Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαρ-2022 00:05

  Ψάχνοντας το σημείο τερματισμού της πτώσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Έπειτα από ένα εξαήμερο σφυροκόπημα από συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, που προκάλεσαν στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνολικές απώλειες έως και -15%, καταλήγοντας στην κατηφορική του διαδρομή λίγο κάτω από το σημείο στήριξης των 790 μονάδων, διακρίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών το πρώτο ασθενές βήμα άρνησης μιας περαιτέρω καθοδικής βύθισης. Μπορεί η ανοδική αντίδραση της περασμένης Τετάρτης να έμεινε (το άρθρο γραφόταν το πρωί της Πέμπτης) από καύσιμα λίγο πριν από τα διόδια των 830 μονάδων, αλλά δύναται κάτω υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να δημιουργήσει στην αγορά το αίσθημα ενός δυναμικού πατήματος πάνω στον βατήρα των 800 με 785 μονάδων. 

  Στην εν λόγω τώρα αποτυπωμένη διαγραμματική εικόνα το πρώτο μέλημα για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι ένα ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τις 830 μονάδες, με ισχυρό τζίρο συναλλαγών αναχαίτισης των πωλητών. Το δεύτερο μέλημα είναι η δημιουργία αγοραστικής βάσης πέριξ της ζώνης στήριξης των 800 με 790 μονάδων, που δεν θα επιτρέπει τον σχηματισμό αρνητικών καθοδικών "σωμάτων" στα daily candlesticks κάτω από εκεί, προκαλώντας έτσι επικίνδυνη αποδυνάμωση σε όσους επενδυτές μπήκαν στις 815 με 820 μονάδες. Όταν, λοιπόν, αυτά τα δύο διαγραμματικά δεδομένα μπουν σε ισχύ, τότε είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης να θελήσει να περάσει πάνω από το επίπεδο των 850 με 860 μονάδων.

  pin


  Αλλαγή στη βραχυχρόνια τάση από πτωτική σε ανοδική θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 880 μονάδων, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε κάτι τέτοιο, καθώς, όταν ο δείκτης φτάσει εκεί, θα παίξουν σημαντικό ρόλο αρκετές τεχνικές μεταβλητές για τη μετέπειτα πορεία του.

  Από την άλλη, όμως, αν ο δείκτης αποτύχει να κρατήσει άτμητη τη ζώνη των 800 με 790 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε πιθανό βίαιο κατέβασμα στις 760 με 750 μονάδες, που μπορεί να μετεξελιχθεί και ως ένα αξιόλογο σημείο τερματισμού της παρούσας καθοδικής κίνησης.

  πιν

   

  Συνολικές απώλειες που ξεπερνούν το -20% από τα υψηλά του έτους έχει καταγράψει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, χτυπώντας με απίστευτη ακρίβεια τη στήριξη του Φλεβάρη του 2021, στις 1.885 μονάδες. Βασική κινητήριος δύναμη σε αυτή την πτωτική κίνηση είναι η μετοχή της Coca-Cola HBC, που, με απώλειες που αγγίζουν σχεδόν το -45% από την αξία που είχε στα υψηλά του περασμένου Γενάρη, έχει "διπλωθεί" από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πολεμική σύρραξη της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το ζητούμενο εδώ για τους αγοραστές είναι η ανακατάληψη του επιπέδου των 1.988 με 2.000 μονάδων. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα και αρχίζουμε και κοιτάμε τις 2.060 με 2.100 μονάδες. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον αρνητικό σκηνικό με το επιβεβαιωμένο πέρασμα του δείκτη πάνω από τις 2.100 μονάδες.

  Αρχικές θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε από τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος φαίνεται να κάνει μια πρώτη απόπειρα δραπέτευσης από τα oversold επίπεδα τιμών.

  Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική εικόνα της μετοχής της Coca-Cola HBC (ΕΕΕ), μιας που, παρά την πτώση της, συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη "ρύθμιση" των δεικτών, παρατηρούμε ότι στο εβδομαδιαίο υπό διαμόρφωση candlestick πάει να αποτυπώσει έναν Doji σχηματισμό, που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε έναν ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο "Morning star" σχηματισμό αντιστροφής τάσης, αρκεί φυσικά η ερχόμενη εβδομάδα να μας δώσει στο weekly chart ένα ανοδικό candlestick που να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο αγοραστικών συναλλακτικών δυνάμεων. Παράλληλα, ημερήσια κλεισίματα πάνω από τα 20 ευρώ θα μπορούσαν να αναπτερώσουν το ηθικό των αγοραστών. Η εταιρεία, πάντως, ναι μεν μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στην παύση πωλήσεων στη Ρωσία, τερματίζοντας το 1/5 του συνολικού όγκου των πωλήσεών της σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2021, αλλά κάπου εδώ ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης που ορίζουν τα δύο διαγραμματικά σημεία των 19 με 17,24 ευρώ να έχουν προεξοφληθεί ίσως και παραπάνω οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις.

  πιν

   

  Σημαντική βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη έχει αρχίσει και αποκτά ο όμιλος Jumbo (ΜΠΕΛΑ), καταλαμβάνοντας αισίως την τρίτη θέση με ένα 5,78%. Ο όμιλος, με το πυραυλοκίνητο καθαρό ταμείο των 549 εκατ. ευρώ ή το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 1,84 δισ. ευρώ, συνεχίζει απτόητος την ανοδική πορεία των μεγεθών του παρά την υγειονομική κρίση, τις ενεργειακές αυξήσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα 305 εκατ. ευρώ (+46%), που συνιστούν την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη γραμμή των EBITDA, αν συνδυαστούν με το πολύ καλό δίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, μάλλον απέχουν παρασάγγας από την τιμή της μετοχής και τη διαγραμματική της εικόνα. Η μετοχή, λοιπόν, παρά την εντυπωσιακή πορεία των οικονομικών δεδομένων, παραμένει -20% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2021 και έως -36% (!) από τα υψηλά του 2020. Ο βραχυχρόνιος τώρα ανοδικός στροφέας "S" έχει αναλάβει να φέρει σταδιακά την τιμή της μετοχής προς τα 14,50 με 15 ευρώ.

  πιν

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ