Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 00:05

  Ο μετοχικός "Φοίνιξ"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Υπάρχει ένας όμιλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που φαίνεται -σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά του αποτελέσματα και το σχεδιαζόμενο business plan- να έχει στην κυριολεξία ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Μάλιστα είναι τέτοια η αναγέννησή του που δείχνει πλέον να είναι πολλά υποσχόμενος ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη των μελλοντικών προσδοκιών και στην τιμή της μετοχής που πρέπει να έχει στο ταμπλό. 

  Μιλάμε για τον όμιλο των Ευρωσυμβούλων (ΕΣΥΜΒ), όπου τα τελευταία χρόνια μπορεί να πέρασε μέσα από σαράντα κύματα αλλά ως άλλος "Φοίνιξ” κατάφερε μέσα από τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών και της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να γυρίσει σε θετική την καθαρή του θέση, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα εντυπωσιακά θετικό κεφάλαιο κίνησης με το κυκλοφορούν ενεργητικό του να υπερβαίνει σχεδόν κατά 2 φορές τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του. 

  Τα αποτελέσματα τώρα του πρώτου εξαμήνου του 2022 επιβεβαίωσαν τη σταθερότητα του ομίλου εμφανίζοντας μια καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 417 χιλ. ευρώ παρά το αυξημένο κόστος (λόγω της πανδημίας στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι η πλειοψηφία των υπαλλήλων εργαζόταν από το σπίτι ή ήταν σε τυπική αναστολή ενώ δεν γινόντουσαν και ταξίδια) και τη μη ύπαρξη της αναπροσαρμογής προς τα άνω της αξίας της ακίνητης περιουσίας του (+ 216 χιλ. ευρώ). Προσοχή όμως γιατί το σταθεροποιητικό πρώτο εξάμηνο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που έρχεται στο εκρηκτικό δεύτερο εξάμηνο. 

  Τι έχουμε να περιμένουμε από τα αποτελέσματα και τις κινήσεις του ομίλου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022;

  Πρώτον, ότι στο παρόν ανακοινωθέν οικονομικό εξάμηνο δεν έχει καν πέσει το νέο μεγάλο έργο της τεχνικής υποστήριξης της Δράσης του "Εξοικονομώ 2021". Με την είσοδο λοιπόν μέρους του νέου έργου και την ενσωμάτωση και των υπόλοιπων έργων που τρέχουν παράλληλα στο δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται ο τζίρος του ομίλου να υπερδιπλασιαστεί από τα 2,58 εκατ. ευρώ στα 5,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία να εκτοξευτεί άνω των 1,2 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος δηλαδή έχει αυτή τη στιγμή μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ και θα βγάζει για "αρχή" 1,2 εκατ. καθαρά κέρδη την ίδια ώρα που άλλες εισηγμένες εταιρείες έχουν υπερπολλαπλάσια κεφαλαιοποίηση με την ίδια ακριβώς κερδοφορία. 

  Δεύτερον, η "αρχή" που ανέφερα έγκειται στο γεγονός του ανεκτέλεστου των έργων το οποίο φτάνει στο τέλος του Ιουνίου στα 7,5 εκατ. ευρώ και από ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις της διοίκησης ετοιμάζονται υπογραφές συμβάσεων για επιπλέον 4 εκατ. ευρώ. Σύνολο δηλαδή 11,5 εκατ. ευρώ. Και το ποσό αυτό είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο μιας που από κάτω υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος της διετίας 2023 – 2024. 

  Τρίτον, είναι το προς πώληση ακίνητο της εταιρείας που θεωρείται πλέον "φιλέτο" μιας που βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγαλύτερο Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, στο Thess INTEC. Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι το Thess INTEC αναμένεται στα επόμενα χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, δημιουργώντας σταδιακά 7.000 θέσεις εργασίας. Σε όλη αυτή την περιοχή έχει προκληθεί μια σημαντική αναβάθμιση στα εταιρικά ακίνητα μιας που η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει και μετατρέπεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης ως μια άλλη τεχνολογική "Silicon Valley” με τα αμερικανικά κεφάλαια εταιρικών κολοσσών να δημιουργούν ένα απίστευτο επενδυτικό κλίμα. Πώς να μην πέφτουν λοιπόν βροχή οι προτάσεις αγοράς του ακινήτου της εισηγμένης με τις τιμές να είναι ακόμα και σε δολάρια και πολύ υψηλότερες από την εκτίμηση των 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα μια από αυτές είναι τόσο δελεαστική που είναι πολύ πιθανό να αναγκάσει τον όμιλο να πουλήσει όλο το ακίνητο και να μεταφέρει σε άλλο σημείο της συμπρωτεύουσας την έδρα του. Η πώληση λοιπόν του ακινήτου όχι μόνο θα μηδενίσει τον δανεισμό του ομίλου αλλά θα του αφήσει και ένα σημαντικό Net Cash στο ταμείο του. 

  Τέταρτον και ίσως και το πλέον σημαντικό, είναι το γεγονός ότι ο όμιλος έχοντας στη διάθεσή του τις κατάλληλες γραμμές χρηματοδότησης βρίσκεται σε συζητήσεις με μια αρκετά εύρωστη εταιρεία παροχής εξειδικευμένων λύσεων λειτουργικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η εν λόγω εταιρεία είναι ικανή να υπερδιπλασιάσει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου με ό,τι αυτό φυσικά θα σημάνει για την κεφαλαιοποίηση των Ευρωσυμβούλων στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ίσως για αυτό για κάποιους σοβαρούς επενδυτές δεν έχει σημασία η τιμή της μετοχής αν είναι στα 0,60 ή στα 0,70 ευρώ από τη στιγμή που έχουν βάλει ως στόχο να δούνε όλο το έργο που θα φέρει την τιμή της μετοχής πολύ πιο πάνω από το 1 ευρώ. 

  Διαγραμματικά η αποτύπωση των τεχνικών Volume δεικτών Periodic Volume Profile και Visible Range Volume Profile στο εβδομαδιαίο chart τιμών της μετοχής δείχνει, τι άλλο, από το χαρακτηριστικό "μάζεμα" που έχει πραγματοποιηθεί και πραγματοποιείται μέσα στο εύρος των 0,57 με 0,62 ευρώ. Ο στόχος της απόκτησης των εν λόγω κομματιών δεν είναι το κοντινό όριο των 0,70 ευρώ ή ακόμα και της αντίστασης των 0,82 ευρώ, που έρχεται από το καλοκαίρι του 2016 αλλά κάτι πολύ πιο μεγαλύτερο που όντως έχει να κάνει με την τιμή του 1 ευρώ. Κατά τα άλλα η μετοχή παρά το πτωτικά "άγριο" κλίμα έχει διασπάσει ανοδικά τη μεγάλη χρονική συσσώρευση που έχει πραγματοποιηθεί από τις αρχές του Απρίλη του 2021 και συντηρείται πάνω από εκεί ετοιμάζοντας την επόμενη μεσομακροπρόθεσμη ανοδική επίθεση. 

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ