00:05 02/10
Το "make or break" των τραπεζών
Μια "φρέσκια" τράπεζα περνά την πύλη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά από 17 ολόκληρα χρόνια δίνοντας έτσι έναν αέρα αισιοδοξίας στο τραπεζικό κλάδο. Η Optima Bank, που έχει κλείσει τέσσερα χρόνια...
Η Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. (ΟΛΥΜΠ), αλλάζοντας ριζικά τις δραστηριότητές της, έχει μπει πολύ δυναμικά από το 2021, στη ναυτιλία κατέχοντας ποσοστό συμμετοχής σε 7 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), στο real estate και στη διαχείριση κόκκινων δανείων.
Ο όμιλος αποτιμάται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα 68 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που έχει ίδια κεφάλαια στα 133 εκατ. ευρώ (30/06/2021) από 116 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2020. Συναλλάσσεται δηλαδή στο 50% περίπου των ιδίων κεφαλαίων (!).
Παράλληλα σύμφωνα με το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονταν στα 46 εκατ. ευρώ ή το 68% της κεφαλαιοποίησης που έχει η μετοχή στο ταμπλό.
Πάμε παρακάτω, που είναι και το πιο κραυγαλέο γεγονός υποτίμησης της αξίας της μετοχής.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 το μεγάλο πλοίο του ομίλου, όπου έχει και το 85% της ιδιοκτησίας, είχε περαστεί με αποτίμηση 33 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από το κόστος κτήσης των 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6 πλοία που έχει συμμετοχή από 15% στο καθένα είχαν αποτίμηση 24,4 εκατ. ευρώ. Οι τωρινές τώρα αποτιμήσεις των ίδιων πλοίων με την ισχυρότατη άνθηση του εν λόγω κλάδου έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με πιο χαρακτηριστική αυτή του μεγάλου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των 9.800 TEU και έτους ναυπήγησης 2006, με ονομασία "MSC ROMA", όπου πλέον σύμφωνα με τις τιμές πωλήσεων που αναρτά η γνωστή εταιρεία Vessels Value κοστολογείται έως και 125 εκατ. δολάρια ή 113 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 85% που κατέχει ο όμιλος έχει αυτή τη στιγμή αγοραία αξία 96 εκατ. ευρώ. Άρα μόνο και μόνο από την αποτίμηση του "MSC ROMA" ο όμιλος γράφει υπεραξίες έως και 63 εκατ. ευρώ. Όσο είναι πάνω - κάτω η κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα άλλα 6 πλοία τότε οι υπεραξίες ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ. Κοινώς στα ήδη υπάρχοντα ίδια κεφάλαια των 133 εκατ. ευρώ αν προστεθούν τα 90 εκατ. ευρώ ξεπερνούμε κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος από την υπεραξία θα περαστεί και στον ισολογισμό του 2021 κρούοντας έτσι τον επενδυτικό κώδωνα σε αυτό που θα ακολουθήσει το 2022. Επαναλαμβάνω ότι η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στην κραυγαλέα αποτίμηση των 68 εκατ. ευρώ ή μόλις το 30% των ιδίων συν τις νέες υπεραξίες των 7 πλοίων.
Ο όμιλος δε, αναμένεται το 2022 να περάσει δυναμικά σε κερδοφορία καθώς η αναπροσαρμογή των ναυλοσυμφώνων που ήδη έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο και φτάνει έως το 2023, θα προκαλέσει εκτίναξη των μεγεθών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ημερήσιος ναύλος είχε προσυμφωνηθεί περίπου στα 30 με 34 χιλιάδες δολάρια ενώ τα νέα συμβόλαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα 80 με 90 χιλιάδες δολάρια.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το διάγραμμα του World Container Index (WCI) που μετρά τις διεβδομαδιαίες αξίες των θαλάσσιων ναύλων εμπορευματοκιβωτίων μήκους 40 ποδιών, καθώς έχει ξεκινήσει από τα 2000 και έχει φτάσει στα 8832.
Προχωράμε στον τομέα του real estate, που ο όμιλος έχει προβεί τελευταία σε δύο σημαντικές κινήσεις. Στην αγορά κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 33 εκατ. ευρώ με ημιτελή ακίνητα, στις περιοχές της Βούλας και του Παλαιού Ψυχικού, έναντι 12,5 εκατ. ευρώ και στην αγορά ενός ακινήτου από πλειστηριασμό στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, σχεδόν πλήρως μισθωμένο, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ που ήταν προσημειωμένο για 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος έχει αποκτήσει το 50% της Mountstreet (διαχείριση κόκκινων δανείων), έναντι του ποσού των 450 χιλ. ευρώ.
Βέβαια πέραν αυτών, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με σημαντικότερα "εκθέματα" τη Μαρίνα Σάμου, το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο στη ΒΙΠΕ Πατρών, το οικόπεδο με κτίσμα ενοικιασμένο στη Vodafone στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, δύο διαμερίσματα στην Γλυφάδα επί της οδού Ξάνθου 3 και φυσικά το νεοκλασικό κτίριο στον Άλιμο, όπου στεγάζεται η διοίκηση. Η συνολική καθαρή αξία του χαρτοφυλακίου, αν αφαιρεθεί το leasing, ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ ή το 25% της υπάρχουσας κεφαλαιοποίησης που παίζει στο ταμπλό.
Υπάρχει και ο άσσος στο μανίκι, των απαιτήσεων από το δημόσιο για έργα που έχουν ολοκληρωθεί το 2015 και έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, αξίας με την απομείωση στα 9,9 εκατ. ευρώ δίχως τους τόκους υπερημερίας.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή που έπρεπε βάσει της πραγματικής της αξίας να ξεπερνά τα 4 ευρώ βρίσκεται στα 1,67 ευρώ (!) και ετοιμάζεται να διασπάσει ανοδικά τη γραμμή "Q” στα 1,72 ευρώ για να κατευθυνθεί προς την επόμενη αντίσταση των 2,08 ευρώ. Μετά από εκεί ανοίγει για τα υψηλά του 2020 στα 2,68 ευρώ.
Αλήθεια η ΕΥΔΑΠ γιατί βρίσκεται στα 6,84 ευρώ με απώλειες έως και -20% από τα υψηλά του 2022, γράφοντας μια κεφαλαιοποίηση στα 728 εκατ. ευρώ, κάτω δηλαδή και από τα ίδια της κεφάλαια των 811,43 εκατ. ευρώ (30/06/2021), ενώ έχει και ταμειακά διαθέσιμα στα 471 εκατ. ευρώ (!) που αγγίζουν το 65% της υπάρχουσας κεφαλαιοποίησης;
Εντάξει μέσα στον φόβο "καίμε" και τα χλωρά μαζί με τα ξερά αλλά ο εν λόγω όμιλος δεν θα έπρεπε να έχει σχεδόν καμία επίπτωση στο ταμπλό από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη. Αντιθέτως επειδή θεωρείται μια καθαυτού αμυντική μετοχή θα έπρεπε να πάει και πάνω, κόντρα στην κύρια τάση. Αυτό βέβαια θεωρητικά, γιατί πρακτικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο πολλά επενδυτικά δεδομένα μένουν "μετεξεταστέα".
Όσον αφορά το φόβητρο του ενεργειακού, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και βενζίνης αφορά σε αμελητέα ποσά ενώ η εταιρεία διατηρεί και εκτενείς συμβάσεις με σταθερό περιθώριο κέρδους για τον προμηθευτή.
Τέσσερα είναι κυρίως τα σημεία στα οποία φαίνεται ότι έχει εξασθενήσει η επενδυτική μνήμη:
1. Στη συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το δημόσιο όσον αφορά το κόστος αδιύλιστου νερού έως το 2040, όπου προσοχή η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το δημόσιο προς την ΕΥΔAΠ για τα επόμενα 20 έτη θα είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή που πλήρωνε η ΕΥΔAΠ από το 2004 έως το 2013. Η ΕΥΔAΠ επίσης δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της νέας σύμβασης.
2. Η ΕΥΔΑΠ σε σύμπραξη με κατασκευαστικούς ομίλους θα συμμετάσχει σε έργα ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα όπως επίσης και στα έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ.
3. Το τεράστιο επενδυτικό πλάνο της ΕYΔΑΠ που περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ για την προσεχή 10ετία.
4. Η εταιρεία επενδύει σε έργα ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της αλλά και τη μείωση του λειτουργικού κόστους από τις δαπάνες ενέργειας. Με βάση αυτόν τον στόχο, το ΚΕΛ στην Ψυττάλεια αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση που θα αξιοποιεί πλήρως βιοαέριο.
5. Πλησιάζει η εποχή των μερισμάτων. Πέρυσι η ΕΥΔΑΠ έδωσε συνολικά 0,47 ευρώ ανά μετοχή ή 6,9% μερισματική απόδοση στη σημερινή τιμή.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή στο εβδομαδιαίο chart τιμών έχει ακουμπήσει πάνω στην ισχυρή στήριξη που παρέχει η γραμμή "R” στα 6,60 ευρώ και ετοιμάζεται να εκτελέσει μια βίαιη ανοδική κίνηση ανάτασης προς το επίπεδο της σαθρής αντίστασης των 8,20 με 7,90 ευρώ.
Η ανακοίνωση τώρα των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021 θα γίνει στις 19 Απριλίου 2022.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής