Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Δεκ-2021 00:05

  2022: Ξεχάστε τις αποδόσεις του 2021!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Οι αγορές το 2021 κινήθηκαν ανοδικά, καθώς συνέχισαν την αναρρίχηση στον τοίχο της ανησυχίας (wall of worry) εν μέσω μεταλλάξεων της COVID-19 αλλά και των πρώτων ενδείξεων για μείωση της αγοράς χρηματοοικονομικών στοιχείων (tapering), με πρώτη την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Για το 2022 οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι θετικές, ωστόσο οι αποδόσεις εκτιμώ ότι δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από αυτές του 2021! Τι γνωρίζαμε τον Δεκέμβριο του 2020, τι άλλαξε μέχρι σήμερα και πώς εκτιμάται ότι θα κινηθεί η νέα χρηματιστηριακή χρονιά;

  Η αίσθησή μου είναι ότι το 2021 εξελίχθηκε απροσδόκητα καλά, καθώς η αμερικανική αγορά σημειώνει κέρδη 25% τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η ανησυχία υπήρχε διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με όλες τις διορθώσεις ωστόσο να αποδεικνύονται χρυσοφόρες αγορές, αφού η αμερικανική αγορά κατέγραφε το ένα υψηλό μετά το άλλο. Η μεγαλύτερη διόρθωση που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 2021 δεν ξεπέρασε το 6%!

  Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι αποτιμήσεις παραμένουν σε επίπεδα που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φθηνές, καθώς αρκετές εταιρείες που συμμετέχουν στον S&P 500 διαθέτουν P/E που ξεπερνούν τις 50-60 φορές. Υπενθυμίζω ότι ένας πολλαπλασιαστής 60 σημαίνει ότι η τρέχουσα αγοραία αξία της εταιρείας ισούται με 60 φορές τα ετήσια κέρδη της. Δηλαδή, εάν επρόκειτο να αγοράσετε υποθετικά το 100% των μετοχών της εταιρείας, θα χρειάζονταν 60 χρόνια για να κερδίσετε πίσω την αρχική σας επένδυση μέσω των συνεχιζόμενων κερδών της εταιρείας! Φυσικά, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι, εφόσον την επόμενη χρονιά τα κέρδη θα διπλασιαστούν, το P/E θα μειωθεί κατά 50%. Όμως δεν είναι έτσι, καθώς για τα επόμενα 1-2 χρόνια οι εκτιμήσεις για τα κέρδη κάνουν λόγο για αύξηση 8%-10%.

   

  πιν


  Έτσι, η εκτιμώμενη κερδοφορία του 2021, που ουσιαστικά αυτή είναι που καθορίζει και την τελική πορεία των αγορών, για τον S&P 500 τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 169,5 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η ανάπτυξη των εκτιμώμενων κερδών προσέγγιζε το 22%. Όμως είναι γνωστό ότι μέσα στο 2021 έγιναν αλλεπάλληλες ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις των κερδών, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες εκτιμήσεις, που είναι σαφώς πιο κοντά στα πραγματικά αποτελέσματα (αφού έχουμε ήδη διανύσει τα 3 από τα 4 τρίμηνα), να ξεπερνούν τα 205 δολάρια ανά μετοχή. Έτσι, η ποσοστιαία αύξηση κερδών 2020-2021 αναμένεται να ξεπεράσει το 47%!

  Το εκτιμώμενο P/E τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 21,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021, ενώ ο S&P 500 βρισκόταν στα επίπεδα των 3.650 μονάδων. Το τρέχον P/E αγγίζει τις 22,6 φορές τα κέρδη του 2021, που ουσιαστικά αποτελούν ιστορία για τις χρηματιστηριακές αγορές, αφού ήδη εστιάζουν στα κέρδη του 2022.

  Σήμερα οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2022 κάνουν λόγο για 222 δολάρια και ανάπτυξη κερδών μόλις 8%! Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2022 αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ για τον S&P 500! Ταυτόχρονα, ο S&P 500 διαμορφώνει ένα εκτιμώμενο P/E 20,9 φορές τα κέρδη του 2022, δηλαδή μια μικρή διαφορά από το εκτιμώμενο P/E που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2020. 

  Όμως υπάρχουν δύο ουσιαστικές διαφορές που αναμένεται να διαφοροποιήσουν την εικόνα του 2022. Η πρώτη είναι ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για το επόμενο τρίμηνο είναι για πρώτη φορά χαμηλότερες, πράγμα το οποίο είχε να συμβεί από το β’ τρίμηνο του 2020, δείχνοντας έτσι ότι οι ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο για το εγγύς μέλλον.

  Η δεύτερη και σημαντικότερη διαφορά είναι ότι είχε προηγηθεί μια ύφεση άνευ προηγουμένου, που λειτούργησε σαν ελατήριο, κάνοντας έτσι μία ταλάντευση με μεγαλύτερο εύρος. Έτσι, η ανάπτυξη των εκτιμώμενων κερδών τον Δεκέμβριο του 2020 (+22%) ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, όπου η ανάπτυξη προσεγγίζει μόλις το 8%! Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες ανοδικές αναθεωρήσεις ήταν αυτές που έφεραν την ανάπτυξη κερδών στο εντυπωσιακό +47%, διαμορφώνοντας έτσι μια αποτίμηση 20,9 φορές τα κέρδη του 2022. Ταυτόχρονα, το 2022 οι οικονομίες ναι μεν φαίνεται να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ωστόσο εκτιμάται ότι περνούν σε μια πιο ώριμη φάση με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών να μην είναι μια εύκολη υπόθεση όπως το 2021.

  Καταλήγοντας και θέλοντας να πάμε ένα βήμα μακρύτερα, όσο θα προχωράμε μέσα στο 2022 τόσο θα ψάχνουμε να πάρουμε μια τάση για τα κέρδη του 2023. Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023, τα κέρδη υπολογίζονται σε 244 δολ. ανά μετοχή (+10% αύξηση κερδών), ενώ η αποτίμηση για να προσεγγίζει τα επίπεδα του 2020 και 2021 ο S&P 500 μπορεί να προσεγγίσει τις 5.115 μονάδες, διαμορφώνοντας έτσι P/E 21 φορές τα κέρδη του 2023. Σε περίπτωση όμως που τα κέρδη δεν ενισχυθούν 10%, αλλά υποχωρήσουν 10%, τότε ο δείκτης μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 4.200 μονάδες, διαμορφώνοντας έτσι P/E 20,9 φορές τα κέρδη του 2023. Να τονίσω ότι το σενάριο αυτό είναι υποθετικό και αναφέρεται μόνο για να κατανοήσουμε καλύτερα τα επίπεδα του δείκτη και δεν αφορά εκτιμήσεις! Και όλα αυτά με τον μέσο όρο 25ετίας του δείκτη P/E να βρίσκεται στο 16,7! Γι’ αυτό μην ξεχνάτε: Εάν ανησυχείς, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Και, αν δεν ανησυχείς, πρέπει να ανησυχείς (Ray Dalio)!

  πιν


  Ελληνικά Πετρέλαια: Το 10% θα αγγίξει η μερισματική απόδοση μετά την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

  Πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο 2020, σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

  Από τα 733 εκατ. ευρώ, η αναλογία της συμμετοχής των ΕΛΠΕ (35%) ανέρχεται στο ποσό των 256 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας μετά την ανακοίνωση της πώλησης σημείωσε ότι "η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ”Vision 2025”, με στόχο την ανακατανομή κεφαλαίων προς δραστηριότητες που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση και το μετασχηματισμό του Ομίλου και δεν αποτελούν μειοψηφικές συμμετοχές. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια, καθώς και για διανομή προς τους μετόχους μας σαν ένα έκτακτο μέρισμα".

  Ο αριθμός των μετοχών των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 305.635.185, με το τίμημα της συναλλαγής ανά μετοχή να προσεγγίζει τα 0,84 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 50% θα διατεθεί ως μέρισμα και το υπόλοιπο για επενδύσεις και μείωση δανεισμού. Έτσι, η μερισματική απόδοση θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και το 10% μαζί με το τακτικό μέρισμα.

  Η μέση μερισματική απόδοση των ΕΛΠΕ για τα τελευταία 11 χρόνια διαμορφώνεται στο 5,6%, με την εταιρεία, ωστόσο, να μην έχει προβεί στη διανομή μερίσματος δύο χρονιές.

  πιν  Ατζέντα (21/12 - 26/12)

  Εορταστική εβδομάδα με μόλις τέσσερις συνεδριάσεις
  Σήμερα Τρίτη η εταιρεία YALCO έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την επικύρωση αποφάσεων του δ.σ. για τη μεταβίβαση ακινήτων της εταιρείας. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Οκτώβριο. Την Τετάρτη έχει οριστεί η 8η περίοδος εκτοκισμού ΚΟΔ (Πληρωμή Τοκομεριδίου) της Δέλτα Τεχνικής, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Οκτώβριο. Την Πέμπτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Attica Α.Ε. Συμμετοχών, με κύριο θέμα τη διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ (προσωρινά στοιχεία) για το 9μηνο 2021, τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, καθώς και την ανεργία για το γ’ τρίμηνο του έτους. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει η ΕΥΔΑΠ έκτακτη γ.σ., με κύρια θέματα την ανανέωση του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ έως το 2040, καθώς και την ανάθεση στην ΕΥΔΑΠ των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της περιοχής της Αθήνας για τρία έτη. Τέλος, την Παρασκευή η αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημης αργίας (παραμονή Χριστουγέννων).

  ΑΕΠ γ’ τριμήνου ΗΠΑ και πληθωριστικές προσδοκίες
  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη, αναμένεται η ανακοίνωση για την εκτιμώμενη κατανάλωση στη Γερμανία τον Ιανουάριο. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου τόσο η Μεγ. Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας ανακοινώνονται οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών. Την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δουν οι ανακοινώσεις για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, οι καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου από το Πανεπιστήμιο του Michigan, καθώς και οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον Νοέμβριο. Τέλος, την Παρασκευή οι κυριότερες αγορές του πλανήτη, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία κτλ., θα παραμείνουν κλειστές λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ