Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 00:06

  Γιατί επενδύω στις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Οι τράπεζες, έπειτα από 10 και πλέον χρόνια που ήταν στα αζήτητα, δείχνουν να τρέχουν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Ο πίνακας με τους δείκτες ανάμεσα στις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αποδεικνύει γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι επενδύσιμες και μπορούν να φέρουν υψηλές αποδόσεις στους κατόχους των μετοχών τους. Από την άλλη πλευρά, ρίσκα δεν υπάρχουν; Σαφώς! Μερικά από τα ρίσκα τα οποία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τις τράπεζες είναι ένα ασθενέστερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενδεχομένως πιο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο μετά και τα πρόσφατα γεγονότα με SVB Bank και Credit Suisse, πιο σκληρός ανταγωνισμός κυρίως από ανταγωνιστικές τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του χαρτοφυλακίου "υγιών" δανείων.

  πιν

   

  Όμως, όπως φαίνεται στον πίνακα (αφορά στοιχεία 9μήνου 2022), ο δείκτης κόστος προς έξοδα δείχνει πόσο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι, ενώ ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις μάς δείχνει πόσο μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου τους υπάρχει, αρκεί να γίνει με σωστά και συνετά κριτήρια! Τέλος, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, μία από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, μπορεί να προσφέρει αποδόσεις στον μέτοχο όχι μόνο από την υπεραξία, αλλά και μέσω μερισμάτων και αγοράς ιδίων μετοχών!

  Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, όπως πολλοί θα ανέμεναν! Σαφώς και δεν ξεχνούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους αποτελείται από αναβαλλόμενη φορολογία, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στην Τράπεζα Πειραιώς και το μικρότερο στη Eurobank. Τέλος, ο δείκτης NPE βρίσκεται σε 2η χειρότερη θέση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη μετά την Κύπρο, με 6% στις 31/12/2022, με τον μέσο όρο να βρίσκεται χαμηλότερα του 3%! Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς ανάληψη κινδύνου απόδοση δεν υπάρχει (no risk no return)!

  Εθνική Τράπεζα: Ο υψηλότερος δείκτης κάλυψης ανάμεσα σε όλες τις συστημικές 

  Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς στην πλειονότητα των γραμμών τους. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 5,2% στις 31/12/2022, έναντι 7% έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2025 κάνουν λόγο για 3%. Στα δυνατά σημεία του ομίλου ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ, που ξεπέρασε το 87% και αποτελεί την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες.

  Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η διοίκηση εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί για τη χρήση 2022, δηλαδή η διανομή του να γίνει το 2023 εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, πράγμα το οποίο δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2023. Παράλληλα, η διοίκηση ανέφερε την πρόθεσή της, εφόσον πάρει το πράσινο φως από τον SSM, να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών, ακόμα και να επαναγοράσει μετοχές από το ΤΧΣ.

  Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για την τριετία 2023-2025 εκτιμά ότι θα προσεγγίσει το 11%-12%, με τα αντίστοιχα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,75 ευρώ έως 0,9 ευρώ ανά μετοχή το 2025.

  Τέλος, η ενσώματη καθαρή θέση στις 31/12/2022 ανήλθε σε 6,02 δισ. ευρώ ή 6,58 ευρώ/μετοχή. Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου Εθνικής Τράπεζας, με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στις 0,67 φορές, έναντι 0,73 φορών το 2022. 

  πιν

   

  Alpha Bank: Καλύτερες του αναμενομένου οι εκτιμήσεις για το 2023

  Τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, κυρίως λόγω των συρρικνωμένων χρηματοοικονομικών κερδών αλλά και των ελαφρώς αυξημένων εξόδων. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 7,8%, έναντι 13,1% στις 31/12/2021, ενώ οι εκτιμήσεις για το τέλος του έτους κάνουν λόγο για ελαφρώς χαμηλότερα του 7%!
  Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η διοίκηση, σταθερή στην άποψη που είχε αναφέρει και την περασμένη χρονιά, εκτίμησε ότι μέρισμα θα μπορούσε να δοθεί για τη χρήση 2023, δηλαδή η διανομή του να γίνει το 2024, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

  Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων άγγιξε το 7% για το 2022, ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2023 κάνουν λόγο για αριθμό μεγαλύτερο του 9%! Η ενσώματη καθαρή θέση στις 31/12/2022 ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ ή 2,46 ευρώ/μετοχή.

  Τέλος, όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου Alpha Bank, ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στις 0,55 φορές για το 2022, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2023, ο λόγος εκτιμάται σε 0,52.

  πιν

   

  Eurobank: Η υψηλότερη κερδοφορία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο

  Τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank όχι μόνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά και τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση στο επιχειρηματικό της πλάνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,18 ευρώ, έναντι 0,14 ευρώ του αρχικού στόχου. Ταυτόχρονα, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε άνω του 11%, και συγκεκριμένα 11,4%, έναντι 10% του στόχου που είχε τεθεί στο επιχειρηματικό πλάνο από τη διοίκηση. 

  Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2023 αναμορφώθηκαν προς τα πάνω και κάνουν λόγο για 0,22 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο εντυπωσιακό 13%! Για το 2025 οι εκτιμήσεις αναφέρουν 0,25 ευρώ ανά μετοχή καθαρή κερδοφορία και 12% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι το euribor θα αρχίσει να παίρνει την κατιούσα! 

  Ο δείκτης NPE στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκε στο 5,2%, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5%. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προτείνει στη γ.σ. τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022, εφόσον βέβαια πάρει την έγκριση από τις εποπτικές αρχές (ουδέν νεότερο από τον SSM). Ταυτόχρονα, η διοίκηση ανέφερε ότι, εφόσον λάβει την έγκριση από τις εποπτικές αρχές, θα επαναγοράσει τις μετοχές του ΤΧΣ (1,4% του μετ. κεφαλαίου) με σκοπό να τις ακυρώσει.

  Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου Eurobank με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στις 0,67 φορές.

  πιν

   

  Τράπεζα Πειραιώς: Η χαμηλότερη αποτίμηση ανάμεσα στις 4 συστημικές

  Τα καθαρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022 του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να κάνουν τη διαφορά. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις 31/12/2022 διαμορφώθηκε στο 6,8%, οι καλύψεις έφτασαν το 54%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή άγγιξαν τα 0,42 ευρώ.

  Η διοίκηση ανέφερε ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το 2023 θα προσεγγίσει το 10%, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 6%, ενώ οι καλύψεις θα ξεπεράσουν το 60%! 

  Τέλος, η ενσώματη καθαρή θέση στις 31/12/2022 ανήλθε σε 5,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την αποτίμηση του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, ο λόγος τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή (P/TBV) διαμορφώνεται στις 0,38 φορές (μετά και την πρόσφατη πτώση των τιμών των μετοχών).

  πιν

   

  Ατζέντα (28/3/2023 - 02/04/2023)

  Οικονομικά αποτελέσματα ΕΧΑΕ και ΑΜΚ της Αττικής στο επίκεντρο

  Σήμερα, Τρίτη, έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Frigoglass με μοναδικό θέμα την έγκριση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ενώ η Σαράντης ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022. Την Τετάρτη οι Μοτοδυναμική και BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2022 (μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.). Την Πέμπτη αναμένεται η εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χ.Α. και στο Vienna Stock Exchange (VSE) της Austriacard Holdings (μητρική της Inform Lykos), ενώ ξεκινά η έναρξη της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών παραγωγού για τον Φεβρουάριο. Την Παρασκευή οι Trastor ΑΕΕΑΠ και Premia Properties ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2022, ενώ η ΔΕΗ έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύρια θέματα την τροποποίηση του καταστατικού της και την εκλογή μελών στην επιτροπή ελέγχου. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Φεβρουάριο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τον δείκτη λιανικού εμπορίου για τον Ιανουάριο και την ανεργία για τον ίδιο μήνα. 

  Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον δείκτη PCE την Παρασκευή

  Στο εξωτερικό, σήμερα Τρίτη, ανακοινώνεται στις ΗΠΑ η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Μάρτιο. Την Τετάρτη είναι η σειρά των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών για τον Φεβρουάριο να δουν το φως της δημοσιότητας. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για στη Γερμανία για τον Μάρτιο, ενώ νωρίς το απόγευμα δημοσιεύονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου των ΗΠΑ. Την Παρασκευή τα ξημερώματα ανακοινώνεται στην Κίνα ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα, ο δείκτης PCE, που μας δείχνει τη μεταβολή των τιμών στο καλάθι του καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, και, τέλος, οι πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμοι ορίζοντα από το Πανεπιστήμιο του Michigan με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου.

  * Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ