Οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου: Επιστροφή στην προ COVID-19 εποχή. Όχι, όμως, για όλους!
Εκτύπωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Του Δημοσθένη Τρίγγα
Το 2022 ο οικονομικός κύκλος δείχνει να περνά σε μια πιο ώριμη φάση μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη του 2021, με αποτέλεσμα πολύ μικρότερα περιθώρια ανόδου στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών και, κατ’ επέκταση, των μετοχικών αξιών. Ωστόσο οι ανακοινώσεις των βασικών οικονομικών μεγεθών 9μήνου 2021 των εισηγμένων εταιρειών έδειξαν ότι το τρένο της ανάκαμψης συνεχίζει τον δρόμο του, καθώς η υπερκέραση των μεγεθών του άλλοτε ουτοπικού 2019 φαίνεται να τροχοδρομεί στις ράγες! Ποιες εταιρείες ξεχώρισαν, ποιες έμειναν πίσω και πώς η ανάγνωση των αποτελεσμάτων μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τους υστερούντες από μια άλλη οπτική γωνία;
Η ανομοιογένεια των οικονομικών μεγεθών μπορεί να μην κάνει εύκολη τη σύγκριση με το 9μηνο του 2019, ωστόσο η τάση είναι ξεκάθαρη: επιστροφή στην προ COVID-19 εποχή! Αρκετές εταιρείες δημοσίευσαν στοιχεία μέχρι EBITDA, χωρίς να μας δώσουν πληροφορίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν προσαρμοσμένα, κάνοντας δυσκολότερη τη σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αφού για το 2020 είχαν κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές οι εταιρείες.
Ο κύκλος εργασιών (χωρίς τράπεζες) των εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap σημείωσε αύξηση 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ όλες οι εταιρείες είδαν τον τζίρο τους να ενισχύεται, με εξαίρεση την Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, η σύγκριση με το 2019 δείχνει ότι 7 από τις 21 βρίσκονται χαμηλότερα του 9μήνου 2019, 11 υψηλότερα, ενώ για τις υπόλοιπες 3 δεν υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη.
Έτσι, ο τζίρος των εταιρειών του FTSE Large Cap (εκτός τραπεζών), σε σχέση με το 9μηνο του 2019, κινήθηκε πτωτικά μόλις κατά 2,8%! Τη μεγαλύτερη μεγέθυνση σημείωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με +30%, ενώ στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε η Aegean Airlines, με υποχώρηση 53% σε σχέση με το 2019. Όμως για τη δεύτερη η ανάκαμψη στο 9μηνο του 2021 ήταν εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να βρεθεί ανάμεσα στις 3 πρώτες εταιρείες με τη μεγαλύτερη άνοδο τζίρου για το 2021 σε σχέση με το 9μηνο του 2020!
Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), όπως είχα επισημάνει και στο α’ εξάμηνο, βοηθήθηκε από την περικοπή των εξόδων, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανοδικά. Ειδικότερα, τα κέρδη EBITDA (χωρίς τράπεζες) 9μήνου 2021, σε σχέση με το 9μηνο του 2019, ενισχύθηκαν 10% με κύριο αρωγό τις ΔΕΗ, Lamda Development (λόγω αποτίμησης του Ελληνικού) και Σαράντη, καθώς μαζί με τον ΟΠΑΠ ήταν οι εταιρείες που ενίσχυσαν τα κέρδη EBITDA με διψήφιο ποσοστό.
Σαφώς και η συνεισφορά της ΔΕΗ ήταν η μεγαλύτερη, καθώς αποτέλεσε και το εντυπωσιακότερο turnaround της ελληνικής αγοράς για το εξεταζόμενο διάστημα (9μηνο 2019-2021). Στον αντίποδα βρέθηκε η Aegean Airlines, με -59%. Ωστόσο η θετική μεταβολή που σημείωσε στην περίοδο 9μηνο 2020-2021 την έφερε στη δεύτερη θέση, καθώς τα 47 εκατ. ζημίες έγιναν 94 εκατ. ευρώ κέρδη, μετά τη Lamda Development και τα κέρδη που προέκυψαν από την αποτίμηση του Ελληνικού.
Η συγκρίσιμη καθαρή κερδοφορία για το 9μηνο του 2021 ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 863 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2019, ήτοι αύξηση 43%, με την κύρια συνεισφορά της διαφοράς να οφείλεται στην αντιστροφή της ΔΕΗ και τα κέρδη της Lamda Development. Έτσι, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 9μηνο του 2019 σημείωσαν οι Lamda Development, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΔΕΗ. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Aegean Airlines, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η σύγκριση του 9μήνου 2021 με το 9μηνο του 2020 βρίσκει τις Lamda Development, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στις τρεις πρώτες θέσεις, με τριψήφια ποσοστά ανόδου της κερδοφορίας.
Καταλήγοντας, το εύρος διακύμανσης των χρηματιστηριακών δεικτών ερμηνεύεται εν μέρει από τη διακύμανση των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών και σίγουρα από την ψυχολογία των επενδυτών, που μεγεθύνει τις μεταβολές. Σαφώς και οι εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς που ξεπέρασαν τα κέρδη του 9μήνου 2019 έχουν τον πρώτο λόγο για να τοποθετηθούν στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο οι laggards (δηλ. οι εταιρείες που έχουν υστερήσει) με κύρια αιτία την υποχώρηση της οικονομίας και όχι ειδικούς λόγους ίσως θα πρέπει να βρεθούν στον μεγεθυντικό φακό του εκάστοτε επενδυτή, καθώς το μειονέκτημα μπορεί στο άμεσο μέλλον να γίνει πλεονέκτημα! Μην ξεχνάτε: Τα σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι ο θησαυρός ενός άλλου!
Σημείωση: Στις τράπεζες κύκλος εργασιών εμφανίζεται το σύνολο εσόδων, λειτουργικά κέρδη εμφανίζονται τα κέρδη προ προβλέψεων.
Το υψηλότερο μέσο πινακίδιο του 2021 "κόπηκε" τον Νοέμβριο
Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/11/2021 υπολογίστηκε στα 65,7 δισ. ευρώ, έναντι 63,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ήτοι αύξηση 2,9%, παρά την υποχώρηση του Γ.Δ. κατά 3%. Η βασική αιτία της αυξημένης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. είναι η ΑΜΚ της ΔΕΗ κατά 1,35 δισ. ευρώ και η ενίσχυση μερικών μετοχών με χαμηλή στάθμιση στον ΓΔΤ του Χ.Α. Σημειώνεται ότι η μέση κεφαλαιοποίηση για το 2021 διαμορφώνεται στα 60,5 δισ. ευρώ, έναντι 47,5 δισ. ευρώ του 2020, με τις ΑΜΚ των Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να έχουν συνεισφέρει συνολικά περί τα 3,7 δισ. ευρώ, πέρα από τις όποιες αυξήσεις των τιμών των μετοχών.
Το μέσο πινακίδιο κινήθηκε στα 2.702 ευρώ, έναντι 2.350 ευρώ του μέσου ημερήσιου πινακιδίου του 2021 και 1.968 ευρώ του 2020. Το μέσο πινακίδιο σημείωσε την υψηλότερη τιμή όχι μόνο του 2021, αλλά από τον Ιανουάριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνέβαλε τόσο η ΑΜΚ της ΔΕΗ όσο και η είσοδός της στον MSCI Standard Index, όπου ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ακολουθούν τους εν λόγω δείκτες. Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα προϊόντα, τα μέσα ημερήσια συμβόλαια Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 19.687, έναντι 50.420 τον Νοέμβριο του 2020 και 49.998 συμβολαίων που είναι ο μέσος όρος για το 2021.
Ατζέντα (14/12 - 19/12)
Ανεργία και έκτακτες γ.σ. στο επίκεντρο
Για σήμερα Τρίτη έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (κύριο θέμα τη διανομή κερδών και προαιρετικών αποθεματικών της εταιρείας), Frigoglass (κύριο θέμα τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 14,2 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των 355.437.751 μετοχών της εταιρείας από 0,10 ευρώ σε 0,06 ευρώ), ενώ η Prodea έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής προσωρινού μερίσματος 0,11 ευρώ/μετοχή. Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανεργία (μηνιαίες εκτιμήσεις) για τον Οκτώβριο. Την Πέμπτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η ΔΕΗ, η Attica Bank αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2021, ενώ τα Πλαστικά Κρήτης έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση κερδών εις νέον. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για το γ’ τρίμηνο 2021. Την Παρασκευή έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. οι Μύλοι Κεπενού, με κύριο θέμα τη διανομή κερδών (μερίσματος 0,339 ευρώ /μετοχή) από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, και η Ιντρακάτ, με κύριο θέμα την παροχή εξουσιοδότησης προς το δ.σ. να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν το γ’ τρίμηνο του 2021.
Όλα τα μάτια στραμμένα στις συνεδριάσεις Fed και EKT
Στο εξωτερικό σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μας βοηθά στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Η Τετάρτη, η πιο γεμάτη ημέρα από πλευράς μακροοικονομικών νέων της εβδομάδος, ξεκινά με την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα για τον Νοέμβριο και συνεχίζεται με τον πληθωρισμό σε Μεγάλη Βρετανία και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας συνεδριάζει η Fed, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για τα επιτόκια, όχι μόνο τα τρέχοντα, αλλά και τις εκτιμήσεις για το πού θα βρίσκονται τα επιτόκια τα επόμενα τρία χρόνια. Ακολουθεί η παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Fed, Τζ. Πάουελ. Οι ανακοινώσεις της Fed συνηθίζεται να δίνουν τον τόνο στις αγορές για το επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI στη Γερμανία, ενώ στη συνέχεια είναι η σειρά της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΚΤ να ανακοινώσουν τα επιτόκια της στερλίνας και του ευρώ αντίστοιχα. Το απόγευμα ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI από την Κεντρική Τράπεζα της Φιλαδέλφειας με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος από το ινστιτούτο IFO με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.
* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή
Ο όμιλος Profile στα επόμενα χρόνια θα εκτοξευτεί φέρνοντας έσοδα άνω των 420 εκατ. ευρώ, ενώ η EBITDA κερδοφορία βάσει του αναγραφόμενου ποσοστιαίου περιθωρίου θα φτάσει να ξεπερνάει τα 109 εκατ....
Μία από τις πλέον υποσχόμενες μετοχικές αξίες στον χώρο των εταιρειών επενδύσεων των ακινήτων αναμένεται να αποδειχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα ο εισηγμένος όμιλος της Premia Properties...
Ηλεκτροπληξία χτύπησε τα νερά! Κάπως έτσι μπορεί να αποτυπωθεί με μία μικρή πρόταση το 2022 για τις εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης της χώρας, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος...
Η υπέρμετρη αισιοδοξία που ξεχύθηκε ως χείμαρρος αγορών στις τραπεζικές μετοχές μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης κάλπης ήταν κατά πολλούς σαν η αγορά να προσπαθούσε βεβιασμένα να...
Μετά τα 8,70 ευρώ που ήταν και τα ιστορικά υψηλά για την Aegean Airlines τι άλλο μπορούμε στη διαγραμματική ανάλυση να βάλουμε μπροστά για να σταματήσει την ανοδική της πτήση; Τα 9 ευρώ; Τα έσπασε....
Στα εκλογικά αποτελέσματα το "Έλα με φόρα" μετατράπηκε σε "Φύγε με φόρα". Έτσι τα διάφορα λεκτικά "προοδευτικά" οικονομικά σκουπίδια όπως η κρατικοποίηση ή καλύτερα για να το πω με το όνομά τους… η...
Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή εταιρειών προς επένδυση πρέπει να βασίζεται στα θεμελιώδη, όπως αναλύεται και στο βιβλίο του Benjamin Graham "The Intelligent Investor". Συγκεκριμένα, σε πρώτη προτίμηση...
Έφτασε η ώρα λοιπόν να κάτσει ο "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του" με την ελπίδα φυσικά να μην κάτσουμε συνειρμικά όλοι στον πάγκο και κοιτάμε αποσβολωμένοι το πολιτικοοικονομικό χάος. Πάντως από τη...
"Τα αυξημένα μεγέθη της Cenergy Holding ήρθαν για να μείνουν" ήταν η δήλωση του Οικονομικού Διευθυντή κ. Αλέξανδρου Μπένου στη χθεσινή ενημέρωση προς τους επενδυτές και τους αναλυτές για τα...
Με έντονη διαγραμματική δυσπραγία εντοπίζουμε τις μετοχές τριών μεγάλων ομίλων που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ. Παραδόξως και οι τρεις όμιλοι έχουν χάσει το τελευταίο τρίμηνο ένα 15%...
Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία όπου ανιχνεύονται τα κίνητρα των ατόμων-επενδυτών (;) για συχνές συναλλαγές και το πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή τους. Οι απώλειες από συχνές συναλλαγές μπορούν να...
Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του Capital.gr