Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουλ-2022 00:05

  Η Τέχνη του Πολέμου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Το "The Art of War” παραμένει ένα από τα πιο διάσημα στρατιωτικά κείμενα στον κόσμο, 2.500 χρόνια μετά τη δημοσίευσή του από τον αρχαίο φιλόσοφο και στρατηγό Sun Tzu περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.  Το βιβλίο περιέχει μια λεπτομερή εξήγηση και ανάλυση του κινεζικού στρατού του 5ου αιώνα, από τα όπλα και τη στρατηγική μέχρι την τάξη και την πειθαρχία.  Θεωρούμενος ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς τακτικούς και αναλυτές της ιστορίας, οι διδασκαλίες και οι στρατηγικές του αποτέλεσαν τη βάση της προηγμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης για τις επόμενες χιλιετίες. 

  Εξηγεί επίσης  τις αρχές για τις προσωπικές συγκρούσεις και την επιτυχία στις μάχες της ζωής.

  Χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους σημερινούς γκουρού των αγορών και των  επιχειρήσεων όπως επίσης και από τους διακεκριμένους αθλητικούς προπονητές ως καθοδήγηση για την αντιμετώπιση όλων των ειδών συγκρούσεων.

  Προσπάθησα να κάνω μια μικρή προσαρμογή πάνω στα επενδυτικά πρότυπα. Ο καθένας φυσικά μπορεί να κάνει ένα διαφορετικό συνειρμό πάνω στις αρχές του  στρατηγού  Sun Tzu. 

  "Αν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών. Εάν γνωρίζετε τον εαυτό σας αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη που θα κερδίσετε θα υποστείτε και μια ήττα. Αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εχθρό ούτε τον εαυτό σου, θα υποκύψεις σε κάθε μάχη". 

  Εάν γνωρίζετε την αγορά και γνωρίζετε τον εαυτό σας, δεν χρειάζεται να φοβάστε το αποτέλεσμα εκατό συναλλαγών.

  Εάν γνωρίζετε τον εαυτό σας αλλά όχι την αγορά, για κάθε κερδοφόρο συναλλαγή θα έχετε επίσης και μια απώλεια.

  Εάν δεν γνωρίζετε ούτε την αγορά ούτε τον εαυτό σας, θα υποκύψετε χάνοντας  σε κάθε επενδυτική κίνηση.

  "Αφήστε τα σχέδιά σας να είναι σκοτεινά και αδιαπέραστα σαν τη νύχτα, και όταν κινείστε, πέστε σαν κεραυνός εν αιθρία". 

  Μην μιλάτε για τις θέσεις σας και μην προσπαθείτε να κάνετε προβλέψεις έχοντας  ισχυρές και κάθετες απόψεις, απλώς εκτελέστε ακαριαία τη στρατηγική σας με εστίαση και μεγάλη πειθαρχία.

  "Η υπέρτατη αριστεία συνίσταται στο σπάσιμο της αντίστασης του εχθρού χωρίς μάχη".

  Μην πολεμάτε τις κύριες τάσεις που λαμβάνουν χώρα στις αγορές αλλά μόνο  εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή που θα τμήσει κάποιο σοβαρό επίπεδο τιμών για να χαράξει μια νέα πορεία και ένα νέο εύρος διακύμανσης.

  "Μέσα στο χάος, υπάρχει και ευκαιρία" 

  Οι ακραίες κινήσεις και η αστάθεια των αγορών μπορούν να δημιουργήσουν μερικές από τις καλύτερες ευκαιρίες κερδοφόρων συναλλαγών.

  "Οι νικητές πολεμιστές κερδίζουν πρώτα και μετά πηγαίνουν στον πόλεμο, ενώ οι νικημένοι πολεμιστές πηγαίνουν πρώτα στον πόλεμο και μετά επιδιώκουν να νικήσουν" 

  Οι κερδοφόροι επενδυτές κερδίζουν κάνοντας πρώτα backtesting, κάνοντας εκτενείς μελέτες θεμελιωδών στοιχείων και ιστορικών διαγραμμάτων, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα συναλλαγών με θετικό μοντέλο προσδοκίας και μετά αρχίζουν να διαπραγματεύονται με πραγματικά χρήματα. Οι ασύμφοροι επενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν και να πωλούν με βάση τυχαίες συνθήκες  και απόψεις  ελπίζοντας  να βγάλουν γρήγορα χρήματα και να γίνουν πλούσιοι.

  "Δουλέψτε τους ανθρώπους με αυτό που περιμένουν και επιβεβαιώνει τις προβολές τους στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Τοποθετήστε τους σε προβλέψιμα μοτίβα ανταπόκρισης, απασχολώντας το μυαλό τους ενώ περιμένετε την εξαιρετική στιγμή αντεπίθεσης  σε  αυτό που δεν μπορούν να προβλέψουν".

  Βρείτε επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη δράση των τιμών των αγορών που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να εκτελέσετε κερδοφόρα σήματα επενδυτικών κινήσεων.

  "Οι ευκαιρίες όσο τις εκμεταλλεύεστε θα  πολλαπλασιάζονται ".

  Μη μένετε μόνο σε μια αγορά αλλά δημιουργήστε μια λίστα αξιών πέρα από αυτό που παρακολουθείτε. Έτσι μεγαλώνοντας τον επενδυτικό ορίζοντα έχετε  περισσότερες ευκαιρίες για πιθανές νέες κερδοφόρες συναλλαγές.

  "Υπάρχουν τέσσερα  βασικά στοιχεία για τη νίκη:

  Θα κερδίσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε όχι.
  Θα κερδίσει αυτός που ξέρει να χειρίζεται και ανώτερες και κατώτερες δυνάμεις.
  Θα νικήσει αυτός του οποίου ο στρατός εμψυχώνεται από το ίδιο πνεύμα σε όλες τις τάξεις του.
  Θα νικήσει αυτός που προετοιμασμένος περιμένει να πιάσει  τον εχθρό απροετοίμαστο” 

  Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία για επικερδείς συναλλαγές:

  Υπάρχει ο καιρός για να κάνετε συναλλαγές και ο καιρός που θα πρέπει να τραβηχτείτε από το ταμπλό και τις αγορές λόγω σύγχυσης και υπερβολικού θορύβου. 

  Ένας επενδυτής θα  πρέπει να ξέρει πώς να συναλλάσσεται σε διαφορετικούς τύπους αγορών, ανοδικές, καθοδικές, πλάγιες και ασταθείς.

  Ένας επενδυτής δεν πρέπει να αφήνει τα συναισθήματά του να τον παρακινούν χάνοντας  την πειθαρχία του από μια βραχυχρόνια ευφορία μετά από συνεχόμενες  νίκες ή από τη κατάθλιψη μετά από ήττες.

  Η πρωταρχική δουλειά ενός ενεργού επενδυτή  είναι να έχει ένα βασικό στρατηγικό πλάνο δράσης όπου με  υπομονή θα περιμένει τα σήματά του αρνούμενος να  κυνηγάει τη καθημερινή  δράση των τιμών. 

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ