Του Απόστολου Μάνθου
Τη γνωστή λαϊκή ρήση φαίνεται ότι ακολουθούν στις τελευταίες συνεδριάσεις οι επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κλειδώνοντας είτε κάποια από τα κέρδη που τους έδωσε η αγορά σε συγκεκριμένες βαριές μετοχές από τις 28 Μαρτίου και έπειτα είτε κάποιο ποσοστό ρευστότητας για να έχουν προς χρήση στα χαμηλά της εναρκτήριας καθοδικής κίνησης. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά και την καθοδική διάσπαση του πλαγιοαναδικού καναλιού "C”, στις 935 μονάδες, που διαφέντευε στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη. Ιδιαίτερη επιδείνωση έχει προκληθεί στη διαγραμματική εικόνα όχι τόσο γιατί πέρασε αμαχητί κάτω από τις 920 μονάδες αλλά κυρίως γιατί δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια σθεναρή βάση αγοραστών στην περιοχή του ορίου των 900 μονάδων. Το χθεσινό δε κλείσιμο στις 888 μονάδες με τον τζίρο των 72,7 εκατ. ευρώ ανοίγει πλέον διάπλατα την πόρτα για την κατηφορική προσέγγιση της ζώνης στήριξης των 880 με 875 μονάδων, όπου και αποτέλεσε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ένα δυναμικό εφαλτήριο για την ανοδική κίνηση προς τα υψηλά των 952 μονάδων.
Στην περίπτωση όμως που ο δείκτης πάει και κατακερματίσει τις 875 μονάδες τότε είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθούν έντονες πτωτικές δυνάμεις που μπορούν να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη μέσα στο επίπεδο των 850 με 840 μονάδων.
Αν μάλιστα ανοίξει και η γνωστή αμπελοφιλοσοφία που θέλει την ελληνική αγορά να πρέπει να συμβαδίζει "μόνο" στο κάτω με τους διεθνείς δείκτες τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιχνίδι το έχουμε χάσει από τα αποδυτήρια μιας που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ακόμα με θετικό πρόσημο στο +3,44% την ίδια ώρα που ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βολοδέρνει στο -6,57%, ο γερμανικός DAX 40 στο -8,88%, ο αμερικανικός S&P 500 στο -9,89% και ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα στη "bear market” με ένα -19,71%. Αν λοιπόν θελήσουν κάποιοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές να εξισώσουν την απόσταση τότε ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί στο κενό.
Προχωράμε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /ASE Large Cap, όπου φαίνεται μετά την άρνηση διακράτησης των 2.240 μονάδων να έχει οδηγηθεί μέσα σε τρείς συνεδριάσεις στο κατώφλι του Fibonacci απλού κινητού μέσου των 21 ημερών, ο οποίος εντοπίζεται στις 2.144 μονάδες. Καθοδική διάτρηση του εν λόγω κινητού θα παραχωρήσει έδαφος στους ορμώμενους πωλητές προς το επίπεδο των 2.100 μονάδων. Κάτω από εκεί τα χρηματιστηριακά δρώμενα θα πάρουν άσχημη τροπή γράφοντας τιμές ακόμα και κάτω από τις 2.045 μονάδες.
Για να δούμε κάποια σημαντική αλλαγή στο πτωτικό σκηνικό θα πρέπει ο δείκτης FTSE 25 να ανακαταλάβει ανοδικά το προπύργιο των πωλητών στις 2.250 με 2.240 μονάδες. Αρνητική για τη συνέχεια είναι και η ένδειξη του τεχνικού ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) καθώς μετά την κίβδηλη προσπάθεια διαπερατότητας της γραμμής αντίστασης "R” οδηγείται καθοδικά μέσα στο επίπεδο των 48 με 40 μονάδων όπου συνήθως πραγματοποιούνται έντονες πτωτικές κινήσεις στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Στον δε Τραπεζικό Δείκτη οι ενδείξεις είναι πιο εμφανείς μιας που το καθοδικό candlestick της τρέχουσας εβδομάδας έχει αναιρέσει εξ ολοκλήρου ό,τι θετικό έχει γίνει στις τελευταίες έξι εβδομάδες χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως "ψεύτικο" το έντονα ανοδικό candlestick της προπερασμένης εβδομάδας. Εδώ που τα λέμε σχεδόν όλη η αγορά έβλεπε το τετρακινητήριο τραπεζικό αεροπλάνο να πηγαίνει μόνο με τη μια μηχανή, αυτή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω κυρίως των ξένων εισροών που έχουν να κάνουν με πιθανές αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI.
Αν τώρα ο δείκτης πάει και ακουμπήσει την περιοχή των 600 μονάδων είναι πολύ πιθανό να ανοίξει την πόρτα και να δραπετεύσει προς το κρίσιμο σημείο των 580 με 570 μονάδων. Και εδώ λαμβάνουμε αρνητικές ενδείξεις από τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) μιας που όχι μόνο δεν μπόρεσε να περάσει πάνω από το επίπεδο των 60 μονάδων αλλά ετοιμάζεται να φλερτάρει καθοδικά με το δύστροπο επίπεδο των 48 μονάδων.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής