεί για πολύ ακόμα. Το διαγραμματικό φυτίλι βρίσκεται στην περιοχή των 4,20 ευρώ. Πέρασμα πάνω από εκεί με σημαντικό όγκο συναλλαγών θα θέσει τη μετοχή σε βίαιη ανοδική πορεία προς το επίπεδο των 5 ευρώ.

    Από τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα σταθούμε πιο πολύ στην αύξηση των πωλήσεων κατά 21,1% στα 116,6 εκατ. ευρώ από 96,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022 και στην εδραίωση του πολύ καλού momentum που έχει δώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2022 μιας που το εν λόγω τρίμηνο είναι παραδοσιακά και το πιο αδύναμο από απόψεως κερδοφορίας. Μετά έρχονται τα καλά, αν και η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) με τη σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο στα 77,3 εκατ. ευρώ έναντι 61,8 εκατ. ευρώ το 2021 δείχνει ήδη τι παίζει για τα επόμενα τρίμηνα και όλο το 2023. Να σημειωθεί ότι το υγιέστερο των τελευταίων ετών ενοποιημένο μικτό περιθώριο κέρδους του 44% σε συνδυασμό με την εισαγωγή της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ το φθινόπωρο δύσκολα θα αφήσει μεσοπρόθεσμα την  κεφαλαιοποίηση  κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, τουτέστιν… 5,76 ευρώ.  Προσοχή λοιπόν γιατί τα μηνύματα  που περνάει στην αγορά ο όμιλος Fourlis είναι ότι ετοιμάζεται  να σπριντάρει. Κάτι τέτοιο άλλωστε δείχνουν και οι διοικητικές αλλαγές.  

    Διάγραμμα Φουρλής

    * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ