Γιάννο, αμόλα καλούμπα!

Δευτέρα, 27-Φεβ-2023 00:05

Γιάννο, αμόλα καλούμπα!

Του Απόστολου Μάνθου

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει φτάσει αισίως έως τις 1.023 μονάδες, άλλο αν κάπου εκεί πάνω τον έχει πιάσει ίλιγγος και θέλει λίγο να κατέβει, αρκετές μετοχικές αξίες έχουν διαπρέψει λαμβάνοντας μέρος στο ανοδικό τέμπο των τελευταίων ημερών. Τέσσερις όμως από αυτές, η Πειραιώς, η Aegean, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Premia Properties ΑΕΕΑΠ έχουν ξεχωρίσει τόσο από απόψεως ποσοστιαίας ανόδου όσο και από απόψεως ισχυρού όγκου συναλλαγών τραβώντας καθημερινά την προσοχή των επενδυτών, θεσμικών και μη.

Ξεκινάω με τη μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ), η οποία, την τελευταία φορά που είχαμε τραβήξει τη διαγραμματική πινελιά, περίπου στις αρχές του Φλεβάρη, είχε προσεγγίσει τα 1,90 ευρώ με εμφανή τη διάθεση να δοκιμάσει το δίευρο. Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι η ανοδική διάσπαση του μακροπρόθεσμου πλαγιοανοδικού καναλιού "C" θα έδινε ως τιμή-στόχο το ύψος του σχηματισμού στο σημείο τμήσης δηλαδή τα 2,15 ευρώ. Η μετοχή, λοιπόν, όχι μόνο δεν πέρασε τα 2 ευρώ, όχι μόνο δεν σάλταρε πάνω από τον διαγραμματικό φράκτη στόχο των 2,15 αλλά έχει αρχίσει τελευταία να μετράει με τη μεζούρα και την απόσταση που τη χωρίζει από τη ζώνη αντίστασης των 2,40 με 2,50 ευρώ. Το μόνο ίσως ανησυχητικό στοιχείο είναι ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) ο οποίος έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα υπεραγορασμένα επίπεδα, στις 88,86 μονάδες, που είχε να τις ξαναδεί από τον Φεβρουάριο του 2006. Είναι ένα τεχνικό γεγονός που, όπως και να το κάνουμε, επιδέχεται κάποιου είδους πτωτική "εξαέρωση" από τον υπερβολικό ανοδικό "ατμό" που έχει παραχθεί από την αρχή της χρονιάς. Μη σκάσουν και τα καζάνια.


Στη μετοχή της Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ), κάπου στα τέλη του περασμένου έτους είχαμε αναφέρει ότι θα ήταν το τελευταίο έτος που θα κουβάλαγε στον χώρο των αποσκευών τα κακώς κείμενα της πανδημικής κρίσης που ξέσπασε παγκοσμίως το 2020. Επίσης, είχαμε τονίσει, όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν ακόμα στα 5,40 και πάλευε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 5,45 ευρώ, ότι το 2023 η Aegean Airlines θα κάνει "γενικευμένη επίθεση" σε όλα τα μέτωπα διαθέτοντας πλέον έναν στόλο με περισσότερα από 72 αεροσκάφη. Το εναρκτήριο, λοιπόν, λάκτισμα  δόθηκε όντως με την ανοδική καταστρατήγηση της αντίστασης των 5,45 ευρώ δίνοντας μια βίαιη ανοδική εκτόνωση στα υψηλά του 2022 τα 6,34 ευρώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τη μετοχή να μπει ως μαινόμενος ταύρος σε υαλοπωλείο και να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο στο πέρασμά της φτάνοντας μια ανάσα από τη σημαντική αντίσταση των 7,70 με 7,80 ευρώ. Τώρα η πιθανή επιστροφή της μετοχής, αν φυσικά πραγματοποιηθεί μιας που η τουριστική σεζόν αναμένεται καυτή, προς το επίπεδο των 7,20 με 7 ευρώ ίσως να θεωρηθεί ένας καλός βατήρας επανατοποθετήσεων.

 

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) τα είχαμε εντοπίσει στα μέσα του Γενάρη στα 3,25 ευρώ "ποντάροντας" χαρακτηριστικά στον διορατικό Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου, Γιάννο Κοντόπουλο, παραχωρώντας του το δικαίωμα να πατήσει το "restart" του θεσμού και ας κινδύνευε με ηλεκτροπληξία. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα η συμπεριφορά της μετοχής μάς έχει αφήσει άλαλους μιας που χρόνια τώρα δεν μας είχε συνηθίσει σε κάτι τέτοιο κυρίως προς την πλευρά της ανόδου. Η μετοχή έχει πάρει φωτιά πυρπολώντας στο διάβα της όχι μόνο την αντίσταση των 3,45 ευρώ αλλά και τις αντιστάσεις των 4,09 και 4,36 ευρώ φτάνοντας ακόμα και τα 4,525 ευρώ με μια συντριπτική άνοδο της τάξεως του +40%. Άκρως εντυπωσιακός είναι και ο όγκος των συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί από εκείνη τη μέρα του Γενάρη μέχρι και σήμερα καθώς έχει ξεπεράσει τα 12,3 εκατ. χαρτιά ή το 20% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου δίνοντας ακόμα πιο μεγάλη έμφαση στην ισχυρή "αλλαγή" της επενδυτικής φρουράς. Γιάννο, καλά το πας, αμόλα καλούμπα για τη ζώνη των 5,00 με 4,90 ευρώ. Το έχουμε αναφέρει και θα το ξαναναφέρουμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει στο διάβα του προς το 2024 δύο χρυσά "bonus". Πρώτον, την επενδυτική βαθμίδα και, δεύτερον, το ελεύθερο εισόδου στα μεγάλα σαλόνια των αναπτυγμένων αγορών.

 

Κλείνω με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ (ΠΡΕΜΙΑ), όπου μετά και τις πρόσφατες κινήσεις τόσο στο επιχειρηματικό στίβο όσο και στο ταμπλό με το +25% έχει αναγκάσει όσους πούλησαν τη μετοχή κάτω από τα 1,12 ευρώ να πουν "το νερό, νεράκι". Λεκτικός συνειρμός της πρόσφατης "αρπαγής" μαζί με τη Sterner Stenhus Greece (βασικού μετόχου της Premia) όχι μόνο των ακινήτων (οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ.), αλλά και του γνωστού φυσικού μεταλλικού νερού "Ιόλη" από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Προσοχή, λοιπόν, στην περαιτέρω πορεία της μετοχής μιας που οι τελευταίες επιθετικές κινήσεις της διοίκησης δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την έντονη αναπτυξιακή ρότα που φαίνεται να προδιαγράφει για τη διετία 2023-2024. Το δε διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών της μετοχής δείχνει όλο και περισσότερο προς τη ζώνη των 1,49 με 1,60 ευρώ. 

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής