Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 00:05

  Η δύστροπη πραγματικότητα και τα προσεχώς υπέρ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022. Στο τριημερήσιο πτωτικό candlestick που έχει αποτυπωθεί στο αντίστοιχο chart τιμών η ΔΕΗ με απώλειες της τάξεως του -3,74% και συνολικό όγκο συναλλαγών 2,22 εκατ. τεμαχίων έχει πλέον οδηγηθεί για πρώτη φορά μετά  από τις 14 Οκτωβρίου 2022 σε μια καθοδική διάσπαση του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου τάσης των 100 ημερών, ο οποίος διέρχεται από τα 7,56 ευρώ. Την τελευταία φορά που η μετοχή έκοβε πτωτικά τον εν λόγω κινητό μέσο, στα τέλη Νοεμβρίου του 2021, έφτασε στη συνέχεια να χάνει έως και ένα -50%. Η παροχή επιβεβαίωσης της υπάρχουσας τμήσης και στις επόμενες συνεδριάσεις θα θέσει τη μετοχή σε  πτωτικό momentum, ανοίγοντας τον διαγραμματικό χώρο για τιμές κάτω και από τη ζώνη στήριξης των 7,20 με 7 ευρώ, εγείροντας έτσι επενδυτικές ανησυχίες για την πραγματοποίηση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς την περιοχή της πρώτης στήριξης των 6,78 ευρώ.  

  Για να επιβληθεί εδώ μια άμεση αναίρεση του εν λόγω σεναρίου θα πρέπει η μετοχή να περάσει με σημαντικό όγκο συναλλαγών όχι μόνο πάνω από τον 100άρη απλό κινητό μέσο αλλά και πάνω από το επίπεδο των 7,70 ευρώ κρατώντας έτσι μια απόσταση ασφαλείας από αυτόν. Αρνητική είναι και η διαγραμματική απεικόνιση των τεσσάρων διαδοχικών άνω σκιών αναχαίτισης των αγοραστών πάνω από το όριο  των 8 ευρώ. Παράλληλα το Vwap της μετοχής, που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα του περασμένου Φλεβάρη έως και σήμερα, εντοπίζεται υψηλότερα κατά +6,8% από το χθεσινό κλείσιμο των 7,47 ευρώ,  πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια ότι η βασική μάζα των αγοραστών που μπήκε στις τελευταίες 40 μέρες βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό.

  Όσον αφορά τώρα τα ετήσια οικονομικά μεγέθη η ΔΕΗ έκλεισε τη χρήση του 2022 με την απίστευτη εκτόξευση κατά 97,4% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2021, φτάνοντας στα 11,253 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ, με τη σημαντική όμως διαφορά ότι υπήρχε ακόμα πιο μεγάλη εκτόξευση κατά 113% των λειτουργικών δαπανών στα 10,299 δισ. ευρώ  από 4,834 δισ. ευρώ το 2021. Στοιχείο φυσικά που αναιρεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διαστημική επίδοση του κύκλου εργασιών φέρνοντας ως επαναλαμβανόμενο EBITDA τα 953,7 εκατ. ευρώ από 871,7 εκατ. ευρώ ή ένα +9,4% σε σχέση με το 2021 με το πλέον ενδεικτικό όμως στοιχείο της όλης δύστροπης κατάστασης να εντοπίζεται στο περιθώριο EBITDA το οποίο βυθίστηκε  στο μόλις 5,8% από 14,4% που είχε στην προηγούμενη χρήση. Φυσικά, με τέτοιο περιθώριο κερδοφορίας η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ξεφύγει για άλλη μια χρονιά από τις ζημιές προ φόρων τερματίζοντας στα  -26 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια στιγμή το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 501,7 εκατ. ευρώ  στα 1,388 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 1,889 δισ. ευρώ του 2021. Επίσης, κοινή είναι η διαπίστωση ότι παρά τη μείωση του προσωπικού, η δαπάνη μισθοδοσίας αντί να πέσει ανέβηκε κατά 5,2% στα 768,6 εκατ. ευρώ από 730,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

  Στα "προσεχώς" υπέρ η μερική αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης η οποία όμως ακόμα και τώρα απέχει αρκετά από την πρώην κανονικότητα των ενεργειακών τιμών και οι ισχυρές κινήσεις του ομίλου  στον χώρο των ΑΠΕ όπως η συμφωνία με την Enel για την εξαγορά της καθετοποιημένης παρουσίας της  στη Ρουμανία, όπου όμως θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να μην τραβηχτεί απότομα το δίχτυ της κρατικής επιδότησης από τους λογαριασμούς των καταναλωτών πριν φτάσει η τιμή του ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα καθώς καιροφυλακτεί η  αναπτυξιακή αγκύλωση από την εκ νέου διόγκωση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών και των επισφαλειών.

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ