Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 23-Μαϊ-2022 00:28

    Ο πιο αδύναμος κρίκος

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Σε δύσκολα και ακανθώδη μονοπάτια φαίνεται να έχει μπει ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη που τον εκπροσωπεί να έχει κατέβει σε ένα επίπεδο τιμών που στατιστικώς προκαλεί έντονες καθοδικές κινήσεις. Ο Τραπεζικός Δείκτης, λοιπόν, κατακτώντας για ακόμα μία φορά το σκήπτρο του πιο αδύναμου κρίκου της αγοράς, έχει προσπεράσει κατηφορικά την περιοχή στήριξης των 560 με 550 μονάδων. Πλέον το μόνο σημείο που τον χωρίζει από τον γκρεμό είναι τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου στις 505 μονάδες. Κάτω από εκεί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει για τα καλά, προκαλώντας εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που δύναται να ανοίξουν τη διαγραμματική "καταπακτή" προς την περιοχή στήριξης των 470 με 450 μονάδων ή ένα πολύ άτακτο -17% από τις τωρινές τιμές των 540 μονάδων (το άρθρο γραφόταν το πρωί της Πέμπτης). Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το επίπεδο των 505 μονάδων να παραδοθεί στην πυρά, κάτι που μέχρι στιγμής δείχνει εκτός πλάνου.

    Προχωρώντας τώρα στις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, συλλαμβάνουμε τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ) να έχει τμήσει καθοδικά στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών τον Fibonacci Exponential κινητό μέσο των 34 εβδομάδων, που "έθρεφε" ανοδικά την τιμή της μετοχής από τον Νοέμβριο του 2020, οπότε και διέφυγε πάνω από τα 0,44 ευρώ. Η επιβεβαίωση στις επόμενες συνεδριάσεις της τμήσης του εν λόγω κινητού στα 0,910 ευρώ θα δώσει το έναυσμα για πιθανή αλλαγή της υπάρχουσας μεσοπρόθεσμης τάσης από ανοδική σε πτωτική, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς κεφαλαιοποίησης (3,206 δισ. ευρώ). Οι ισχυρές διαγραμματικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,837 και 0,77 ευρώ. Έντονη καταστρατήγηση της τελευταίας θα δώσει πολύ άσχημες τεχνικές λαβές για τιμές μέσα στην περιοχή των 0,65 με 0,62 ευρώ. Η μετοχή, που έχει υποστεί από τα υψηλά του 2022 απώλειες έως και -25,7%, μπορεί να δηλώσει έντονη μεταστροφή του πτωτικού σεναρίου μόνο με την ανοδική αρπαγή των 0,934 ευρώ.

    πιν


    Η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση, με 2,904 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) εντοπίζεται διαγραμματικά να απειλεί τη ζώνη στήριξης των 3,14 με 3,08 ευρώ, παρά το θετικό στοιχείο της εισαγωγής της στον MSCI Greece Standard. Εδώ, αν η τιμή της μετοχής περάσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών κάτω από τα 3,08 ευρώ, τότε θα βρεθεί πολύ γρήγορα πάνω στο επίπεδο των 2,85 με 2,72 ευρώ, διακυβεύοντας έτσι την καθοδική διάλυση του ανοδικού στροφέα "W", που δίνει τον ανοδικό τόνο από τις αρχές του 2021. Κάτω από εκεί, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη στήριξη έως τα 2,45 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το σημείο των 2,72 ευρώ είναι πολύ κρίσιμο για να καταληφθεί από τις ορδές των πωλητών. Το αρνητικό αυτό σενάριο μπορεί να σφυρίξει λήξη μόνο με την ανακατάληψη των 3,50 ευρώ. Η Εθνική, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει από τα υψηλά ένα -23,4%, διαθέτει ακόμα και τώρα τη καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση σε σχέση με τις άλλες τρεις.

    pin


    Κάτω από το 1 ευρώ, που αποτέλεσε την τιμή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον η μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ), ανοίγοντας έτσι διαγραμματικά μια πύλη που δεν έπρεπε να ανοιχτεί. Η εικόνα της στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών μόνο θετική δεν είναι, μιας που έχει χάσει κάτω από τα πόδια της το πάτωμα της ζώνης στήριξης των 1 με 0,95 ευρώ και πλέον ακροβατεί στο κενό, βλέποντας στο βάθος τα 0,72 ευρώ που είχε γράψει τον Γενάρη του 2021. Ως ενδιάμεσο σημείο εντοπίζονται τα 0,84 ευρώ, που μπορούν να προβάλουν μια βραχυχρόνια στήριξη. Οι απώλειες που έχει καταγράψει η τιμή της μετοχής από τα υψηλά του 2020 φτάνουν πλέον το -40%, ενώ, για, να μας αποδείξει ότι, εντάξει, μια μπόρα ήταν και πάει, θα πρέπει να περάσει με δύναμη πάνω από τα 1,05 ευρώ.

    πιν


    Κλείνω με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ), που παρουσιάζει και το χειρότερο διάγραμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες, μιας που αποτυπώνεται να έχει διαλύσει την τιμή της τελευταίας "αναγκαστικής" αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ και να έχει ανοίξει τον δρόμο για το άγνωστο. Το επίπεδο των 1,066 ευρώ που γράφει η μετοχή στο ταμπλό την ώρα που γραφόταν το άρθρο είναι απλώς ένα νέο ιστορικό χαμηλό που δεν αφήνει περιθώρια στην τεχνική ανάλυση από το να ορίσει ως επόμενη περιοχή πιθανής στήριξης το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Κάτω από εκεί θα πηγαίνουμε ανά 10 σεντς μέχρι που να σχηματιστεί ένας ισχυρός τοπικός πυθμένας με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Εδώ, για να μπορέσουμε να πούμε ότι οι αγοραστές αρχίζουν και γυρίζουν το πτωτικό momentum, θα πρέπει η μετοχή να περάσει όχι μόνο πάνω από τα 1,15 ευρώ, αλλά και πάνω από τα 1,25 ευρώ. Οι απώλειες από τα υψηλά του έτους φτάνουν το -38%, ενώ, αν το πάρουμε από την ανάποδη, για να μπορέσει ένας επενδυτής να δει ξανά τα υψηλά των 1,72 ευρώ, θα χρειαστεί η μετοχή να πραγματοποιήσει μια άνοδο της τάξης του +60%.

    pin


    * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

    ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ