Του Δημοσθένη Τρίγγα
Ο όμιλος Τιτάν αναμένεται να ανακοινώσει τα αναλυτικά οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2022 την Τετάρτη 22 Μαρτίου (πριν από το άνοιγμα της αγοράς), καθώς στις 25 Ιανουαρίου είχε δώσει μια "γεύση" για το τι έγινε στο δ’ τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, το δ’ τρίμηνο του 2022 ήταν ένα πολύ δυνατό τρίμηνο για τον όμιλο, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχονται σε 98 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Όμως γιατί η μετοχή υποαποδίδει έναντι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;
Η σημαντική βελτίωση των μεγεθών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 προήλθε από τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας κυρίως σε ΗΠΑ και Ν.Α. Ευρώπη, με τη βοήθεια προερχόμενη κυρίως από την άνοδο των τιμών και λιγότερο από την άνοδο του όγκου. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,25 δισ. ευρώ για το 2022 και τα κέρδη EBITDA θα διαμορφωθούν υψηλότερα από τα 330 εκατ. ευρώ, έναντι 275 εκατ. ευρώ το 2021. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2022, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ομίλου, διαμορφώθηκε κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 912 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Τέλος, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς κέρδη EBITDA αγγίζει τις 2,4 φορές.
Η αλήθεια είναι ότι η μετοχή της Τιτάν υποαπέδιδε έναντι του ΓΔΤ μέχρι το τέλος του 2022 και λίγο πριν ανακοινώσει τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για το 12μηνο 2022 την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ωστόσο στη συνέχεια η μετοχή κινήθηκε ανοδικά, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να υπεραποδίδει κατά 7% από την αρχή του έτους, ενώ στις τελευταίες 52 εβδομάδες υποαποδίδει μόλις 2% περίπου. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από το συγκριτικό γράφημα τιμών μετοχών της Τιτάν με ομοειδείς εταιρείες (Heidelbergcement και Holcim), η μετοχή δείχνει να κινείται παράλληλα με τις άλλες δύο, διατηρώντας την έκπτωση από το ξέσπασμα της πανδημίας και ύστερα.
Ο όμιλος συνεχίζει να αγοράζει ίδιες μετοχές για 12 μήνες μετά την απόφαση του δ.σ. στις 17 Ιανουαρίου 2023, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Η Τιτάν διαθέτει 3.570.974 μετοχές (4,56% του μετ. κεφαλαίου). Να σημειώσουμε ότι η μερισματική απόδοση των δύο ετών ξεπερνά το 3%, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών ξεπερνά ελαφρώς το 2%.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των τσιμεντοβιομηχανιών, βρίσκονται σε χαμηλά 10 ετών περίπου, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τα κριτήρια ESG και κυρίως το Ε (Enviromental: περιβάλλον). Ειδικότερα, ο όμιλος Τιτάν διαπραγματεύεται ελαφρώς υψηλότερα από τις 5 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2022 με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται χαμηλότερα των 10 φορών (P/E) τα καθαρά κέρδη του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο 10ετής μέσος όρος του δείκτη EV/EBITDA του ομίλου Τιτάν ξεπερνά τις 8 φορές, πράγμα το οποίο συμβαδίζει ιστορικά με τον κλάδο. Ήδη σε επίπεδο 5ετίας ο μέσος όρος έχει "κατέβει" στις 7 περίπου φορές για την Τιτάν.
Καταλήγοντας, ο ανταγωνισμός κινείται σε παρόμοια επίπεδα αποτίμησης, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA με τη Heidelbergcement να αγγίζει τις 4,5 φορές, ενώ η Holcim τις 5,6 φορές (μέσος όρος των δύο είναι 5,1). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πωλήσεις της Holcim στη Β. Αμερική δεν ξεπερνούν το 24%, ενώ σκοπεύει να το αυξήσει στο 40% τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι πωλήσεις της Heidelbergcement, από την άλλη, προσεγγίζουν μόλις το 10% στη Β. Αμερική, με την αιχμή του δόρατος για την εταιρεία να αποτελεί η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς προσεγγίζει το 20% των συνολικών της πωλήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταιρείες τσιμέντου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού απολαμβάνουν υψηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο P/E, η αποτίμηση αγγίζει τις 11 φορές για την Holcim και τις 7 φορές για την Heidelbergcement.
Ίσως να είναι πρόωρο, όμως δεν θα αργήσει ο καιρός όπου οι πολλαπλασιαστές αποτιμήσεων θα επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα, ενισχύοντας έτσι και τις μετοχές του κλάδου, εφόσον βέβαια οι εταιρείες πρώτα δείξουν ισχυρά σημάδια βελτίωσης των ESG κριτηρίων που ζητούν οι ισχυροί παίκτες των αγορών.
Η λέξη "ύφεση" και οι τηλεδιασκέψεις των οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα μέτρηση έγινε από τη FactSet, που καταμέτρησε τις φορές που ειπώθηκε η λέξη "ύφεση" στις τηλεδιασκέψεις που ακολουθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου από 15 Δεκεμβρίου μέχρι και 10 Μαρτίου για τις εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500.
Από αυτές τις εταιρείες, οι 148 ανέφεραν τον όρο "ύφεση" κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των κερδών τους για το δ’ τρίμηνο. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 5 ετών (71 φορές) και των 10 ετών (57).
Σε επίπεδο κλάδου, οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών με 38 φορές και των βιομηχανικών με 24 φορές έχουν τον υψηλότερο αριθμό εταιρειών του S&P 500 που ανέφεραν τη λέξη "ύφεση" στις τηλεδιασκέψεις του δ’ τριμήνου 2022. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την κορύφωση του β’ τριμήνου 2022, ο αριθμός των εταιρειών του S&P 500 που αναφέρουν τη λέξη "ύφεση" συρρικνώθηκε περαιτέρω, όπως φαίνεται και στο γράφημα.
Τέλος, το εκτιμώμενο P/E (κέρδη των επόμενων 12 μηνών) βρίσκεται στο 17,2, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 5 και 10 ετών διαμορφώνεται στις 18,5 και 17,3 φορές αντίστοιχα.
Autohellas: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας
Νέο ρεκόρ σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων χρήσεως για το έτος 2022 σημείωσε η Autohellas. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ, έναντι 49 εκατ. ευρώ το 2021. Το λειτουργικό περιθώριο (EBIT) διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλά στο 15,7%.
Ο δανεισμός της εταιρείας στις 31/12/2022 διαμορφώθηκε στα 349 εκατ. ευρώ (το μέσο σταθμικό επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων το 2022 κυμάνθηκε από 2,1% έως 2,8%), έναντι 221 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσαν μείωση, καθώς προσέγγισαν τα 94 εκατ. ευρώ, έναντι 115 εκατ. ευρώ το 2021. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 487 εκατ. ευρώ, έναντι 331 εκατ. ευρώ το 2021, μετά και την εντυπωσιακή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και της ανανέωσης του στόλου. Η μετοχή διαπραγματεύεται 6,5 φορές τα κέρδη του 2022, έναντι 10,2 φορών τα κέρδη του 2021. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 4,4 φορές, έναντι 4,6 φορών τα EBITDA του 2021, ενώ βρίσκεται σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ομοειδείς εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς κυμαίνονται από 7,5 έως 8 φορές τα EBITDA του 2022.
Η μερισματική απόδοση της εταιρείας, με βάση το 0,65 ευρώ που θα προτείνει η διοίκηση στη γ.σ. της εταιρείας (20 Απριλίου 2023) για τη χρήση 2022, διαμορφώνεται στο 5,4% (ημερομηνία αποκοπής 24 Απριλίου 2023).
Τέλος, μπορεί το 2022 να αποτέλεσε μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ωστόσο οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών της Autohellas, μία από τις ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. όπου μπορεί κανείς να επενδύσει προσδοκώντας την ανάπτυξη των εργασιών της λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού.
Ατζέντα (21/3/2023 - 26/3/2023)
Οικονομικά αποτελέσματα ΔΕΗ και μέρισμα Jumbo στο επίκεντρο
Σήμερα Τρίτη έχει ορίσει η Jumbo ως ημέρα αποκοπής έκτακτης χρηματικής διανομής ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Fourlis αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2022 (την επόμενη ημέρα ακολουθεί η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα). Την Τετάρτη η Motor Oil έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα τη θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος διάθεσης ιδίων μετοχών της εταιρείας στα εκτελεστικά μέλη του δ.σ. και το προσωπικό της. Την Πέμπτη η ΔΕΗ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιανουάριο. Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιανουάριο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων-κατοικιών για τον Φεβρουάριο.
Όλα τα βλέμματα στραμμένα την Τετάρτη στη Fed
Στο εξωτερικό σήμερα, Τρίτη, δημοσιεύεται στη Γερμανία η έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα (ZEW) με βάση την έρευνα του Μαρτίου, ενώ το απόγευμα το φως της δημοσιότητας θα δουν τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα η Nike (Dow Jones) ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street. Η αγορά της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή την Τρίτη λόγω επίσημης αργίας (Ημέρα Εαρινής Ισημερίας). Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στη Μεγ. Βρετανία για τον Φεβρουάριο, ενώ το σημαντικότερο γεγονός όχι μόνο της ημέρας, αλλά και της εβδομάδος, είναι η ανακοίνωση από τη Fed των επιτοκίων του δολαρίου. Ειδικότερα, στις 20.00 θα ανακοινωθούν τα επιτόκια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Την Πέμπτη είναι η σειρά των κεντρικών τραπεζών Ελβετίας και Μεγ. Βρετανίας να ανακοινώσουν τα επιτόκια για το φράγκο και τη στερλίνα, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αμετάβλητα, στο 1% και 4% αντίστοιχα. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο, ενώ αργότερα, νωρίς το απόγευμα, στις ΗΠΑ δημοσιεύεται ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Φεβρουάριο.
* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο