Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Απρ-2022 00:05

  "Πάρε το μηδέν"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Και ποιος δεν θυμάται, κυρίως από την παλιά φρουρά,  τα χαρακτηριστικά γκρι τηλέφωνα με το σπιράλ καλώδιο και το στριφογυριστό  καντράν που αν δεν πρόσεχες σου μάγκωνε το δάχτυλο. Έπαιρνες τηλέφωνο να μιλήσεις με τον κολλητό σου ή την κολλητή σου και άκουγες ταυτόχρονα και τη κυρά Μαριγώ να δίνει την παραγγελία της στον Μπακάλη της γειτονιάς.

  "Πάρε το μηδέν", φωνάζαμε δυνατά ο ένας στον άλλο, μήπως και καθαρίσει η γραμμή, φύγει η κυρά Μαριγώ και τελεσφορήσει η συνομιλία. Το περίεργο ήταν ότι μετά από κάποιες γυριστές, σχηματίζοντας με το δάχτυλο τη μεγαλύτερη διαδρομή του καντράν... καθάριζε.

  Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή των 80s το "μηδέν" για το τηλέφωνο ήταν κάτι ανάλογο με το στυλό Bic για τη μασημένη κασέτα του μαγνητοφώνου.

  Το αναφέρω αυτό γιατί φαίνεται συνειρμικά ότι μπερδεμένες επενδυτικές γραμμές, παράσιτα και ενοχλητικές συνακροάσεις υπάρχουν και στις τάξεις των επενδυτών προκαλώντας  "ζημιογόνο"  παράκρουση σε κάποιες  υψηλές μετοχικές αξίες.

  Μία από αυτές είναι και η μετοχή της πλέον δυναμικής εταιρείας στον χώρο των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ και του real estate, της Premia Properties (ΠΡΕΜΙΑ). Μια εταιρεία που όχι μόνο αύξησε μέσα στο προηγούμενο έτος κατά 87% (!) τη συνολική αξία των επενδύσεών της στα ακίνητα, φθάνοντας τα 198,9 εκατ. ευρώ, αλλά από ό,τι φαίνεται από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2022 το φαινόμενο αυτό θα πάρει στη συνέχεια εκρηκτικές διαστάσεις. Ήδη πλέον το χαρτοφυλάκιο της Premia  διαθέτει  27 ακίνητα ενώ έχει προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνων για την απόκτηση ακόμη 4 ακινήτων.  

  Η δε επενδυτική παράκρουση που ανέφερα έγκειται εκτός από τα παραπάνω και στα εξής  ισχυρά στοιχεία:

  1) Το χθεσινό κλείσιμο στα 1,36 ευρώ δίνει μια κεφαλαιοποίηση στα 118 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η καθαρή θέση της Premia βρίσκεται στα 126,3 εκατ. ευρώ ή στα 1,45 ευρώ, έχοντας ένα discount της τάξεως του 6,2%. Και μιλάμε για εταιρεία ακινήτων.

  2) Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου, αυξήθηκαν περίπου 10 φορές (!) σε σχέση με το 2020, φθάνοντας τα 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 14,6 εκατ. ευρώ, 6 φορές πάνω σε σχέση με το 2020.

  3) Η κερδοφορία του 2021 δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτική της δυναμικότητας του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου καθώς τα αποτελέσματα των θυγατρικών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 δεν περιλαμβάνονται εξ ολοκλήρου, μιας που άρχισαν να εισφέρουν στα αποτελέσματα από την ημερομηνία απόκτησής τους, ήτοι από τις 29/6/2021 για τις εταιρείες που αποκτήθηκαν  στο πλαίσιο της ΑΜΚ και από τις 30/11/2021  για το ακίνητο  εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στον Πειραιά.

  4) Η Premia Properties με μια κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό στα 118 εκατ. ευρώ έχει ταμείο  90 εκατ. ευρώ με τα 75 εκατ. από αυτά  να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην πρώτη γραμμή αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών στους στρατηγικούς κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics, βιομηχανικά ακίνητα), των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων (serviced apartments), των εμπορικών ακινήτων (big-boxes) και των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης.

  5) Στην πρόσφατη απόκτηση ακίνητων σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ. που  λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες με  συνολικά 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) που θα αποφέρουν συνολικά ετήσια μισθωτικά έσοδα 640 χιλ. ευρώ, με μισθώσεις διάρκειας 20 ετών. Και να φανταστείτε ότι η εταιρεία με αυτά τα νέα διαμερίσματα έχει φτάσει τα 211 και θέλει να τα κάνει 1000 διαμερίσματα. Για τέτοια εκρηκτική ανάπτυξη μιλάμε.

  6) Τι άλλο... από την ισχυρή για τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας συμφωνία απόκτησης των ακινήτων της Ι. Μπουτάρης, όπου περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τ. μ. (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής, καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Μάλιστα ορισμένα ακίνητα, όπως της Σαντορίνης και της Κνωσού βρίσκονται σε σημεία "φιλέτα" ενώ έχουν σημαντικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού χτυπώντας ανταγωνιστικά παρόμοιες τουριστικές επιλογές στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

  7) Το  στοιχείο αυτό έχει την ικανότητα να φέρει τρελές υπεραξίες στον όμιλο. Μιλάμε για το πρώην εργοστάσιο SOULIS AEBE που βρίσκεται στην  πάροδο της οδού Ορφέως 166, στον Βοτανικό - περιοχή Ελαιώνα. Είναι εκείνη η περιοχή που έχει  μετατραπεί μετά  την εκκίνηση του project της Διπλής Ανάπλασης και τη κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού σε hot spot στο real estate  απέχοντας  μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας,  με έτοιμες υποδομές, όπως  τους δύο σταθμούς μετρό (Ελαιώνας και Κεραμεικός στο Γκάζι) και τη γρήγορη πρόσβαση σε οδικές αρτηρίες, όπως η Πειραιώς, η Ιερά Οδός, η Λεωφόρος Κηφισού, η Λ. Κωνσταντινουπόλεως και η Λ. Αθηνών-Κορίνθου. Μάλιστα η Premia Properties έχει δεχθεί ήδη κρούση από μεγάλη αλυσίδα super market για τη δημιουργία κέντρου διανομής - city logistics εξασφαλίζοντας λόγω της θέσης του  ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς παράδοσης προϊόντων.

  8) Αυτό θα πρέπει να το σημειώσετε για να το έχετε.  Με την είσοδο του ομίλου Dimand A.E., της  Noval Property του ομίλου Viohalco και της Trade Estates του ομίλου Fourlis ο κλάδος που ανήκει η Premia Properties θα πάρει φωτιά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τραβώντας σα μαγνήτης ξένα αλλά και ελληνικά επενδυτικά πορτοφόλια θεσμικών γιγάντων, αυξάνοντας έτσι  τόσο τη συνολική κεφαλαιοποίηση  του χρηματιστηρίου όσο και των εν λόγω εταιρειών.

  9) Διαγραμματικά η μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών δίνει σημαντική ευκαιρία αγοραστικής εισόδου μιας που η ανοδική διαδρομή είναι αρκετές φορές δοκιμασμένη και οδηγεί πάνω στο στροφέα πίεσης "R” στα 1,80 ευρώ, όπου αναμένεται όμως την επόμενη φορά που θα προσεγγιστεί να διασπαστεί  δίνοντας τα 2 ευρώ.

  Τελικά μήπως οι πωλητές σε αυτά τα επίπεδα τιμών να "πάρουν το μηδέν" κι αν δε δουλέψει με την πρώτη να το ξαναπάρουν  και δεύτερη και τρίτη φορά μπας και πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αποφυγής των θορύβων και των "παρασίτων" στην επενδυτική τους γραμμή;

  πιν

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ