Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 00:05

  Του έδωσαν και κατάλαβε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μια μετοχή του έδωσε και κατάλαβε ανοδικά ενώ η άλλη καθοδικά.

  Στο δώσε "πόνο" ανοδικά βγήκε πρώτη η μετοχή της Motor Oil (ΜΟΗ), όπου μετά τα εκπληκτικά αποτελέσματα 9μήνου δεν ήθελε και πολύ για να ξυπνήσουν οι επενδυτές και να τη σπρώξουν έντονα ανοδικά, σπάζοντας την κρίσιμη αντίσταση των 19 ευρώ.

  Και απ' ό,τι φαίνεται, πάλι φθηνή είναι, μιας που από τα 20 ευρώ, που έκλεισε χθες, τα 9,15 ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή μόνο στο 9μηνο, ενώ τα ρέστα των 10,85 ευρώ είναι ό,τι αξίζει όλος ο όμιλος Motor Oil (!).

  Επειδή πολύ προσφάτως σε προηγούμενο άρθρο είχαμε φωτίσει για τα καλά τα θεμελιώδη στοιχεία, ας επικεντρωθούμε αυτή τη φορά στη διαγραμματική ανάλυση, όπου φαίνεται πλέον, μετά και το πέρασμα πάνω από την περιοχή των 19 ευρώ, να έχει ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για τη μερική αντίσταση των 21,30 με 21,50 ευρώ.

  Είναι μια ζώνη τιμών που έπαιξε πολύ καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, ετοιμάζοντας το τότε πάτημα προς την περιοχή των 24,50 με 25 ευρώ. Ήρθε η πανδημική κρίση το 2020 και το ανοδικό σενάριο μπήκε στο συρτάρι. Τώρα λοιπόν που τα οικονομικά αποτελέσματα εμφανίζονται πιο ισχυρά και από αυτά του 2019, με τον όμιλο να πατάει πόδι στις ΑΠΕ μέσω της MORE, το ανοδικό σενάριο είναι πολύ πιθανό να ξαναβγεί στο προσκήνιο.

  Να υπενθυμίσουμε ότι η μετοχή της Motor Oil έχει δει τα ιστορικά της υψηλά στα 26 ευρώ τον Μάιο του 2006. Καμία σχέση φυσικά με το μέγεθος του σημερινού ομίλου.  Ανοδικό περιθώριο λαμβάνουμε και από τον αργό τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από το να χαρακτηριστεί υπεραγορασμένος. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι κάτι αλλάζει στο μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό πλάνο, θα πρέπει η τιμή της μετοχής να περάσει με μεγάλο όγκο συναλλαγών κάτω από τα 18,55 ευρώ. Καλό είναι να σημειώσουμε  ότι το διάγραμμα είναι διεβδομαδιαίο, οπότε δεν ανταποκρίνεται στο βραχυχρόνιο σχεδιασμό των "γρήγορων" επενδυτών.

  Από την άλλη πλευρά του νομίσματος εντοπίζουμε τη μετοχή της Intralot (ΙΝΛΟΤ) όπου, μετά την ανακοίνωση των  οικονομικών  αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2022, έκανε βουτιά στο κενό, διαλύοντας καθοδικά τον επί 110 ημερών σχηματισμό πλάγιας συσσώρευσης ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 0,645 με 0,585 ευρώ.

  Η αιτία είναι ένα δεδομένο των  διεθνών  λογιστικών  προτύπων στον ισολογισμό ως προς την αξία της θυγατρικής Intralot Inc.,  που θα έπρεπε όμως να ήταν γνωστό στους διάφορους ιθύνοντες.

  Έτσι λοιπόν, στην κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων εμφανίζεται ένα κονδύλι στο "Επίδραση λόγω μεταβολής ποσοστού συμμετοχής", το οποίο παρά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 129 εκατ. ευρών συνάδει στο να παραμένει η εισηγμένη Intralot με αρνητικά κεφάλαια 101,8 εκατ. ευρώ.

  Επειδή τώρα η νομοθεσία επιβάλει την πιστοποίηση της καθαρής θέσης μιας εταιρείας  στον ετήσιο ισολογισμό, αν τελικά η διοίκηση δε καταφέρει με διάφορα νόμιμα λογιστικά "τερτίπια" να αλλάξει το δεδομένο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, τότε οι μέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν άλλο ένα έτος και πιο συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2024 για να δούνε τη μετοχή να ανοίγει την πόρτα της κύριας αγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

  Το delay αυτό φυσικά και δε μπορεί να δουλέψει υπέρ των βραχυχρόνιων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή προσμένοντας την είσοδό της από τα τέλη του ερχόμενου Μάρτη στο κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία στο 9μηνο που δεν άρεσαν, όπως η εκ νέου αύξηση του καθαρού δανεισμού στα 509,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, από τα 497,2 εκατ. ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους και η επιστροφή στις ζημιές -6 εκατ. ευρώ των καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας (ΝΙΑΤΜΙ) του 9μήνου, με το τρίτο τρίμηνο να βγαίνει μόλις και μετά βίας θετικό κατά 0,1 εκατ. ευρώ (!?).

  Ο όμιλος έχει από τα πλέον ισχυρά περιθώρια EBITDA, στο 29,2%, κατεβάζοντας από τον κύκλο εργασιών του 9μήνου των 301,7 εκατ. ευρώ τα 88 εκατ. ευρώ  στο EBITDA, αλλά κάπου στην πορεία χάνονται τα ίχνη της κερδοφορίας.

  Διαγραμματικά τώρα, η μετοχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς για πρώτη φορά μετά από τις αρχές του 2021 έχει περάσει ξανά κάτω από τα Keltner Channel, αφήνοντας έκθετη τη μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να επανέλθει η τιμή της μετοχής πάνω από τα 0,565 ευρώ, δίχως φυσικά να υποτροπιάσει εκ νέου καθοδικά.

  Εάν δεν εκπληρωθεί το εν λόγω δεδομένο, τότε η μετοχή είναι πολύ πιθανό να έχει ανοίξει την πύλη για να κατέλθει ως την πολύ σκληρή στήριξη των 0,44 ευρώ.

  INTRALOT 01122022

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ