Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Σεπ-2022 00:05

  Η πολλά υποσχόμενη Intrakat και οι νέοι ισχυροί μέτοχοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  "Περίεργα" πράγματα συμβαίνουν στη μετοχή της Intrakat (INKAT), όπου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχασε τη βάση των 2 ευρώ μπαίνοντας έτσι μέσα στο πολύ ενδιαφέρον από  αγοραστικής απόψεως επίπεδο των 1,96 με 1,80 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο που εμπεριέχει και τα 1,90 ευρώ όπου ο όμιλος πραγματοποίησε και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  ύψους 51,35 εκατ. ευρώ.

  Μετά και το χθεσινό κλείσιμο στα 1,95 ευρώ η Intrakat κοστολογείται πλέον στο ταμπλό στα 146 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που μάζεψε από την ΑΜΚ  51,35 εκατ. ευρώ ενώ μετά και τη τελευταία  σύμβαση με το ΔΕΔΔΗΕ ύψους 154,76 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο  έργων ξεπερνάει τα 1,2 δισ. ευρώ.

  Παράλληλα έχει προς υπογραφή σημαντικά έργα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ έχει προεπιλεγεί και θα υποβάλλει οικονομική προσφορά για έργα ΣΔΙΤ τα οποία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 840 εκατ. ευρώ.

  Η αιχμή του δόρατος παραμένει  η δυναμική κίνηση που έχει πραγματοποιήσει στην αγορά των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο έργων (1,6 GW ήταν στη λήξη της χρήσης του 2021) που κοστολογείται βάση και των τελευταίων κινήσεων στην ενεργειακή σκακιέρα όσο και η συνολική της κεφαλαιοποίηση.

  Επιπρόσθετα η Intrakat πρωτοπορεί και στον τομέα του storage, όπου έχει λάβει βεβαιώσεις παραγωγής για 6 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης (Storage), συνολικής ισχύος 496,6ΜW, διάρκειας 35 ετών και εκτιμωμένη έναρξη κατασκευής το 2023.

  Στον τομέα του Real Estate λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το 5άστερο ξενοδοχείο "Xenodocheio Milos” στην Αθήνα, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η επένδυση σε 9-όροφο κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, επί της Ιπποκράτους συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. το οποίο θα πιστοποιηθεί με το πρότυπο LEED.

  Αυτά με το κομμάτι των εταιρικών δραστηριοτήτων όπου όλα δουλεύουν ρολόι παρά την αλλαγή φρουράς.

  Στο μετοχικό όμως κομμάτι υπάρχει μια παραδοξότητα που αναμένεται λίαν συντόμως να διορθωθεί.  Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο κλείσιμο της τιμής της μετοχής στα 1,95 οι νέοι ισχυροί μέτοχοι κύριοι Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκης, Γκότσης και Αγγέλου που εξαγόρασαν τον όμιλο αποκτώντας κάτι λιγότερο από το  60% με τιμή αγοράς τα  2,95 ευρώ χάνουν αυτή τη στιγμή από κάθε μετοχή 1 ευρώ ή ένα -34% περίπου. Το δε ποσό των απωλειών ξεπερνάει τα 43 εκατ. ευρώ.

   Είναι αρκετά πρόωρο και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως σοβαρό λόγο μιας που η Intrakat είναι από τις πλέον υποσχόμενες εταιρείες στο χώρο των κατασκευών και των ΑΠΕ να θέλουν οι νέοι μέτοχοι να πυροβολήσουν το πόδι τους χάνοντας λεφτά από την επένδυσή τους.

  Οι δε βλέψεις του νέου Διευθύνων Σύμβουλου κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, όπου φαίνεται να έχει μπει με έντονη αναπτυξιακή διάθεση  στις εξελίξεις και τα πλάνα του ομίλου, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες θέτοντας μάλιστα ως στόχο η Intrakat να αναρριχηθεί  στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών.

  Αν μάλιστα μέσα στις βλέψεις της διοίκησης τοποθετήσουμε και το νέο οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. ευρώ, με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ, όπου σηματοδοτεί παρά τις βραχυχρόνιες αντιξοότητες  μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας και  πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος της μετοχής  ανεβαίνει αρκετά υψηλότερα και μέσα στο εύρος των 3,50 με 4 ευρώ.  

  Άρα μάλλον η συμπεριφορά της μετοχής δείχνει ότι κάποιοι βιάζονται και λόγω έντονης ψυχολογικής φόρτισης από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας να πουλήσουν τη μετοχή δίχως να περιμένουν να δουν τις δυνάμεις και τις προοπτικές  του νέου αρκετά σοβαρού μετοχικού επενδυτικού σχήματος  και της διοίκησης.

  Επίσης σε μια πιθανή νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μπορεί να δρομολογηθεί σε βάθος χρόνου μιας που η εταιρεία καλύπτει ήδη τη κεφαλαιακή της δομή για το επενδυτικό της πλάνο μέσω των  51,35 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ και των 120 εκατ. ευρώ από τις διοργανώτριες τράπεζες της  Εθνικής και της Πειραιώς οι νέοι μέτοχοι  πολύ δύσκολα θα δεχόντουσαν να γίνει  σε τιμή χαμηλότερη από το αντίτιμο της εξαγοράς των 2,95 ευρώ ανά μετοχή.

  Στο μεταξύ, επειδή τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά των ΑΠΕ αλλά και των κατασκευών "βράζει" από deals με τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, MOTOR OIL κ.α.) να επιδιώκουν να αποκτήσουν άμεσα projects υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να βρεθεί στην πορεία ένας τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής που θα αποζημιώσει για τα καλά τους νέους μετόχους. Που σημαίνει τιμή άνω των 2,95 ευρώ. Άλλωστε έχει ξαναγίνει πρόσφατα.  

  Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει βρεθεί στο κατώφλι της ισχυρής ζώνης στήριξης των 1,96 με 1,80 ευρώ όπου στις τελευταίες 380 μέρες έχουν αποτυπωθεί 3 τοπικοί πυθμένες φέρνοντας στη συνέχεια έντονη ανοδική ανάταση. Το αρχικό πάντως σημείο κλειδί σε μια επερχόμενη ανοδική κίνηση είναι τα 2,2750 ευρώ όπου είναι και το VWAP των μέχρι τώρα συναλλαγών της Intrakat  από τις αρχές του έτους.

  φσδωδ

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ