Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 00:05

  Έσκασε η "φούσκα" των αγορών;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία με κεντρικό θέμα τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμησή του. Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη της αμερικανικής οικονομίας; Θα επέλθει ύφεση, στασιμοπληθωρισμός ή απλώς επιβράδυνση της οικονομίας; Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση του επενδυτή;

  Στο απαισιόδοξο σενάριο, φαίνεται να αναβιώνει ο "μπαμπούλας" του στασιμοπληθωρισμού. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία, δημιουργώντας, έτσι, έναν φαύλο κύκλο ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η χαμηλή ανάπτυξη να βυθίσει τις αγορές σε ποσοστά άνω του 40%, αλλά η παραμονή σε χαμηλά επίπεδα είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο.

  Στο μετρίως απαισιόδοξο σενάριο, η σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών περιορίζει την κατανάλωση πέραν του αναμενομένου και ωθεί την οικονομία σε ύφεση. Παρά το γεγονός ότι έχει καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η οικονομία έχει πέσει σε ύφεση, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να σκέφτονται εκ νέου τη μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές σε αυτό το σενάριο είναι προφανές ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω, με την πτώση σε ανάλογες περιπτώσεις ιστορικά να αγγίζει το 40%, αλλά θα ανακάμψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

  Στο αισιόδοξο σενάριο, οι κεντρικές τράπεζες καταφέρνουν να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο γρηγορότερα από ό,τι αναμένει η αγορά, αυξάνοντας τα επιτόκια σε μικρότερο βαθμό από τον ήδη αναμενόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί, αλλά η οικονομία δεν πέφτει σε ύφεση. Έτσι, οι αγορές ανακάμπτουν, έστω και αν βρεθούν χαμηλότερα (βρέθηκε στο -20% περίπου ο S&P 500) από τα τρέχοντα επίπεδα, αφού θα είναι κάτι προσωρινό.

  Η ιστορία έχει δείξει ότι η πτωτική πορεία των αγορών δεν είναι μια ευθεία κάθετη γραμμή. Έτσι, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές, αλλά και οι παγίδες ακόμα περισσότερες. Κατά την περίοδο της υποχώρησης οι ανοδικές αντιδράσεις που σημειώνονται είναι έντονες, με αποδόσεις που ξεκινούν από μονοψήφιο ποσοστό και μπορεί να εκτοξευθούν άνω του 20%! (πόσο θα είναι η τρέχουσα αντίδραση; Άγνωστο). Ωστόσο, όταν ο χρονισμός της αγοράς γίνει τη λανθασμένη στιγμή χωρίς το απαιτούμενο κόψιμο των ζημιών, μπορεί να οδηγήσει σε πανωλεθρία, αφού τα τοπικά υψηλά που σημειώνονται μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες άνω του 20%!

  Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις αποτιμήσεις, έχουμε τα πρώτα θετικά νέα. Την Τετάρτη 18 Μαΐου η τιμή κλεισίματος για τον S&P 500 ήταν 3.924 μονάδες, νούμερο το οποίο είχε να δει ο δείκτης από τον Μάρτιο του 2021. Με βάση αυτό το κλείσιμο, το προσδοκώμενο P/E (12 μηνών) έκλεισε στο 16,5, κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών (18,6 φορές) και κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών (16,9 φορές). Από την άλλη πλευρά, ήρθε να ισοφαρίσει τον μέσο όρο 20ετίας και 25ετίας (16,5 φορές), που συμπεριλαμβάνει και τις δύο κρίσεις, dot.com (2000) και κρίση ενυπόθηκων δανείων (2008-2009).

  Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περιόδους υφέσεων ή κρίσεων γενικότερα οι αποτιμήσεις υπερακοντίζονται σε τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου, αφού η ψυχολογία διευρύνει τις διακυμάνσεις. Στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων όσο και στο dot.com ο δείκτης S&P 500 είχε σημειώσει P/E περί τις 13 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη. Άρα ένα P/E της τάξεως του 13,2 με αμετάβλητα τα κέρδη δίνει 3.140 μονάδες για τον S&P 500. Είναι σαφές ότι, για να προέλθει μια τέτοια τιμή, θα πρέπει η αγορά να προεξοφλήσει στασιμοπληθωρισμό ή ύφεση.

  Να σημειώσουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου 2022 ο S&P 500 είχε κλείσει στο υψηλό όλων των εποχών, στις 4.796,56 μονάδες, με τον αντίστοιχο λόγο τιμή προς κέρδη (P/E) να διαμορφώνεται στο 21,4. Από τις 3 Ιανουαρίου η τιμή του S&P 500 μειώθηκε κατά 18%, ενώ οι εκτιμήσεις των κερδών για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν κατά 6,1%. Φυσικά, όπως γίνεται κατανοητό, επειδή μιλάμε για εκτιμήσεις στον λόγο P/E, στο επόμενο διάστημα, αν αλλάξει ο παρονομαστής προς τα κάτω, θα φέρει τη συρρίκνωση του δείκτη P/E χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή στον αριθμητή.

  Καταλήγοντας, είναι εντυπωσιακό ότι οι εκτιμήσεις των κερδών όχι μόνο για το 2022, αλλά και για το 2023, έχουν ενισχυθεί, πράγμα που σημαίνει ότι είτε οι αγορές προεξοφλούν κάτι άλλο είτε οι αναλυτές εταιρειών κάνουν λάθος εκτιμήσεις. Ναι, συνηθίζεται οι αναλυτές να κάνουν λάθος και όχι οι αγορές. Μένει να αποδειχθεί! Η άποψη του γράφοντα είναι ότι τα τρέχοντα επίπεδα έχουν ενσωματώσει τον περιορισμό της ανάπτυξης, ωστόσο τον τελικό λόγο τον έχει ο καταναλωτής, που αποτελεί και τον αστάθμητο παράγοντα των μελλοντικών εξελίξεων για το αν η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση ή όχι!

  Τέλος, η σωστή στρατηγική είναι αγοράζω μετοχές με χαμηλές αποτιμήσεις, ισχυρές ταμειακές ροές και υψηλά μερίσματα σε μια σταθερή βάση, αφού μακροπρόθεσμα οι μετοχές υπεραποδίδουν έναντι των εναλλακτικών μορφών επένδυσης. Επίσης ερευνώ για εταιρείες που μπορούν να καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων τους όπου ουσιαστικά η ζήτηση είναι ανελαστική και όχι σε εταιρείες όπου δεν μπορεί να γίνει αύξηση της τιμής του προϊόντος με ευκολία.
  Εκτιμώμενο P/E των επόμενων 12 μηνών για τον S&P 500.

  pin


   

  Μέσω... Μυτιληναίου εκτοξεύτηκαν οι εισροές από τους ξένους

  Οι αλλοδαποί επενδυτές βρέθηκαν στη θέση του καθαρού αγοραστή με 154 εκατ. ευρώ, έναντι εκροών 74 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, τις υψηλότερες από τον Μάιο του 2019 (MSCI). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισροές οφείλονται εν μέρει στα πακέτα του ομίλου Μυτιληναίος, που άγγιξαν τα 76,5 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, από τη Γερμανία προήλθαν 65 εκατ. ευρώ, 57 εκατ. ευρώ από τα νησιά Καϊμάν και 33 εκατ. ευρώ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη πλευρά, οι εκροές ήταν περιορισμένες, με τις κυριότερες να προέρχονται από την Ιρλανδία με 8,5 εκατ. ευρώ, τη Γαλλία με 4 εκατ. ευρώ και τα νησιά Mάρσαλ με 4 εκατ. ευρώ. 

  Έτσι, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Απρίλιο ανήλθε στο 63,5%, έναντι 63,07% στις 31 Μαρτίου 2022, καταγράφοντας αύξηση 43 μ.β. Μη συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 66,00% (65,49% τον Μάρτιο). Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 29/4/2022 υπολογίστηκε στα 60,6 δισ. ευρώ, έναντι 58,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι ανάπτυξη 4,3% έναντι 4,9% του ΓΔΤ.

  pin

   

  ΟΤΕ: Στο 50% το ποσοστό της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ

  Στις 13 Μαΐου 2022 η εταιρεία Deutsche Telekom γνωστοποίησε στον ΟΤΕ ότι την ίδια μέρα το ποσοστό της επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ ανήλθε σε 50,00%. Οι αγορές ιδίων μετοχών του ΟΤΕ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής της DT στον ΟΤΕ στο 50,00%, δεδομένου ότι τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τις ίδιες μετοχές, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, έχουν ανασταλεί. Έτσι, τα 220.567.676 δικαιώματα ψήφου της DT αποτελούν το 50% των συνολικών δικαιωμάτων του ΟΤΕ (441.109.999). Υπενθυμίζεται ότι είχαμε αναφέρει στο άρθρο με τίτλο "Στο 50% η υπεραπόδοση του ΟΤΕ έναντι του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη" πως το αργότερο μέχρι τον Μάιο η DT θα έχει προσεγγίσει το 50%!

  Ατζέντα (24/5/2022 - 29/5/2022)

  Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα οικονομικά αποτελέσματα των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ

  Σήμερα Τρίτη έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου η Epsilon Net, ενώ η CNL CAPITAL ΕΚΕΣ-ΔΟΕΕ αναμένεται να προβεί στην αποκοπή του δικαιώματος για τo μέρισμα χρήσης 2021. Την ίδια ημέρα οι Έλτον και Ελβαλχαλκόρ έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την Τετάρτη οι Eurobank και Quest Συμμετοχών αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα οι ΟΤΕ (πέρα από τα τακτικά θέματα υπάρχει και η ακύρωση 5.6217.282 ιδίων μετοχών), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 οι Alpha Bank (17.20), ΔΕΗ και Lamda Development, η Σαράντης έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2021, ενώ η Intercontinental ΑΕΕΕΑΠ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Απρίλιο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ την έρευνα για την οικοδομική δραστηριότητα για τον Φεβρουάριο. Την ίδια ημέρα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου η Εθνική Τράπεζα.

  ΑΕΠ σε Γερμανία και ΗΠΑ στο επίκεντρο

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI σε Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ για τον Μάιο, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώνονται οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη ανακοινώνεται στη Γερμανία η μεταβολή του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ενώ αργότερα το μεσημέρι είναι η σειρά της ανακοίνωσης των διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα μετά το κλείσιμο της Wall Street οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνει η Nvidia. Την Πέμπτη είναι η σειρά των ΗΠΑ να ανακοινώσουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ α’ τριμήνου, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώνονται οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Την ίδια ημέρα μετά το κλείσιμο της Wall Street οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνει η Salesforce (Dow Jones). Η αγορά της Ελβετίας θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω επίσημης αργίας. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης PCE deflator, που δείχνει ουσιαστικά την αύξηση που επήλθε στην προσωπική κατανάλωση (εναλλακτικός δείκτης πληθωρισμού), ενώ το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακοινώνει τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές προσδοκίες.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ