Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Μαρ-2022 00:05

  Έναρξη περιόδου μερισματικής απόδοσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Από τις αρχές του Απρίλη το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπαίνει για τα καλά στον ρυθμό των χρηματικών διανομών προμερισμάτων, μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου των εταιρειών προς τους μετόχους. Ήδη μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί από τις εισηγμένες πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε διανομές, με τους αναλυτές να αναμένουν για φέτος συνολικά μερίσματα που θα κυμανθούν από 1,9 έως 2,2 δισ. ευρώ, δίνοντας, έτσι, την καλύτερη επίδοση από το 2016 έως σήμερα. Πέρυσι διατέθηκαν κεφάλαια 1,79 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 630 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις τσέπες των μικρομετόχων, ξεπερνώντας στην τελική επίδοση το 2019 και προσεγγίζοντας εκείνη του 2018. Μάλιστα, άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι για το 2020 διένειμαν μέρισμα 58 εισηγμένες, από το σύνολο των 154, έναντι των μόλις 34 εισηγμένων που είχαν διανείμει μέρισμα για το 2019, αναδεικνύοντας στο έπακρο τις ισχυρές αντοχές των εν λόγω εταιρειών στην υγειονομική κρίση, καθώς όχι μόνο προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στα νέα δύστροπα δεδομένα, αλλά διατήρησαν αναλλοίωτη τη μερισματική τους πολιτική, επιβραβεύοντας, έτσι, τους μετόχους τους.

  Φέτος, μάλιστα, η πλάστιγγα έχει γείρει ακόμα περισσότερο προς την πλευρά των μετόχων, μιας που το ύψος της καθαρής κερδοφορίας των εταιρειών για το 2021 φαίνεται να είναι αρκετά υψηλότερο. Την αρχή στις διανομές για το 2022 έκανε η Quest με το προμέρισμα των 1,25 ευρώ και η Jumbo με την έκτακτη επιστροφή 0,385 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν: η Autohellas, που θα διαπραγματεύεται στις 8 Απριλίου χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,46 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,9%), τα Ελληνικά Πετρέλαια, που θα δώσουν στις 21 Απριλίου το πρώτο μέρος των 0,30 ευρώ από το υπερμέγεθες μέρισμα ύψους 0,82 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 11,3%), με το υπόλοιπο να κόβεται στις 27 Ιουνίου 2022, και η Titan Cement International S.A., που στις 28 Απριλίου θα κόψει την επιστροφή κεφαλαίου των 0,50 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 3,8%). Την κορυφή, πάντως, των μερισματικών αποδόσεων φαίνεται ότι πάει να κατακτήσει ο ΟΠΑΠ, μετά και τη μη αναμενόμενη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους των 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στόχευαν στα 1,04 ευρώ ανά μετοχή. Η ανακοίνωση από την πλευρά του ΟΠΑΠ του μερίσματος των 0,60 ευρώ και της επιστροφής κεφαλαίου των 0,90 ευρώ ανά μετοχή τού δίνει μέχρι τώρα την πρωτοκαθεδρία στις μερισματικές αποδόσεις με ένα +12%, αφήνοντας πιθανότατα στη δεύτερη θέση τα Ελληνικά Πετρέλαια. Βέβαια, ευχή όλων είναι η φετινή χρονιά να αποδειχθεί ένα ευχάριστο "γκρανγκινιόλ" ως προς τις διανομές χρημάτων των εισηγμένων εταιρειών.

  Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση, η μετοχή του ΟΠΑΠ, που ανακοίνωσε προσφάτως για τη χρήση του 2021 ενισχυμένα καθαρά κέρδη κατά 26,4%, στα 259,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης μετά την πρώτη κρυάδα από την ουκρανική κρίση στην περιοχή των 13 με 12,50 ευρώ. Η διατήρηση τώρα των 12,50 ευρώ σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων θα δώσει το έναυσμα στους αγοραστές για μια ανοδική κίνηση πάνω από τα 13,60 ευρώ. Η θετική εικόνα που δίνει το μηνιαίο διάγραμμα τιμών έχει να κάνει κυρίως με την αποτύπωση ενός χρονικά μεγάλου πατήματος πάνω από τη μακροπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 12 με 11,70 ευρώ, που ετοιμάζεται να σπρώξει την τιμή της μετοχής πάνω από τα 14 ευρώ.

  πιν


  Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), που πραγματοποίησαν για το 2021 καθαρά κέρδη 341 εκατ. ευρώ, χτυπώντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία τους, εμφανίζονται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχουν διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 6,60 ευρώ και να αρχίζουν να βολιδοσκοπούν τη σαθρή αντίσταση των 7,24 ευρώ. Πάνω από εκεί ο δρόμος για τους αγοραστές θα είναι ελεύθερος έως την περιοχή των 8,08 με 8 ευρώ, που είχε γράψει η τιμή της μετοχής στις αρχές του 2020, λίγο πριν από τη βύθισή της λόγω της πανδημικής κρίσης.

  πιν


  Ο όμιλος Titan Cement International S.A. (TITC), μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2021, όπου παρουσίασε ρεκόρ στον κύκλο εργασιών, φτάνοντας στα 1,714 δισ. ευρώ, και κέρδη μετά φόρων στα 89,6 εκατ. ευρώ, αναπτέρωσε το ηθικό των αγοραστών, ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής πάνω από τα 13 ευρώ και μέσα στο εύρος διακύμανσης των 13,60 με 13,20 ευρώ. Για τη συνέχεια το άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι, κατά πρώτον, η διακράτηση του εδάφους των 13 ευρώ και, κατά δεύτερον, η επίθεση πάνω στον καθοδικό στροφέα αντίστασης "R" στα 14,36 ευρώ περίπου.

  πιν


  Κλείνω με μια από τις καλύτερες διαγραμματικές εικόνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αυτήν της Autohellas (ΟΤΟΕΛ). Ένας όμιλος που, παρά το παρατεταμένο lockdown κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 και την καθυστερημένη επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, παρουσίασε πέρυσι νέο ιστορικό υψηλό στα μεγέθη του και αύξηση κατά 200% στα κέρδη μετά φόρων, κλείνοντας στα 52,4 εκατ. ευρώ. Οικονομικά στοιχεία που πλέον τον τοποθετούν ως έναν από τους πλέον ισχυρούς στον κλάδο μισθώσεων στην Ευρώπη. Η εικόνα του, άλλωστε, στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών τα λέει όλα, καθώς έχει φτάσει να απειλεί ανοιχτά και το επίπεδο των 10,50 ευρώ. Πάνω από εκεί θα δώσει στο πιάτο τα 13 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ