Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 00:05

  Πνίξτον, Μήτσοοο!!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Οι γνωστές ιαχές των "sellers” υπό το άκουσμα του ήχου από τα πολιτικά πολεμικά τύμπανα των επερχόμενων εθνικών εκλογών έχουν μεν επηρεάσει πτωτικά ένα μεγάλο κομμάτι από τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών αλλά όχι όλες. Υπάρχουν όμιλοι οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, πατώντας πάνω στα ισχυρά αναπτυξιακά θεμέλια που έχτισαν τα θηριώδη οικονομικά επιτεύγματα του 2022.

  Ένας από αυτούς είναι και ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να παίξει άνετα συνειρμικά τον ρόλο του "ελέφαντα" εναντία στις στρατιές των ξεσηκωμένων "μυρμηγκιών" - υποτιμητικών κερδοσκόπων (short sellers), όπου στο ανέκδοτο που παραθέτω παρακάτω με το συνεχόμενο ανοδικό του βαρύ βηματισμό χάλαγε τις φωλιές τους. 

  Όλα λοιπόν συνέβησαν στη ζούγκλα με τον ελέφαντα να περνάει κάθε μέρα περπατώντας και να γκρεμίζει τις μυρμηγκοφωλιές προκαλώντας στο πέρασμά του μεγάλη αναστάτωση και καταστροφή. Τα μυρμήγκια απηυδισμένα από τις συνεχείς διελεύσεις του ελέφαντα αποφασίζουν να κάνουν ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο για να δούνε τι θα πράξουν.

  Μαζεύονται λοιπόν όλοι οι αρχηγοί, παραρχηγοί και υπαρχηγοί σε ένα μεγάλο κύκλο και αρχίζουν και συζητάνε το σχέδιο εξόντωσης του ελέφαντα. Μετά από ένα ολονύκτιο συμβούλιο αποφασίζουν τελικά να στήσουν ενέδρα στον ελέφαντα πάνω στην ψηλή συκιά. Μόλις θα πέρναγε ο ελέφαντας από κάτω θα του την έπεφταν μαζί όλα τα εκατοντάδες χιλιάδες μυρμήγκια της ζούγκλας με σκοπό να τα κάνουν λαμπόγυαλο γονατίζοντάς τον από τα δαγκώματα (συνεχόμενες πωλήσεις).

  Την επόμενη μέρα θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιό τους όλα τα μυρμήγκια την έχουν στημένη στην ψηλή συκιά και περιμένουν να περάσει ο ελέφαντας. Έτσι όπως πέρναγε λοιπόν ο ελέφαντας από κάτω γκάπ.. γκούπ.. γκάπ.. γκούπ.. γκάπ.. γκούπ πέφτουν με μιας όλα τα μυρμήγκια στην πλάτη του.

  Ο ελέφαντας τότε με μια δυνατή του κίνηση τινάζει βιαστικά τη ράχη του και μονομιάς όλα τα μυρμήγκια σωριάζονται φαρδιά πλατιά στο έδαφος. Όμως ένα και μοναδικό μυρμήγκι, το πιο γενναίο, έχει μείνει γραπωμένο κάτω από το λαιμό του ελέφαντα.

  Τότε ακούγεται από κάτω μια τσιριχτή φωνή… "Πνίξτον Μήτσοοο! Πνίξτον!!"

  Ο όμιλος Mytilineos λοιπόν όχι μόνο δεν ενοχλήθηκε διόλου από τους short sellers, οι οποίοι λόγω του όλου κλίματος στην αγορά προσπαθούσαν να κατεβάσουν την τιμή της μετοχής για να τη μαζέψουν φθηνότερα, αλλά στην πορεία, όπως φαίνεται και στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα, τους πέταξε όλους εκτός πραγματοποιώντας νέα ιστορικά υψηλά στα 25,92 ευρώ. Η ανάλυση μάλιστα δείχνει ότι μετά την πλάγια σταθεροποίηση που έκανε ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 25,50 με 23,10 ευρώ, με συνολικό όγκο συναλλαγών άνω των 14 εκατ. μετοχών, για να "χωνέψει" τη μεγάλη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 13,30 ευρώ είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί ένα νέο κύμα ανόδου προς την περιοχή των 28 με 30 ευρώ.

  Για τα θεμελιώδη τώρα τι να πούμε; Όταν ο όμιλος κατάφερε να θριαμβεύσει σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον σπάζοντας το φράγμα στις πωλήσεις των 6 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021 προκαλώντας έτσι μια αύξηση της τάξεως του +187% δεν έχεις και πολλά να προσθέσεις παρά μόνο να περιμένεις τις πρώτες ενδείξεις για το 2023. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίoς πάντως έχει ήδη θέσει ως στόχο για το 2023 το πέρασμα της κερδοφορίας EBITDA πάνω από το 1 δισ. ευρώ … κατ’ ελάχιστο.

  Στο μεταξύ η τελευταία ανάλυση που έχει προστεθεί στο επενδυτικό πάνθεον των οίκων είναι της Edison, με τον αναλυτή της να τονίζει ότι το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι αρκετά μεγάλο μιας που τελεί ακόμα υπό χαμηλούς πολλαπλασιαστές σε σχέση με τον μέσο όρο του ανταγωνισμού. Είναι μάλιστα ένα ισχυρό δεδομένο που μπορεί άνετα να προσθέσει άλλα 11 ευρώ στην τιμή της μετοχής, προσεγγίζοντας έτσι την πραγματική της αξία που εντοπίζεται στο επίπεδο των 35 με 40 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ