10:34 29/09
Aegean: Προχωρά σε αγορά ιδίων ομολογιών ύψους έως 20 εκατ. ευρώ
Εφόσον η τιμή αγοράς είναι κατώτερη της ονομαστικής αξίας πλέον δεδουλευμένων τόκων και δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργική ρευστότητα.
Σημαντικές απώλειες της τάξεως του 25% έχει καταγράψει η μετοχή του ομίλου Titan Cement International SA (Euronext Brussels, ATHEX και Euronext Paris, TITC) από τα υψηλά του έτους, των 18,04 ευρώ, φτάνοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις να συναλλάσσεται πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης, που εκτείνεται από τα 13,70 έως και τα 13,40 ευρώ. Μια ζώνη τιμών που η μετοχή είχε ξαναβρεθεί στις αρχές του "αιματηρού" Μαρτίου του 2020 όταν όμως ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 668 μονάδες (!) Η πτώση όμως αυτή πέρα από την καθαρά oversold κατάσταση στην οποία έχει υπεισέλθει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη δεν συμβαδίζει καν με τα θεμελιώδη του ομίλου μιας που οι μέχρι τώρα επιδόσεις του στα οικονομικά αποτελέσματα των τριμήνων είναι ιδιαίτερα υψηλές με σημαντική ανθεκτικότητα στην κερδοφορία. Στα αποτελέσματα δε του εννεαμήνου ο όμιλος παρουσίασε αύξηση κατά 5% στον κύκλο εργασιών ή κατά 10,1% στα τοπικά νομίσματα, κλείνοντας στα 1,268 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη ευρωστία της αμερικανικής αγοράς, την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς, τις δυναμικές επιδόσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη βελτίωση της αγοράς στην Αίγυπτο. Επίσης τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 219,6 εκατ. ευρώ ελαφρώς μειωμένα κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυρίως λόγω της βραχυχρόνιας διεθνούς αύξησης των στοιχείων κόστους. Τα καθαρά κέρδη όμως αυξήθηκαν κατά 23,9 εκατ. ευρώ ή ένα 41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο φτάνοντας στα 81,9 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος μάλιστα δεν δείχνει να έχει καμία ένδειξη επιβράδυνσης της παραγωγής του, αντιθέτως το μακροοικονομικό περιβάλλον που στήνεται στους επόμενους μήνες δημιουργεί ισχυρή προοπτική ανόδου μιας που η ζήτηση για δομικά υλικά στις Η.Π.Α. αναμένεται να εκτοξευτεί λόγω και του γιγάντιου πακέτου υποδομών. Παράλληλα και οι επιδόσεις στην ελληνική αγορά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές με την κατασκευαστική δραστηριότητα να δυναμώνει από την αναβάθμιση και επέκταση πολλών δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής, καθώς και από έργα εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθήκευσης από μικρές βιομηχανικές μονάδες σε όλη τη χώρα, ενώ παρατηρείται και σημαντική αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Παράλληλα ισχυρές επιδόσεις καταγράφει ο όμιλος και στη Δυτική και Νοτιοανατολική Ευρώπη όπως επίσης και στην Ανατολική Μεσόγειο παρά το αγκάθι της επιδείνωσης της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία. Ενδιαφέρουσα συμβολή στα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου δίνει και η Βραζιλία όπου σε κοινοπραξία με την Apodi "κατέβασε" στο εννεάμηνο EBITDA 14,4 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο όμιλος αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να έχει στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 1 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αρκετούς μεσοπρόθεσμους επενδυτές να παίξουν με χαμηλό ρίσκο εισόδου σε αυτά τα επίπεδα τιμών το έντονα αναπτυξιακό αφήγημα της νέας "Ολυμπιάδας" τόσο στις υποδομές όσο και στις οικιστικές κατασκευές την επόμενη τριετία. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται ότι θέλει, μετά και την πολύ "περίεργη" πίεση στην τιμή της, να αποτυπώσει το κατάλληλο πάτημα για να πάει να αναχαιτίσει τον καθοδικό στροφέα που διέρχεται από το επίπεδο των 14,84 με 15 ευρώ. Από εκεί και έπειτα μια επιτυχημένη ανοδική δραπέτευση θα ανοίξει το τοπίο για τα 17 ευρώ.
Το τρίτο τρίμηνο του 2021 έδειξε ότι η Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ) αργά αλλά σταθερά αρχίζει και βρίσκει τον βηματισμό της αποδεικνύοντας στους περισσότερους που την ήθελαν να γονατίζει ότι έχει το τσαγανό, για να μην πω κάτι άλλο, να σταθεί όρθια στην πανδημική κρίση. Μια κρίση όπου "τερμάτισε" παγκοσμίως πιο εύρωστες αεροπορικές εταιρείες και με πολύ μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση.
Η Aegean λοιπόν βγήκε σε επίπεδο τριμήνου, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία με κερδοφορία στα οργανικά κέρδη προ φόρων, κλείνοντας στο τρίτο τρίμηνο στα 58,8 εκατ. ευρώ από ζημιές -36,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Προσοχή όμως γιατί αν λάβουμε υπόψιν τα έκτακτα μη οργανικά έσοδα των 62,7 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ, την κρατική ενίσχυση για τη μερική αποκατάσταση της ζημιάς με την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και την πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών τότε ο όμιλος καταγράφει στο τρίτο τρίμηνο κέρδη προ φόρων 121,5 εκατ. ευρώ και γυρνάει το εννεάμηνο με θετικό πρόσημο 29,8 εκατ. ευρώ.
Και όλα αυτά τα κατορθώματα, γιατί περί τέτοιων πρόκειται, με τον όμιλο να έχει σχεδόν κατεβασμένα τα πτερά του από τις αρχές του έτους έως τις αρχές Μαΐου λόγω της επίδρασης του δεύτερου lockdown. Κι όμως μέσα σε όλη αυτή την τεράστια δίνη η Aegean κατάφερε στα τέλη του εννεαμήνου να έχει ταμειακά διαθέσιμα 543,5 εκατ. ευρώ παρά τις προκαταβολές προς την Airbus (43 εκατ. δολάρια) και την αποπληρωμή μέχρι σεντ 92 εκατ. ευρώ σε δάνεια κατεβάζοντας τα έτσι σε 344 εκατ. ευρώ.
Το εκπληκτικό είναι ότι ο όμιλος έχει τόσο μεγάλο τσαγανό που εκτελεί μέχρι κεραίας και το αναπτυξιακό πλάνο του προχωρώντας μάλιστα πρόσφατα σε ενίσχυση της συμμετοχής της στη ρουμανική αεροπορική Animawings, μέλος του ταξιδιωτικού ομίλου Memento (Cristian Tour), διεισδύοντας έτσι ακόμα περισσότερο στη ρουμανική αγορά με δεδομένο ότι αποτελεί μία ανερχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
Για τους τύπους να σημειωθεί ότι η Aegean έχει σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου σύνολο περιουσιακών στοιχείων 1,547 δισ. ευρώ. Διαγραμματικά τώρα ο όμιλος που έχει στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση στα 450 εκατ. ευρώ φαίνεται να σταματάει για ακόμα μια φορά τις ρευστοποιήσεις πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 4,90 με 4,65 ευρώ εμφανίζοντας μάλιστα τη διάθεση να πατήσει εκ νέου πάνω από τα 5 ευρώ. Στοιχείο το οποίο αν συνοδευτεί με ανοδική επιβεβαίωση και αύξηση στον όγκο συναλλαγών μπορεί να σπρώξει μεσοπρόθεσμα την τιμή πάνω στο προπύργιο των πωλητών στα 5,48 με 5,55 ευρώ. Το στοίχημα πάντως για το 2022 είναι η ανοδική διαφυγή πάνω από τη μερική καμπύλη αντίστασης στα 6 ευρώ, γεγονός που θα της δώσει σχέδιο πτήσης για τα... 7,50 ευρώ.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής