Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Νοε-2021 10:41

  Οι "σκοτεινές" πλατφόρμες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου*

  Το πουλόβερ έχει αρχίσει και παραξηλώνεται δημιουργώντας πέρα από την εξαέρωση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τεράστια ενδοοικογενειακά προβλήματα, εθισμό και εκτενή ψυχολογικό αρνητισμό για τη ζωή. Μέσα σε αυτά αν προσθέσεις και τις ορμόνες της εφηβείας τότε έχεις μια βόμβα μολότοφ έτοιμη να μετατρέψει σε παρανάλωμα πυρός το ίδιο σου το σπίτι. Όχι, αγαπητοί μου, δεν έχω ξεφύγει από το θέμα, απλά μεταφέρω τη σκέψη ενός απεγνωσμένου γονέα. Μιλάω για τις ανεξέλεγκτες πλατφόρμες με κρυπτονομίσματα που απλώνουν όλο και περισσότερο τα πλοκάμια τους σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ηλικίες προκαλώντας ανυπέρβλητες ψυχολογικές επιπτώσεις. Προσοχή, το φαινόμενο είναι απολύτως αληθινό καθώς το έχω διασταυρώσει τόσο από τα διάφορα email που δέχομαι όπως επίσης και με άλλους γονείς που τα παιδιά τους έχουν μπλέξει με αυτήν τη γάγγραινα.

  Οι ηλικίες αυτές εκτείνονται από τα 26 έως τα 14. Θα μου πείτε πως ένας 14χρονος ανοίγει κωδικό; Την ίδια απορία είχα και εγώ ώσπου ένας νεαρός μού εκμυστηρεύτηκε ότι μαζεύονται 2 με 4 πιτσιρικάδες γνωστοί από τον χώρο του σχολείου και ανοίγουν το κωδικό διαμέσου ενός 18χρονου. Του μεγάλου αδελφού ή φίλου του. Παίρνουν, λοιπόν, το καταπίστευμα από το χαρτζιλίκι μηνών και το καταθέτουν στον εν λόγω λογαριασμό που μπορεί να ξεκινήσει από τα 50 ευρώ. Εκεί που το 95% από αυτούς τους εκκολαπτόμενους επενδυτές θα είχαν μείνει μετεξεταστέοι στη MiFID II, στις εν λόγω πλατφόρμες ανοίγουν κωδικό στο πιτς φιτίλι. Από εκεί και έπειτα αρχίζουν και παίζουν σε μια πληθώρα κρυπτονομισμάτων, υπάρχουν πάνω από 8.000 (!), έχοντας ως μόνο όπλο τη φαντασία ότι θα τα κονομήσουν, την αδρεναλίνη και την υψηλότατη μόχλευση. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι γίνεται όταν ο γονέας ανακαλύπτει ότι ο κουμπαράς του παιδιού του έχει γίνει καπνός ή καλύτερα έχει πάει στην τσέπη κάποιου επιτηδευματία κατόχου της x πλατφόρμας που επιβλέπεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο... Τζιμπουτί.

   

  bitcoin

   

  Το μεγαλύτερο ποσοστό από τέτοιες σκοτεινές πλατφόρμες αρπάζει πλαγίως τα λεφτά των πελατών του χρησιμοποιώντας τον χρυσό κανόνα που θέλει το 86% αυτών που παίζουν με λίγα κεφάλαια και υψηλή μόχλευση να χάνει μεν όλα τα λεφτά του στον εικονικό λογαριασμό αλλά, στην ουσία, επειδή η πλατφόρμα δεν "αντικρίζει" τις θέσεις τους, σκουπίζει στο παρασκήνιο τα κεφάλαιά τους. Με απλά λόγια, αν υπάρχουν στους λογαριασμούς συνολικά 100 χιλιάδες ευρώ ο "αρχηγός" ξέρει ότι οι 77 χιλιάδες θα καταλήξουν σε βάθος χρόνου στην τσέπη του.

  Φυσικά και αναφέρομαι μόνο στις σκοτεινές πλατφόρμες καθώς υπάρχουν και άκρως επαγγελματικές πλατφόρμες άμεμπτων χρηματιστηριακών οίκων όπως επίσης υπάρχουν επαγγελματίες και ενεργοί επενδυτές του χώρου που γνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα από τη γέννησή τους.

   

  shiba

   

  Δυστυχώς αυτή την εξελισσόμενη μάστιγα τη διαπίστωσα ιδίοις όμμασι όταν πήγα στο μπαρμπέρικο της γειτονιάς και ο νεαρός κουρέας, το πολύ 25 χρονών, παρότρυνε τον πελάτη και συνομήλικό του να ανοίξει λογαριασμό στην τάδε πλατφόρμα. Για την ακρίβεια, να βάλει 2.000 ευρώ και να του "λέει" τι να κάνει –κομπάζοντας για τον εαυτό του– για να βγάζει 50 με 200 ευρώ κάθε εβδομάδα (!) από τις συναλλαγές που θα κάνει στα κρυπτονόμισματα. Φρίκαρα… Ο δε νεαρότατος πελάτης είχε κολλήσει στο κέρδος των 200 ευρώ και όχι στο γεγονός ότι από τη στιγμή που θα κάνει τη κατάθεση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα χαιρετήσει. Όταν, λοιπόν, έπιασα τη συζήτηση με τον εν λόγω μπαρμπέρη ζητώντας περισσότερες πληροφορίες ως δήθεν άμεσος ενδιαφερόμενος μου έδειξε αρχικά την πλατφόρμα και μετά μου είπε δέκα από τα κρυπτονομίσματα που "επένδυε" και κέρδιζε. Η εν λόγω πλατφόρμα ήταν από τις πλέον σκοτεινές που είχα αντικρίσει αλλά ήταν τόσο ωραία φτιαγμένη και στημένη με μεγάλα "σαλόνια", που το μάτι και μόνο σε έσπρωχνε να παίξεις. Χειρότερα δηλαδή και από το ηλεκτρονικό καζίνο, πόκερ, φρουτάκια ή ό,τι άλλο θέλετε. Σχεδόν ασελγούσε "ευχάριστα" πάνω σου. Το κεφάλαιο του νεαρού ήταν άνω των 5.000 ευρώ, σχεδόν όλες οι οικονομίες του, και τα είχε κάνει 6.350 ευρώ. Στην πρότασή μου να σηκώσει τουλάχιστον τα κέρδη η απάντηση ήταν αυτή που περίμενα. "Τρελός είσαι, έτσι έχω μεγαλύτερη μόχλευση". Στο ίδιο μπαρμπεράδικο ανακάλυψα ότι έπαιζαν άλλοι 3 νεαροί με τον μικρότερο να ήταν 17 χρονών. 

   

  siacoin

   

  Τα κρυπτονομίσματα που παίζει το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις ηλικίες δεν έχει καμία σχέση με τον βασιλιά Bitcoin ή τα Ethereum, Solana, Cardano, XRP και Dogecoin. Τα κρυπτονομίσματα που είναι στο πάνω μέρος των portfolios έχουν πολλά μηδενικά στην αναλογία τους με το δολάριο όπως τα: SHIBA INU $0.00004241, TRON $0.10012909, Holo $0.013767240, Bit Torrent $0.00328140, Siacoin $0.0221600.

  Φτερά και πίπουλα, δηλαδή, στον αέρα των τρελών ποσοστιαίων αυξομειώσεων. Το θέμα όμως μέρα με τη μέρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κάποιος θα πρέπει να μεριμνήσει καθώς θα αρχίσει να ενοχλεί και τα ευαίσθητα ώτα του κοινού αρχίζοντας πάλι τις γνωστές παιδαριώδες αλληλουχίες με το χρηματιστήριο καταστρέφοντας έτσι τα ευαίσθητα επενδυτικά πηνία που πάνε εδώ και χρόνια να δημιουργηθούν. Ίσως η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πρέπει να "φωτίσουν" τις εν λόγω σκοτεινές πλατφόρμες γιατί μπορεί η μουρμούρα που ακούγεται τώρα από τους πληγέντες γονείς να γίνει αργότερα κραυγή με τις ανάλογες συνέπειες. 

   

  tron

   

  Για τους τύπους να αναφέρω ότι υπάρχουν πάνω από 192.000 ελληνικοί ενεργοί κωδικοί με κρυπτονομίσματα που φέρνουν την Ελλάδα στην 36η θέση παγκοσμίως. Έστω από 1.000 ευρώ να έχει ο κάθε κωδικός ο καθημερινός τζίρος ξεπερνάει άνετα τα 150 εκατ. ευρώ. Και να φανταστείτε ότι το σύνολο των ενεργών κωδικών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι με το ζόρι στους 25.000 με 30.000 και ο τζίρος στα 50 εκατ. ευρώ. 

  Η τεχνική ανάλυση για σήμερα πήγε περίπατο αλλά παρ' όλα αυτά τα διαγράμματα είναι εδώ ενωμένα δυνατά…

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ