Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουλ-2022 00:05

  Πόσο "επαγγελματίας" επενδυτής είσαι;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Αν θέλετε να πιστεύετε ότι ανήκετε στην ελίτ των "επαγγελματιών" επενδυτών τότε θα πρέπει σίγουρα να πληροίτε αυτές τις 8 πολύ απλές εντολές. 

  Θα κάνω αντίστροφη μέτρηση ξεκινώντας από το... 

  8. Διατηρήστε όσο μπορείτε τις επενδυτικές σας τακτικές απλές

  Όλοι οι μεγάλοι επενδυτές που έχω γνωρίσει έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό στο σύστημά τους: Το κρατούν απλό. Θυμάμαι τι είπε ο Bruce Lee σε μιά από τις λίγες συνεντεύξεις του: "Δεν φοβάμαι τον άνθρωπο που έχει εξασκήσει 10.000 διαφορετικά χτυπήματα από μία φορά, αλλά φοβάμαι τον άνθρωπο που έχει εξασκήσει ένα συγκεκριμένο χτύπημα 10.000 φορές.”

  Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές απλές στρατηγικές και τακτικές επένδυσης συν τη δυνατότητα διαχείρισης του κινδύνου για να μπορείτε να κάνετε μια καλή κερδοφόρα συναλλαγή.

  Οι περισσότεροι μεγάλοι επαγγελματίες επενδυτές διατηρούν πολύ μικρή την εργαλειοθήκη τους.

  Τις περισσότερες φορές κοιτάζουν:
  -Κινητούς μέσους όρους απλούς και Exponential 8, 21, 50 και 200 ημερών
  -Τάσεις, κανάλια και μοτίβα γραφημάτων
  -Μετοχές και κλάδοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και σχετική ισχύ
  - Έναν ή δύο ταλαντωτές 
  - Δύο ή τέσσερις το πολύ οθόνες 
  - Ένα διαδικτυακό "δωμάτιο” που μοιράζονται ιδέες με άλλους επενδυτές του "είδους" τους.

  Αυτά είναι τα μόνα που χρειάζονται για να βγάλουν χρήματα. Εστιάζοντας σε λιγότερα πράγματα παρά σε περισσότερα, έχεις και περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να βρεις και να εκτελέσεις το θήραμά σου. 

  Μιλώντας για εστίαση πάμε στο...
   
  7.    Εστιάστε στις τάσεις της μεγάλης εικόνας

  Υπάρχει ένα ρητό στις συναλλαγές: "Το πτωτικό επιχείρημα ακούγεται πάντα πιο εύκολο και καλύτερο στα αυτιά μας". Πολλοί πούλησαν εξαιτίας πολυδιαφημισμένων αρνητικών νέων και μετά παρακολούθησαν την αγορά να εκτοξεύεται στα ύψη. Ακόμη και η πανδημία του Covid-19 μετατράπηκε γρήγορα σε μια τεράστια ευκαιρία αγοράς. Τώρα με τις πληθωριστικές πιέσεις, τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων και το φάντασμα της ύφεσης έχουν ήδη πέσει οι αγορές σε ένα ποσοστό άνω του 27%, ωθώντας και τον τελευταίο επενδυτή να ξεφορτωθεί το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του πριν έρθουν τα χειρότερα. Πόσο χειρότερα... δεν ξέρω. 

  Έχω σημαντική εμμονή με τις τάσεις της μεγάλης εικόνας. Ο κύριος κανόνας είναι πολύ απλός: όταν ο βασικός δείκτης μιας αγοράς κινείται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 8 και 21 ημερών, τότε παίρνω θέση σε πολλαπλές μετοχικές αξίες που παρουσιάζουν σχετική ισχύ. 

  Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα στο να θέλεις να έχεις ΕΣΥ δίκιο για την οικονομία, την πολιτική ή οτιδήποτε άλλο. Όμως, κακά τα ψέματα, το ταμπλό είναι αυτό που μας πληρώνει.

  Εάν ο βασικός δείκτης του κάθε χρηματιστήριου που παρακολουθούμε τροφοδοτείται ανοδικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 8 και 21 ημερών, τα άσχημα νέα απλά δεν έχουν σημασία.

  6.    Μάθετε να χάνετε λίγο 

  Πολλοί επενδυτές είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνεπείς στο να κερδίζουν μικρά ποσά... αλλά όταν θα έρθει η ώρα θα βρουν έναν τρόπο να τα επιστρέψουν όλα. Θα χάσουν το κέρδος ενός μήνα ή και παραπάνω μέσα σε 15 λεπτά. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο συχνά φαίνεται κάτι τέτοιο στο "P&L” ενός επενδυτή.

  πιν

  Ομαλή ιστιοπλοΐα... και μετά πάρτο πάνω στα βράχια.

  5.    Αντιμετωπίστε την κάθε μέρα σαν μια νέα μέρα

  Κέρδισες 1.000 ευρώ χθες; ή μήπως έχασες 5.000 ευρώ; Είτε έτσι είτε αλλιώς, αφήστε τη χαρά (ή τη θλίψη) στην άκρη. Εστιάστε σε αυτό που έχετε μπροστά σας τώρα. Δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που έγινε χθες. Αλίμονο...

  Υπάρχει ένα πολύ απλό παράδειγμα. Πείτε ότι μόλις είχατε την καλύτερη ημέρα συναλλαγών της ζωής σας. Ας το ονομάσουμε 20.000 ευρώ. Το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να υποθέσετε ότι "Έχω βγάλει αρκετά χρήματα αυτόν τον μήνα, οπότε θα σταματήσω για λίγο". Η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορούσατε να χάσετε ευκαιρίες που θα μπορούσαν να σας δώσουν 40.000 ευρώ ή ακόμα και 100.000 ευρώ. Λέμε τώρα... 

  Από την άλλη πλευρά, ας υποθέσουμε ότι έχασες 20.000 ευρώ. Σίγουρα θα θέλετε την επόμενη μέρα να εκδικηθείτε και να τα πάρετε αμέσως πίσω τα χρήματα που χάσατε. Αυτό φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ενεργείτε από συναίσθημα, κάτι που οδηγεί σε σίγουρη καταστροφή.

  Δυστυχώς φίλοι μου το παρελθόν –είτε ήταν καλό είτε κακό– έχει φύγει και δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Εστιάστε λοιπόν σε αυτό που μπορεί να σας βγάλει χρήματα αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το τι συνέβη χθες.
   
  4.    Αναπτύξτε μια καθημερινή ρουτίνα

  Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν εμφανίζονται ρωτώντας τον εαυτό τους "τι να κάνω τώρα;" Κάντε το πιο απλό, φτιάξετε μια λίστα ελέγχου με 10 πράγματα που πρόκειται να κάνετε όταν ενεργοποιήσετε την πλατφόρμα σας το πρωί. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι κάτι που ήδη κάνετε αλλά πρέπει να το συστηματοποιήσετε, ώστε να περνάτε από τη μια εργασία στην άλλη χωρίς να ξεφύγετε κοιτώντας άσχετες ειδήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάτι άλλο που δεν κολλάει στην αναζήτηση κέρδους. 

  Θα μπορούσε να είναι έλεγχος οικονομικών ειδήσεων, σάρωση διαγραμμάτων, προεπισκόπηση των επενδυτικών κινήσεων κτλ.  Απλώς έχετε μια ρουτίνα και επιμείνετε σε αυτήν.

  Δεν διαχειρίζεσαι απλώς τον χρόνο σου. Διαχειρίζεσαι την ενέργειά σου. Και αφαιρώντας τους περισπασμούς, μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας σε αυτό που έχει σημασία το κέρδος.

  3.    Μάθετε τι μπορείτε να χειριστείτε

  Πολλοί επενδυτές μπαίνουν όπου να' ναι και προσπαθούν να αντιγράψουν τις συναλλαγές κάποιων άλλων. Πιστέψτε με ΔΕΝ μπορείτε. Δεν είστε σε θέση να χειριστείτε τα ίδια είδη μετοχών ή δεικτών ή εμπορευμάτων ή crypto που παίζει κάποιος άλλος και ούτε φυσικά μπορείτε να χειριστείτε κάποιες από τις στρατηγικές του.

  Βέβαια όταν από τύχη ή από πολύ ισχυρή τάση στις αγορές βγάζετε χρήματα τότε μπορείτε να διαχειριστείτε τα πάντα. Όταν μια μετοχή πηγαίνει στο φεγγάρι, ο καθένας μπορεί να το διαχειριστεί. Γιατί όταν βγάζεις 500 ή 1.000 ευρώ κάθε μέρα, δεν νιώθεις άγχος. Νιώθεις ευφορία. Μετά την κορυφή; Οχι και τόσο πολύ. 

  Το πώς αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές σας δείχνει τι μπορείτε να χειριστείτε. Ανατρέξτε λοιπόν στις στιγμές που χάσατε χρήματα. Θα πρέπει να έχετε μια ιδέα για το εάν παίρνετε το σωστό ποσό κινδύνου.
   
  2.    Μην ζείτε μόνο από τα κέρδη σας

  Αν μόλις περάσατε την καλύτερη επενδυτική χρονιά σας, έχω μερικά πολύ άσχημα νέα για εσάς. Κινδυνεύετε να έχετε αμέσως μετά τη χειρότερη χρονιά σας. 

  ΑΣΕ με να εξηγήσω… Πολλοί επενδυτές έχουν ένα πολύ καλό έτος και αρχίζουν να ξοδεύουν. Αγοράζουν ένα νέο αυτοκίνητο ή σπίτι, αρχίζουν να πηγαίνουν ακριβά ταξιδάκια κτλ κτλ. Έχουν εύκολα διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τα μηνιαία έξοδά τους. Και μετά από μερικές κακές μέρες, σκέφτονται... "Πρέπει οπωσδήποτε να βγάλω 5.000 ευρώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας γιατί έχω καθυστερήσει στις πληρωμές στεγαστικών δανείων και αυτοκινήτου". Αυτό ήταν... Η προσέγγιση της αγοράς με ήρεμο και ορθολογικό τρόπο πάει περίπατο.

  Ποτέ μην ζείτε με τα επενδυτικά κέρδη που μπορεί να μην είναι βιώσιμα. Οι επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές είναι αρκετά δύσκολες. Μην αφήνετε την επιτυχία σας να μετατραπεί σε πίεση που θα σας παρασύρει κάτω.
   
  1.    Μην το πας μόνος σου

  Πάρα πολλοί επενδυτές βλέπουν τις αγορές ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και χώνουν τις όποιες γνώσεις τους βαθιά μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο, φοβούμενοι να μοιραστούν το οτιδήποτε. Προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι όσο περισσότερα δίνεις, τόσο περισσότερα παίρνεις. Και δεν μιλώ μόνο για ιδέες και στρατηγικές. Μιλάω για μια αίσθηση κοινότητας. Επιπλέον, σε ένα ομαδικό περιβάλλον, μπορείτε να λάβετε σχόλια για το τι μπορεί να κάνετε σωστά ή λάθος.

  Όσοι έχουν παίξει ομαδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως κάνω εγώ (όποτε μπορώ με το μικρό μου γιό) ξέρουν πολύ καλά ότι το σύνολο "ματιών” μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρύπες στο παιχνίδι και να σας μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο.

  Μην είσαι λοιπόν μοναχικός λύκος. 

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ