Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 00:05

  Φουλ επίθεση σε μια νέα εποχή ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η μεγάλη επιτυχία με την οποία στέφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ θέτει την Intrakat (ΙΝΚΑΤ) πάνω σε νέα πολύ γερά θεμέλια αναδεικνύοντάς την ως μια από τις πλέον υγιείς κατασκευαστικές εταιρείες. Ο όμιλος εισέρχεται επιθετικά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων, ανοίγοντας έτσι ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία του. Τα  κεφάλαια των 100 εκατ. ευρώ  θα δώσουν ισχυρή ωστική δύναμη στα εκτεταμένα αναπτυξιακά πλάνα που απεργάζεται ο όμιλος πάνω στους πέντε πυλώνες "πρωταγωνιστές" της επόμενης δεκαετίας, δράττοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος από την ανάταση της ελληνικής οικονομίας. Κατασκευαστικά έργα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαχείριση Απορριμμάτων, ΣΔΙΤ- Παραχωρήσεις και Real Estate Development  που έχει όμως ρίζες και στον ανατέλλοντα  ελληνικό τουρισμό.

  Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι ότι με τα νέα κεφάλαια η Intrakat θα στηριχθεί πάνω στις δικές της δυνάμεις μέσω των μεγάλων εξαγορών που ετοιμάζει σε τεχνικές εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό με την κατάλληλη τεχνογνωσία και τα κατάλληλα νέα μηχανήματα ώστε να ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη πυρός του ομίλου.

  Γνωστό είναι άλλωστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες με την υστέρηση και την ανησυχητική  καθήλωση των έργων από τους "εκτός έδρας" υπεργολάβους.  

  Η Intrakat, παρά τα έργα που έχει αρχίσει να κατασκευάζει τους τελευταίους μήνες, διατηρεί το  ανεκτέλεστο έργων στα 1,2 δισ. ευρώ μιας που έρχονται και προστίθενται νέα, ενώ το νούμερο θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς ο όμιλος έχει μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα αξίας 759 εκατ. ευρώ  για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους εντός του 2023. Επειδή μάλιστα η εκκίνηση κατασκευής των μεγάλων έργων που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος έχουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, θα προσφέρουν σημαντική  βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Παράλληλα όμως συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ όπου αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μιας που τα έργα υποδομής, περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας,  δημόσια και ιδιωτικά, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 120 δισ. ευρώ έως το 2030.

  Ο πλέον  όμως στρατηγικός πυλώνας για τον όμιλο είναι η ενέργεια μέσω των ΑΠΕ, μιας που εκεί δημιουργούνται ισχυρότατες μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις σταθερών χρηματοροών που θα ενισχύουν τα οικονομικά μεγέθη για δεκαετίες.

  Εκεί λοιπόν στον τομέα των ΑΠΕ το πλάνο ανάπτυξης της Intrakat βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον όμιλο να  διαθέτει μέχρι τώρα  χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,836 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,711 GW. Στην τελική τους μορφή θα υπάρχουν 31 έργα αιολικών  πάρκων ισχύος 956,2 MW και 49 έργων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 879,7 MW που θα προσεγγίζουν συνολική δυνητική επένδυση 1 δισ. ευρώ δίχως φυσικά να βάζουμε μέσα τυχόν νέες εξαγορές μονάδων ΑΠΕ.

  Πρόσφατα ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία το  αιολικό πάρκο στη θέση Φραγκάκι, στο νότιο τμήμα της Άνδρου. Ο σταθμός αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15 MW οι οποίες θα παράγουν περισσότερες από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, μέγεθος ικανό να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 3.500 νοικοκυριών.

  Μεγάλο επιχειρησιακό  αποτύπωμα με σημαντική αξία για την Intrakat αναμένεται να δημιουργηθεί και στον τομέα διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων, εστιάζοντας σε high end τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σύρος, η Αθήνα και η Κρήτη, όπου θα αναπτύξει πολυτελείς ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες.

  Ήδη ο όμιλος ολοκλήρωσε και λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το  5άστερο ξενοδοχείο  "Milos” στην Αθήνα δυναμικότητας 43 δωματίων. Επίσης, η εισηγμένη αγόρασε το ξενοδοχείο "Apanema Resort” στη Χώρα Μυκόνου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel με branded εστιατόριο, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2024. Μιλάμε για ένα ξενοδοχείο επιφάνειας 1.544 τ.μ., σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.743 τ.μ. που αναμένεται να πάρει μεγάλη αξία μιας που βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην περιοχή Ταγκού στη Χώρα Μυκόνου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και το λιμάνι. Τέλος, ο όμιλος έχει αγοράσει οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος πολυτελών βιλών χωρητικότητας 256 κλινών.

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή δείχνει να στέκεται εμπρός από τα τείχη που έχουν σχηματιστεί στο αναμορφωμένο μετά το split της ΑΜΚ διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ανάμεσα στα 1,62 με 1,68 ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που η μετοχή "τολμήσει" να περάσει πάνω από τα εν λόγω τείχη τότε η άνοδος θα περάσει σε άλλο επίπεδο ανοίγοντας την όρεξη στους επιθετικούς αγοραστές για τη ζώνη των 2 με 2,20 ευρώ, όπου έχουν σημειωθεί και τα υψηλά του περασμένου Απριλίου. Στα 2 ευρώ πάντως η κεφαλαιοποίηση της Intrakat θα φτάνει τα 320 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου να ξεπερνούν πλέον τα 150 εκατ. ευρώ. Οι υψηλά ιστάμενοι του ομίλου διατείνονται ότι όταν η Intrakat μπει σε τροχιά κερδοφορίας θα έχει κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ που δίνει τιμή στα 3,10 ευρώ.  

  Intrakat Διάγραμμα

  Το ταμπλό πάντως μετά και τη χθεσινή άψογη συμπεριφορά της μετοχής παρά την είσοδο των νέων μετοχών όπου όλοι σχεδόν οι ιθύνοντες του χώρου περίμεναν ένα  πτωτικό "Βατερλό" έχει πολλά να μας πει για τις διαθέσεις και κυρίως τις  βλέψεις των βασικών μετόχων  για τη μετοχή του ομίλου. 

   
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ