Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 00:05

  Τιτανομαχία για μία θέση στο Champions League του Χρηματιστηρίου Αθηνών!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Μπορεί μια εταιρεία πληροφορικής να εκτοπίσει μια εταιρεία υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανοίγοντας χώρο για την αναβάθμιση μιας άλλης εταιρείας μεσαίας κεφαλαιοποίησης στον FTSE Large Cap; Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α., θα γνωρίζουμε αν μια εταιρεία από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα καταφέρει να μπει στο Champions League του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τον FTSE Large Cap. Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε επιλαχούσες εταιρείες για την εισαγωγή τους στον FTSE Large Cap ήταν, με βάση τη σειρά κατάταξης, οι Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών, Autohellas, Οργανισμός Λιμένος Θες/νίκης και Κρι Κρι.

  Ο οίκος FTSE λαμβάνει υπ’ όψιν του την κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης του Οκτωβρίου για τις αναθεωρήσεις των δεικτών του. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, προβάδισμα για την εισαγωγή στον FTSE Large Cap έχει η Quest Συμμετοχών, καθώς τηρεί τα κριτήρια ρευστότητας και ελεύθερης διασποράς, ενώ διαθέτει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις υποψήφιες με βάση τα κλεισίματα της 20ής Οκτωβρίου 2021. Όμως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αφού η Cenergy Holdings ακολουθεί σε απόσταση μόλις 7%. Αυτό σημαίνει ότι, αν η Quest παραμείνει αμετάβλητη και η Cenergy κινηθεί ανοδικά κατά 7% και άνω, τότε θα καταφέρει να εισαχθεί αυτή στον FTSE Large Cap.

  Η παραπάνω εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί αν και μόνο αν μία υφιστάμενη εταιρία του FTSE Large Cap υποχωρήσει στην 31η και χαμηλότερα στην κατάταξη των εισηγμένων (που τηρούν τα υπόλοιπα κριτήρια που έχει θέσει ο οίκος FTSE) στο ΧΑ. Τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις μετοχές του FTSE Large Cap έχει η ΕΧΑΕ καθώς βρίσκεται στην 31η θέση (με βάση το κλείσιμο της 20/10/21). 

  Πριν από μερικές ημέρες βρισκόταν στην 32η θέση πίσω από την Epsilon Net. Έτσι, η ΕΧΑΕ ενδέχεται να υποβιβασθεί αν παραμείνει στην 31η θέση και χαμηλότερα με  την ΚΟΥΕΣ να αναβαθμίζεται στον FTSE Large Cap. Από την άλλη πλευρά, εάν μέσα στο επόμενο διάστημα αναρριχηθεί στην 30η θέση η ΕΧΑΕ θα κερδίσει την παραμονή της στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η ΚΟΥΕΣ θα παραμείνει στον MidCap. 

  Σημειώνεται ότι η ΟΛΘ δεν φαίνεται να τηρεί τα κριτήρια της ρευστότητας για την εισαγωγή σε κάποιο δείκτη. Οι αλλαγές που υλοποιούνται τίθενται σε ισχύ από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της τρίτης Παρασκευής του Δεκεµβρίου, ήτοι 20/12/2021. Παράλληλα, οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΧΑ αναμένεται να γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που με ένα placement και γενικότερα με τη διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς θα μπορούσαν να εισέλθουν στον δείκτη FTSE Large Cap. Οι Prodea ΑΕΕΑΠ (βασικοί μέτοχοι 98,15%) και Καρέλιας (βασικοί μέτοχοι 94,5%) αποτελούν δύο εταιρείες που καλύπτουν το όριο της κεφαλαιοποίησης, ενώ υστερούν σε ελεύθερη διασπορά και, κατ’ επέκταση, σε εμπορευσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι το κατώτατο όριο ελεύθερης διασποράς που έχει θέσει ο οίκος είναι το 15%. Στην προηγούμενη αναθεώρηση η ΕΛΧΑ, πραγματοποιώντας ένα placement μέσα στον Απρίλιο, κατάφερε και εισήλθε στον FTSE Large Cap με την ελάχιστη ελεύθερη διασπορά.

  Καταλήγοντας, αν θέλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει στις επόμενες αναθεωρήσεις, εκτιμώ ότι η ευκαιρία για μία από τις δύο εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αναβαθμιστούν είναι μοναδική, καθώς η επόμενη αλλαγή δεν εκτιμάται να γίνει στην επόμενη αναθεώρηση του Ιουνίου 2022, τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και χωρίς δραστικές αλλαγές στις σχετικές κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων. Ο λόγος είναι ότι, για να βρεθεί υφιστάμενη εταιρεία του FTSE Large Cap με τόσο χαμηλή κεφαλαιοποίηση πέριξ των 250 εκατ. ευρώ, δεν διαφαίνεται πιθανό. Η τριάδα με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις (εκτός των ΕΧΑΕ) είναι Aegean Airlines (464 εκατ. ευρώ), Ελλάκτωρ (500 εκατ. ευρώ) και ΟΛΠ (470 εκατ. ευρώ), που θα πρέπει να απολέσουν άνω του 40% για να βρεθούν στον κίνδυνο υποβιβασμού, δημιουργώντας, έτσι, κενή θέση στον FTSE Large Cap! 

  πιν
  Συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες όπου τηρούν τα κριτήρια ελεύθερης διασποράς 
  Πηγή: ΧΑ 

   

  Είδαμε την κορυφή των κερδών (τραπεζών) για τον τρέχοντα κύκλο της οικονομίας; 

  Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2021 πριν από μερικές ημέρες. Οι 5 τράπεζες, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, τη χαμηλή αύξηση των δανείων, τα ισορροπημένα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος αλλά και τις αυξανόμενες τεχνολογικές προκλήσεις που υπάρχουν στην τραπεζική και εντείνονται το τελευταίο διάστημα, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο. Σημειώνεται ότι οι τρεις (J.P. Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley) από τις πέντε στις 30 Ιουνίου είχαν σημειώσει τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους σε επίπεδο 12μήνου!

  Ειδικότερα, τα συνολικά κέρδη προ φόρων των 5 τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 40,6 δισ. δολ., έναντι 41,9 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο του 2021, ήτοι συρρίκνωση 3%. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα, με 3 από τις 5 να εμφανίζουν αρνητική μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι δύο θετικό πρόσημο. Όμως αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι το τι μέλλει γενέσθαι στα επόμενα τρίμηνα και κυρίως στο δ’ τρίμηνο και ολόκληρο το 2022. 
  Οι εκτιμήσεις της αγοράς το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να σημειώνουν μια συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σχετικά με την πορεία των μελλοντικών τριμήνων. Τα κέρδη ανά μετοχή που σημείωσαν στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν να είναι τα υψηλότερα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 τρίμηνα! Οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, ενώ η αντιστροφή των προβλέψεων ήταν αυτή που ενίσχυσε περαιτέρω την κερδοφορία τους. Καμία από τις 5 επενδυτικές τράπεζες δεν δείχνει να μπορεί να σημειώσει κέρδη υψηλότερα από αυτά που κατέγραψε στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2021.

  πιν

  πιν

   

  Ατζέντα (26/10 - 31/10)

  Αυλαία οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου (FTSE Large Cap) ανοίγει η Μυτιληναίος

  Σήμερα Τρίτη, η Μυτιληναίος ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά στοιχεία 9μήνου 2021 (Flashnote), οι Αττικές Εκδόσεις συγκαλούν τακτική γ.σ. και η Real Consulting έχει προγραμματίσει έκτακτη γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Σεπτέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το αποτέλεσμα της έρευνας για τις τραπεζικές χορηγήσεις γ’ τριμήνου. Την Τετάρτη ξεκινά η έναρξη της διαπραγμάτευσης των 1.203.408 νέων δωρεάν ΚΟ μετοχών της Alpha Trust - Ανδρομέδα (λόγω split - 3 νέων για κάθε 1 παλαιά). Την Πέμπτη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει κλειστή για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Αύγουστο, καθώς και τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Σεπτέμβριο, ενώ η Προοδευτική έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα λήγει η περίοδος που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος του ΟΠΑΠ.

  Στο προσκήνιο οικονομικά αποτελέσματα και ΑΕΠ γ’ τριμήνου (ΗΠΑ), καθώς και η ΕΚΤ για τα επιτόκια 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Οκτώβριο ταυτόχρονα με τον δείκτη νέων κατοικιών για τον Σεπτέμβριο, ενώ αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Microsoft (Dow Jones), Google, Visa (Dow Jones), 3M (Dow Jones) και Twitter. Την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δει ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Σεπτέμβριο, ενώ εταιρικά αποτελέσματα ανακοινώνουν οι BASF, Deutsche Bank, Puma, Telecom Italia, Coca-Cola (Dow Jones), McDonald’s (Dow Jones), Boening (Dow Jones), General Motors και Ford. Την Πέμπτη ανακοινώνεται η ανεργία και ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, το μεσημέρι συνεδριάζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια της Ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα ανακοινώνεται το ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι εταιρείες που δημοσιεύουν οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου είναι οι Merck, Royal Dutch Shell, Volkswagen, UniCredit, Caterpillar (Dow Jones), MasterCard, Merck (Dow Jones), Amazon, Apple (Dow Jones), Starbucks και Gilead Sciences. Την Παρασκευή είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 9,6% σε ετήσια βάση. Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, καθώς και οι πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan για τον Οκτώβριο. Από πλευράς αποτελεσμάτων, το φως της δημοσιότητας θα δουν οι ισολογισμοί των Abbvie, Alibaba, Chevron, Exxon Mobil και Berkshire Hathaway. Τέλος, στις 30-31 Οκτωβρίου έχει οριστεί η σύνοδος κορυφής των G20 στην Ιταλία.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ