Του Δημοσθένη Τρίγγα
Το 2023 ξεκίνησε με τα επιτόκια του δολαρίου να βρίσκονται στο 4,50% και την προοπτική ανόδου να μην ξεπερνά το εύρος 5% - 5,25%. Δηλαδή η μεγάλη κίνηση των επιτοκίων να έχει επιτευχθεί και η οικονομία, τουλάχιστον για την ώρα, να δείχνει ότι μπορεί να οδηγηθεί σε ήπια προσγείωση και όχι σε ύφεση. Άρα, λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα για επίθεση, αντί για μεγαλύτερη άμυνα; Ποιες μετοχές θα αγοράσω ώστε να έχω υπεραπόδοση; Γιατί υπερτερούν οι μετοχές ανάπτυξης (Growth stocks);
Δύο κλασικές προσεγγίσεις για τον διαχωρισμό των μετοχών μέσα στο χάος των χρηματιστηρίων είναι σε μετοχές αξίας (value) και μετοχές ανάπτυξης (growth). Άρα αυτό που πρέπει να αποφασίσει ο εκάστοτε επενδυτής, ανάλογα με το σημείο του οικονομικού κύκλου όπου βρίσκεται η οικονομία, είναι τι ποσοστό θα κατέχει από μετοχές αξίας και τι ποσοστό από μετοχές ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι πολλές μετοχές παρουσιάζουν στοιχεία και των δύο. Ωστόσο ένα ιδανικό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει γενικά να περιλαμβάνει ένα μείγμα μετοχών αξίας και μετοχών ανάπτυξης.
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, οι μετοχές ανάπτυξης εμφανίζουν ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τον μέσο όρο της αγοράς. Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή προσφέρουν μοναδικά προϊόντα ή αναπτύσσουν ιδιαίτερες τεχνολογίες. Οι μετοχές ανάπτυξης τείνουν να είναι πιο ασταθείς από άλλους τύπους εταιρειών, ενώ οι τιμές των μετοχών τους έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις και, φυσικά, μεγαλύτερο ρίσκο. Οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές ανάπτυξης για να αποκομίσουν κέρδη από την ταχεία ανατίμηση των τιμών και όχι από έσοδα από μερίσματα.
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές αξίας παραμένουν περισσότερο σταθερές στις διακυμάνσεις της αγοράς και χρειάζονται χρόνο για να μεγεθυνθεί η τιμή τους. Αλλά το θεμελιώδες χαρακτηριστικό των μετοχών αξίας είναι ότι οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές όταν είναι "υποτιμημένες" ή όταν η αγορά αντιλαμβάνεται ότι η αξία τους είναι μικρότερη από την εσωτερική τους αξία. Το μέρισμα είναι πολύ σημαντικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, με τις μετοχές αξίας να διαθέτουν συνήθως την υψηλότερη μερισματική απόδοση στα χρηματιστήρια.
Το 2022 είχαμε αναφέρει ότι οι μετοχές αξίας είχαν το προβάδισμα, καθώς οι επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα χτυπούσαν περισσότερο τις μετοχές ανάπτυξης, αφού συνηθίζεται να είναι περισσότερο δανεισμένες ή να χρειάζονται να δανειστούν περισσότερα κεφάλαια για τη μεγέθυνσή τους. Παράλληλα, σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι προτιμότερο να κατέχεις μετοχές αξίας, καθώς θα σου δίνουν τουλάχιστον μέρισμα, ενισχύοντας έτσι τις ταμειακές σου ροές.
Οι αρχές του 2023 βρίσκουν τις οικονομίες σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι έναν χρόνο πριν. Τα επιτόκια του δολαρίου προσεγγίζουν το 5%, με την κορύφωση να εκτιμάται ελαφρώς υψηλότερα! Παράλληλα, όπως φαίνεται στον πίνακα εκτιμώμενων κερδών για το 2023 και το 2024 για τις μετοχές ανάπτυξης που συμπεριλαμβάνονται στον S&P 500, η αύξηση κερδών είναι 3,8% και 16,3% αντίστοιχα, ενώ για τις μετοχές αξίας η μεταβολή κερδών είναι -3,8% και +6,6% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές ανάπτυξης μπορούν να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο P/E και, κατ’ επέκταση, υψηλότερη κεφαλαιοποίηση και, φυσικά, τιμή μετοχής.
Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο λόγος των δύο ETFs μετοχών ανάπτυξης (SPYG) προς μετοχές αξίας (SPYV). Ειδικότερα, ο λόγος διαμορφώνεται στο 1,29, έναντι 1,83 που είχε φτάσει στο τέλος του 2021. Η υποχώρηση των μετοχών ανάπτυξης είναι σημαντική, με τον Nasdaq, που αντιπροσωπεύει κυρίως τις μετοχές ανάπτυξης, να αγγίζει το -37%! Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι, σε περίπτωση που η οικονομία γυρίσει σε ύφεση, οι μετοχές ανάπτυξης θα υποχωρήσουν περισσότερο από τις μετοχές αξίας. Ωστόσο, χωρίς ρίσκο υπεραπόδοση δεν υπάρχει!
Καταλήγοντας, σαφώς και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα επιτόκια του δολαρίου θα ξεπεράσουν το 5,25% και αν θα ξεκινήσει προς το τέλος του έτους η καθοδική τους πορεία, όπως δείχνουν τώρα τα παράγωγα προϊόντα. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των κερδών δεν δείχνουν να επηρεάζονται σημαντικά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ναι, το α’ εξάμηνο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητική μεταβολή, ωστόσο η συνέχεια διαφαίνεται πιο αισιόδοξη και, έτσι, για έναν επενδυτή που θα ήθελε επιπλέον κέρδος ίσως να είναι η ευκαιρία για μετοχές ανάπτυξης! Μην ξεχνάτε ότι το χρηματιστήριο είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός νέων, που βλέπει τουλάχιστον 6-9 μήνες πιο μπροστά!
Συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο
Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις στην πρώτη φάση της αύξησης του πληθωρισμού προσπαθούσαν να τον απορροφήσουν, καθώς η πλειονότητα ανέμενε ότι θα ήταν προσωρινός. Ωστόσο, στη συνέχεια, αφού άρχισε να φαίνεται ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν παροδικό φαινόμενο, πέρασαν ένα κομμάτι του πληθωρισμού στον τελικό καταναλωτή. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών, η οποία είχε αρχίσει πριν από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως συνέπεια της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας στη μετά COVID-19 εποχή.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,5% τον Δεκέμβριο, ενώ είναι ο 15ος συνεχόμενος μήνας που το ποσοστό ξεπέρασε το 6% (σε ετήσια βάση). Έτσι, το περιθώριο καθαρού κέρδους για τις μετοχές που απαρτίζουν τον S&P 500 για το 4ο τρίμηνο του 2022 είναι 11,4%, το οποίο είναι χαμηλότερο από τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου 2022 με 11,9% και χαμηλότερο από το καθαρό περιθώριο του αντίστοιχου τριμήνου του 2021 με 12,4%. Ωστόσο, ισούται με το μέσο καθαρό κέρδος 5 ετών περιθώριο (11,4%).
Εάν το 11,4% είναι το τελικό περιθώριο καθαρού κέρδους για το δ’ τρίμηνο του 2022, θα σηματοδοτήσει το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο το περιθώριο καθαρού κέρδους για τις εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500 υποχωρεί!
Σε επίπεδο κλάδου, τέσσερις τομείς αναφέρουν ετήσια αύξηση των καθαρών περιθωρίων κέρδους τους το 4ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο 2021, με επικεφαλής τον κλάδο της ενέργειας (σε 13,4% έναντι 9,3%). Από την άλλη πλευρά, επτά τομείς παρουσιάζουν ετήσια συρρίκνωση των καθαρών περιθωρίων κέρδους τους το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021, με τις υψηλότερες απώλειες να σημειώνουν οι πρώτες ύλες (10,1% έναντι 13,2%) και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες (15,5% έναντι 18,5%).
Παπουτσάνης: Υπερβαίνει τις 4 φορές η αύξηση των κερδών EBITDA της 7ετίας
Στις 23 Ιανουαρίου η εταιρεία Παπουτσάνης πραγματοποίησε παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές, παρουσιάζοντας τους κορυφαίους πυλώνες απόδοσης και ανάπτυξης για το 2023. Η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί στον τομέα της οικιακής φροντίδας μέσω της πρόσφατα εξαγορασμένης επωνυμίας Arkadi, ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περί το 15%-20% για το τρέχον έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των πωλήσεων κατά 29% το 2022 είναι (σχεδόν) ισομερώς κατανεμημένη στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων και στην αύξηση των τιμών των προϊόντων. Το 2023, ωστόσο, αναμένεται να αποτυπωθούν πλήρως οι περυσινές αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της Παπουτσάνης. Το 2023 ξεκίνησε με μειωμένο ενεργειακό κόστος και για την Παπουτσάνης, με τα περιθώρια κέρδους να εκτιμώνται ενισχυμένα έναντι της περυσινής χρονιάς.
Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, συμπεριλαμβανομένης της οποιαδήποτε επιστροφής κεφαλαίου. Η Παπουτσάνης διαπραγματεύεται 14 φορές (P/E) τα καθαρά κέρδη των τελευταίων 12 μηνών, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA δεν ξεπερνά τις 10 φορές.
Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) αναμένεται να κινηθεί στο εύρος 15%-18% σε ορίζοντα 2-3 ετών, και ειδικότερα μέχρι το 2025.
Ατζέντα (31/1/2023 - 5/2/2023)
Διαπραγμάτευση νέων μετοχών ΙΝΚΑΤ στο επίκεντρο
Σήμερα, Τρίτη, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το αποτέλεσμα της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων για το δ’ τρίμηνο 2022, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Νοέμβριο. Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Intrakat που προέκυψαν από την ΑΜΚ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τα στοιχεία για την ανεργία του Δεκεμβρίου.
Δεσπόζουν επιτόκια Fed, Μεγ. Βρετανίας και Ευρωζώνης, καθώς και η μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα
Στο εξωτερικό αναμένουμε σήμερα την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο 2022 στη Γερμανία, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για +0,7% σε ετήσια βάση, έναντι 1,2% προηγουμένως, καθώς και του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο. Το απόγευμα το φως της δημοσιότητας θα δει η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενώ οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοινώνουν οι Caterpillar (Dow Jones), Exxon Mobil, General Motors, McDonald's (Dow Jones), Pfizer, Amgen (Dow Jones - ΜτΚ). Η Τετάρτη χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια ημέρα βιομηχανικού δείκτη PMI, καθώς ανακοινώνεται σε Κίνα, Γερμανία, Ευρωζώνη, Μεγ. Βρετανία και το απόγευμα στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα ανακοινώνεται η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ο οποίος έρχεται δύο ημέρες νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Δημοσίου για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα, καθώς και οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου. Ωστόσο η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση από τη Fed των επιτοκίων του δολαρίου στις 21.00, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι 4,75%. Την Τετάρτη δημοσιεύουν οικονομικά αποτελέσματα οι Altria, eBay και Meta Platforms (πρώην Facebook).
Την Πέμπτη είναι η σειρά των κεντρικών τραπεζών Μεγ. Βρετανίας και Ευρωζώνης να ανακοινώσουν τα επιτόκια στερλίνας και ευρώ αντίστοιχα, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες για τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα είναι η σειρά των Bristol-Myers Squibb, ConocoPhillips, Eli Lilly, Estee Lauder, Honeywell (Dow Jones), Merck (Dow Jones), Alphabet (Google), Amazon.com, Apple (Dow Jones - ΜτΚ) και Starbucks (ΜτΚ) να δημοσιεύσουν οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο. Η απόκλιση από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα προσδίδει έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.
* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο