Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαϊ-2022 00:08

  Coca-Cola HBC: Το καλό, το κακό και το "άσχημο" σενάριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 την Πέμπτη 12 Μαΐου, σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, παρά τη ρωσο-ουκρανική κρίση, η οποία επηρέασε μόλις το 1/3 του τριμήνου. Η έκπληξη ήρθε από τις αναπτυσσόμενες αγορές με ανάπτυξη 40,5%, έναντι 22,7% για τις αναδυόμενες αγορές, που ήταν ο πρωταγωνιστής όλων των τελευταίων τριμήνων. Η πλήρης ενσωμάτωση της εξαγοράς στην Αίγυπτο στα μέσα Ιανουαρίου αλλά και η χαμηλή συγκρινόμενη βάση του 2021 αποτέλεσαν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης κατά 31% στις πωλήσεις (reported) του ομίλου. 

  Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει αποσύρει τις εκτιμήσεις που είχε δώσει για το 2022 αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η The Coca-Cola Company ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου 2022, με την Coca-Cola HBC να ευθυγραμμίζεται με αυτή την απόφαση. Ωστόσο η Coca-Cola HBC διατηρεί την παρουσία της εκεί, εστιάζοντας σε τοπικές μάρκες. Η διοίκηση ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά της Ρωσίας, όπου βρίσκεται σε συζητήσεις με την The Coca-Cola Company.

  Η The Coca-Cola Company δημοσίευσε οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 στις 25 Απριλίου, ανακοινώνοντας αυξημένα καθαρά έσοδα κατά 16%, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή το α’ τρίμηνο ενισχύθηκαν 16%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 0,64 δολ./μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, που έκαναν λόγο για 0,58 δολ./μετοχή! Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2022, η The Coca-Cola Company ανακοίνωσε αύξηση 7%-8% στα καθαρά έσοδα, αμετάβλητες εκτιμήσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, η διοίκηση επιβεβαίωσε και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή 5%-6%, ίση με την ανακοίνωση του Φεβρουαρίου (πριν από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας), ήτοι 2,46 δολ./μετοχή, έναντι 2,32 δολ./μετοχή το 2021.

  Η αβεβαιότητα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο συνεχίζεται, με την παύση των εχθροπραξιών να μη φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο. Σαφώς και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι στην εξέλιξη ενός πολέμου, ωστόσο είναι χρήσιμο να εξετάσουμε μερικά σενάρια για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για την Coca-Cola HBC.

  Στο κακό σενάριο η Coca-Cola HBC θα διαγράψει όλη την επένδυση στη Ρωσία, που, με τα δεδομένα του 2021, ήταν περίπου το 20% των λειτουργικών κερδών της, και θα αποχωρήσει οριστικά και ολοκληρωτικά. Δυστυχώς για την Coca-Cola HBC, η εν λόγω αγορά ήταν από τις πολλά υποσχόμενες, με υψηλά περιθώρια κέρδους και ικανοποιητική ανάπτυξη κάθε χρόνο. Η εταιρεία στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσει νέες αγορές, καλύπτοντας σιγά-σιγά το χαμένο κομμάτι της Ρωσίας. Η ανάκαμψη της μετοχής αναμένεται αργή και ανάλογη με την πορεία των υπολοίπων αγορών αλλά και τις ενδεχόμενες νέες αγορές όπου θα στοχεύσει η εταιρεία.

  Στο άσχημο σενάριο η Coca-Cola HBC διαγράφει την επένδυση από τη Ρωσία, στον βαθμό που έχει να κάνει με την παραγωγή και διανομή του brand Coca-Cola, ενώ από την άλλη διατηρεί τα υπόλοιπα προϊόντα της. Αυτό που είναι ασαφές είναι το αν μπορεί να μείνει η παραγωγική μονάδα και να είναι κερδοφόρα χωρίς το brand Coca-Cola και αν είναι εφικτό από πλευράς κυρώσεων. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί ένα σενάριο που θα μείωνε τις απώλειες για την Coca-Cola HBC στο 13%-14% και θα έδινε και μια προοπτική για κάτι ακόμα καλύτερο. Το σενάριο μπορεί να έχει τον τίτλο "άσχημο", ωστόσο διαφαίνεται ότι διαθέτει πιθανότητες ύπαρξης. Σε αυτή την περίπτωση, η μετοχή θα μπορούσε να καλύψει ένα μικρό κομμάτι από το χαμένο έδαφος.

  Το καλό σενάριο για την Coca-Cola HBC είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών σε ένα εύλογο διάστημα (ίσως και μέσα στο επόμενο εξάμηνο) και η επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση. Σαφώς και δεν αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο για κάποιον που σκέφτεται να επενδύσει στην εν λόγω μετοχή. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Coca-Cola HBC θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στο Χ.Α. και όχι μόνον. 

  Καταλήγοντας, είναι γεγονός ότι η πληγή για την Coca-Cola HBC, όσο παρατείνεται η κρίση, μεγαλώνει, ωστόσο δεν μπορώ να φανταστώ πώς αλλιώς θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σημείο εισόδου χωρίς να προκύψει κάποια σημαντική αδυναμία. Παράλληλα, σε περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους, η Coca-Cola HBC βρίσκεται σε θέση να μετακυλίσει το κόστος προς την κατανάλωση ευκολότερα από πολλές άλλες εταιρείες λόγω της μοναδικότητας του προϊόντος. 

  Τέλος, σε αυτή την αποτίμηση είχε να βρεθεί από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008-2010, αφού ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών βρίσκεται στις 21,9 φορές τα κέρδη! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το διαμορφούμενο P/E για το 2022 ανέρχεται στο 15,4, ενώ για το 2023 δεν ξεπερνά το 13,2, αντικατοπτρίζοντας τις αμφιβολίες της αγοράς! Ωστόσο είναι μακράν καλύτερα να αγοράζεις μια εξαιρετική εταιρεία σε μέτρια τιμή από μια μέτρια εταιρεία σε εξαιρετική τιμή! 

   

  AS Company: Σταθερά ελκυστική με "εκτόξευση" του καθαρού ταμείου

  Η AS Company παρουσίασε οικονομικά αποτελέσματα 2021 σημαντικά ενισχυμένα σε σχέση με το 2020, όπως αναμενόταν. Ωστόσο η σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους ήταν αυτό που έκανε περισσότερο θετική εντύπωση. Ειδικότερα, το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 121 μονάδες βάσης, ενώ το καθαρό περιθώριο ξεπέρασε τις 444 μ.β. 

  Η εταιρεία σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε μια συντηρητική βάση καθ’ όλη την περασμένη δεκαετία, με αποτέλεσμα την ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 η εταιρεία είχε βρεθεί με καθαρό ταμείο 19,4 εκατ. ευρώ (δανεισμός μείον ταμείο), που είναι το υψηλότερο νούμερο τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία και μάλλον από την εισαγωγή της στο Χ.Α.

  Σε επίπεδο αποτίμησης, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώθηκε στις 2,1 φορές, μετά και την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) και την ταυτόχρονη μείωση του καθαρού δανεισμού. Παράλληλα, το P/E της εταιρείας αγγίζει μόλις τις 8,6 φορές μετά τα κέρδη του 2021, με τον μέσο όρο της δεκαετίας να φτάνει τις 15 φορές, ενώ της 5ετίας μόλις τις 10 φορές. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι κατέχουν το 65%, με το υπόλοιπο να βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. 

  Τέλος, η διοίκηση θα προτείνει στην τακτική γ.σ. (27 Μαΐου 2022) τη διανομή μερίσματος ύψους 0,11 ευρώ/μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 5%. Ως ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, ενώ η πληρωμή θα γίνει στις 28 Ιουνίου. 

  πιν

   

  Διατηρείται η κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα του... 2014

  Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 29/4/2022 υπολογίστηκε στα 65,5 δισ. ευρώ, έναντι 61,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι αύξηση 6,2%, παρά τη μόλις 4,8% ενίσχυση του ΓΔΤ. Σημειώνεται ότι η μέση κεφαλαιοποίηση για το 2022 διαμορφώνεται στα 66,4 δισ. ευρώ, έναντι 60,9 δισ. ευρώ του 2021. 

  Το μέσο πινακίδιο κινήθηκε στα 2.588 ευρώ, έναντι 2.327 ευρώ του μέσου ημερήσιου πινακιδίου του Μαρτίου 2022 και 2.552 ευρώ του μέσου όρου του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το μέσο πινακίδιο του 2021 ήταν 2.342 ευρώ. Είναι σαφές ότι ο Μάιος αναμένεται να αποτελέσει τον καλύτερο μήνα του έτους από πλευράς τζίρου αλλά και μέσου πινακιδίου, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα προϊόντα, τα μέσα ημερήσια συμβόλαια Απριλίου αποτέλεσαν το αρνητικό ρεκόρ για το 2022 μέχρι σήμερα, αφού διαμορφώθηκαν μόλις στα 28.525, έναντι 30.207 τον Μάρτιο και 36.113 συμβολαίων που είναι ο μέσος όρος για το 2022.

  Ατζέντα (17/5/2022 - 22/5/2022)

  Ανεργία και οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου στο επίκεντρο

  Σήμερα Τρίτη μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η Fourlis αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022, ενώ η Ιντραλότ έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύρια θέματα α) την ακύρωση 3.724.936 ιδίων μετοχών και β) παροχή εξουσιοδότησης προς το δ.σ. για ΑΜΚ μέχρι του ποσού των 66,8 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις μηνιαίες εκτιμήσεις για την ανεργία του Μαρτίου. Την Πέμπτη οι Frigoglass και Premia αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. η CNL CAPITAL ΕΚΕΣ-ΔΟΕΕ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το ισοζύγιο πληρωμών με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου. Την ίδια ημέρα λήγουν τα Δικαιώματα σε μετοχές & ΣΜΕ και Δικαιωμάτων στον Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, ενώ αργά το βράδυ ο οίκος FTSE Russell ανακοινώνει την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του, με την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών να έχει οριστεί για τις 20 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η εμπορευσιμότητα εκτιμάται ιδιαίτερα αυξημένη την προηγουμένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους για τις αντίστοιχες μεταβολές τόσο σε μετοχές όσο και σε σταθμίσεις. Η επόμενη ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 19 Αυγούστου 2022.

  Σε πληθωρισμό και λιανικές πωλήσεις εστιάζουν οι επενδυτές

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται στη Μεγ. Βρετανία η αύξηση στους μισθούς για τον Μάρτιο, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο. Την ίδια ημέρα οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνει η Home Depot (Dow Jones) και η Walmart (Dow Jones). Την Τετάρτη ανακοινώνεται στην Ιαπωνία η μεταβολή στο ΑΕΠ α’ τριμήνου, ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Μεγ. Βρετανία για τον Απρίλιο και στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον ίδιο μήνα. Την ίδια ημέρα είναι η σειρά της Cisco Systems (Dow Jones) να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης Philadelphia Fed με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, ενώ λίγο αργότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Απρίλιο. Την Παρασκευή η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση στη Γερμανία του δείκτη τιμών παραγωγού για τον Απρίλιο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - dtrigas@beta.gr

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ