Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 00:05

  Ο χρυσοφόρος λαγός και η πράσινη ενεργειακή μεταβλητή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Από ιστορικό υψηλό σε ιστορικό υψηλό πηγαίνει ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) εμφανίζοντας στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου του 2021 αύξηση 27% στον κύκλο εργασιών, φθάνοντας στα 1,698 δισ. ευρώ έναντι 1,341 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και αύξηση 13% στα καθαρά κέρδη μετά φόρων, κλείνοντας στα 115,2 εκατ. ευρώ από 101,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο όμιλος συνεχίζει την επιτάχυνση στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη στα αμέσως επόμενα έτη ερχόμενος έτσι σε πλήρη ευθυγράμμιση και με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. O δε προβληματισμός για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκτός από το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος στον τομέα μεταλλουργίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένο λόγω της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται στην τελική  ότι  αντιμετωπίζεται επιτυχώς από την πράσινη μεταβλητή που παρέχει τόσο η υψηλή κερδοφορία στον τομέα  ανάπτυξης ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας όσο και η  ανερχόμενη δύναμη των έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Από τεχνικής απόψεως η μετοχή παρουσιάζεται στο ημερήσιο chart τιμών να κινείται από τον περασμένο Απρίλιο μέσα στο εύρος διακύμανσης των 16 με 14 ευρώ έχοντας κάνει όμως τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών  πάνω από τα 15 ευρώ. Τελευταία η μετοχή συλλαμβάνεται να έχει διέλθει ανοδικά  το κρίσιμο επίπεδο των 15,30 ευρώ και να ετοιμάζεται να δοκιμάσει για τρίτη φορά την αντίσταση που εμφανίζεται στην περιοχή των 16 ευρώ.  Τώρα αν η προσπάθεια αυτή αποβεί ως τρίτη και φαρμακερή και η μετοχή τμήσει επιτυχώς τα 16 ευρώ με συνεχή ημερήσια κλεισίματα πάνω από εκεί, τότε ο επόμενος ανοδικός στόχος βάσει και του ύψους του διασπασθέντος πλάγιου σχηματισμού  τοποθετείται  στην περιοχή των 18,40 με 19 ευρώ. 

  πιν

   

  Το  πλάνο επενδύσεων σε έργα πράσινης ενέργειας ύψους  2 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύς 2113 MW συνεχίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) με το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη έργο της στον Καφηρέα της νότιας Εύβοιας  συνολικής ισχύος 330MW και συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ να βαδίζει σταδιακά προς την ολοκλήρωσή του. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό θα αποτελεί  το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας και αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022, αυξάνοντας κατά πολύ την ήδη εγκατεστημένη ισχύ των 895MW, που διαθέτει  η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκ των οποίων τα 763MW αφορούν σε έργα εντός Ελλάδος, τα 102MW στην Πολωνία και τα 30MW στη Βουλγαρία. Τεχνικά  τώρα η μετοχή αποτυπώνει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών την υποψία πιθανής λήξης της μεσομακροπρόθεσμης πλαγιοσταθεροποιητικής  κίνησής της που πραγματοποιεί εδώ και 245 μέρες  ανάμεσα στα 12,75 με 11 ευρώ. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει περάσει πάνω από τα Keltner Channel των 21 εβδομάδων, στα 11,68 ευρώ. Το γεγονός αυτό αν διατηρηθεί σε επίπεδο εβδομαδιαίου κλεισίματος στη τρέχουσα  και στην επόμενη εβδομάδα τότε είναι πολύ πιθανό να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανόδου ωθώντας τη τιμή της "πράσινης" μετοχής πάνω από τα 12,75 ευρώ. Όμως ο μεσοπρόθεσμος διαγραμματικός στόχος είναι η κίνηση και η είσοδος της μετοχής μέσα στην περιοχή των 16 με 14 ευρώ. 

  πιν

   

  Χρυσοφόρο λαγό νούμερο ένα μπορεί να κρύβει η είδηση "εξέτασης" πιθανής συνεργασίας της Cenergy Holdings (CENER) με  τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας την Ørsted για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών ("inter array") στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Συνεργασία, η οποία αναμένεται να βγει στην επιφάνεια  εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.  Επίσης υπάρχει και ο χρυσοφόρος λαγός νούμερο δύο, που μπορεί να απογειώσει την κερδοφορία του ομίλου και κρύβεται πίσω από τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, όπου μάλιστα μπορεί να ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., με σκοπό την ταχύτερη αδειοδότηση και χρηματοδότηση του έργου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη υποβρύχιων δυναμικών καλωδίων μεταφοράς ενέργειας σε ακραία βάθη. Στη διαγραμματική ανάλυση  η μετοχή της   Cenergy Holdings δείχνει πλέον καθαρά στο μηνιαίο chart, ιδίως αν κλείσει την ερχόμενη Παρασκευή πάνω από τα 2,64 ευρώ, ότι ετοιμάζεται να κάνει ανοδική επίθεση προς το προπύργιο αντίστασης των 3 ευρώ. Πάνω από εκεί η τιμή της μετοχής ανοίγει για τα 3,80 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου βρίσκεται λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ